Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO: Geamgiul Feraru, dat afară de la Prestarea după ce a dat cooperativa în judecată


Vă puteți imagina ca după o lună întreagă de muncă să primiți la final un salariu de 21 de lei? Atâta leafă a luat un focșănean în luna martie 2012, ca șef al unei secții de geamuri de la Cooperativa Prestarea din Focșani. Vasile Feraru (FOTO), membru cooperator cotizant din anul 1984, a „beneficiat” de salarii similare începând din anul 2010, veniturile sale lunare fiind fluctuante. Acesta a încasat lunar și 28 lei (ianuarie 2012), 50 lei (februarie 2013), 58 lei (martie 2013), 85 lei (ianuarie 2013) și 89 lei (ianuarie 2011). Diferențele sunt semnificative de la o lună la alta, întrucât același salariat a avut o leafă de 884 lei în august și octombrie 2013 sau 1.224 lei în octombrie 2011.
    Vasile Feraru, în vârstă de 53 de ani, din Obrejița, de profesie geamgiu, a dat în judecată Societatea Cooperativă Meșteșugărească Prestarea în aprilie 2013, solicitând plata diferenței dintre salariul minim pe economie și drepturile salariale efectiv plătite începând din aprilie 2010. Omul aduce în apărarea sa Codul muncii, care prevede: „Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară”, „Clauzele contractului individual de muncă nu pot conține prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de muncă” și „Angajatorul nu poate negocia și stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe țară”. Feraru ne-a spus că problemele cu conducerea societății au început în anul 2010, când au început să scadă încasările la geamuri, și implicit, valoarea salariului, pe fondul apariției pe piață a geamurilor de termopan. „Deși aveam un salariu de încadrare de 950 lei, salariul fluctua de la o lună la alta, în funcție de încasări, pentru ca în martie 2012 să iau 21 de lei, pentru 22 de zile lucrătoare, opt ore pe zi, plus că fac și naveta de la Obrejița zilnic. Lucrez la Cooperativă din 1984, nu am fost traseist, să plec de colo-colo, am și dividente la societate. I-am dat în judecată pentru că m-au mandatat angajații de la Prestarea, au și ei salarii la fel de mici, dar nu au curaj să spună. Muncitorii, circa 30 de oameni care sunt șefi de secții, sunt plătiți doar din producție, iar restul, șefii, au salarii și de 30 de milioane de lei vechi, personalul TESA are salariu fix”, ne-a mărturisit Vasile Feraru. 

       Salariu în funcție de realizări

    Președintele Prestarea, Silviu Pleș, ne-a  spus că raporturile de muncă din cadrul Cooperativei au la bază convenția individuală de muncă și nu contractul individual de muncă, convenție potrivit căreia „plata muncii prestate de membrii cooperatori se face potrivit sistemului de salarizare al societății cooperative, câștigul realizat prin munca efectiv prestată fiind nelimitat”. Practic, membrii cooperatori sunt plătiți în funcție de realizări, în cote procentuale din încasări, cotă care în prezent este de 36%. Salariul realizat este mai mare sau mai mic decât cel negociat, în cazul fiecărui membru cooperator, în funcție de volumul de activitate realizat. „Faptul că în fiecare an, prin act adițional, a fost negociat salariul lunar nu înseamnă că reclamantului i se cuvenea automat lunar acest salariu, ci doar pentru program complet de muncă, ceea ce presupune nu numai prezența de 8 ore la locul de muncă, ci și un volum de muncă corespunzător normei de muncă. Dispozițiile Codului Muncii nu sunt aplicabile deoarece prin Hotărârea 11/2006 a UCECOM sunt reglementate complet raporturile de muncă din cooperative”, se arată în întâmpinarea în instanță a Prestarea.
    Conducerea societății ne-a pus la dispoziție și un tabel cu salariile primite de Vasile Feraru în perioada 2005-2010, când acesta a încasat salarii în unele luni și de peste 2.000 lei. „În 2013 toată lumea a luat tichete de masă, indiferent de realizări, li s-au plătit și sporuri de vechime la salariul negociat, fapt care ne-a dus la o pierdere financiară de 4 miliarde de lei vechi”, a adăugat președintele SCM Prestarea Focșani.  Acesta a spus că membrii cooperatori sunt plătiți în funcție de realizări, nu de timpul petrecut la locul de muncă. „Nu este normal să primească un salariu mai mic decât salariul minim pe economie, dar avem o înțelegere, el poate să câștige și peste, nu este un venit limitat”, ne-a mai spus Silviu Pleș.
    În primă instanță, la Tribunalul Vrancea, Vasile Feraru a avut câștig de cauză, instanța reținând că sunt aplicabile dispozițiile Codului Muncii, că unitatea este obligată prin lege să garanteze salariul minim pe economie, pentru că „deși salarizarea se face prin raportare proporțională la timpul de lucru efectiv lucrat și la încasări, precum și prin cotă procentuală, membrul cooperator nu putea încasa un salariu mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară”. Societatea Prestarea  a fost obligată să plătească reclamantului drepturile salariale rezultând din diferența dintre salariul minim pe economie și salariul efectiv plătit acestuia. Însă, în apel, magistrații de la Curtea de Apel Galați au schimbat cu totul decizia judecătorilor vrânceni, dând câștig de cauză Societății Prestarea și respingând cererea lui Vasile Feraru ca fiind nefondată. Acesta nu se lasă bătut și vrea să facă uz de o modalitate extraordinară de atac a acestei hotărâri definitive. 

         ITM nu se bagă în curtea Prestarea

    Vasile Feraru a reclamat modul de salarizare și la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea, care a derulat anul trecut o verificare la Societatea Meșteșugărească. Inspectorii de muncă au spus că activitatea cooperativelor este reglementată de o lege specială și că salarizarea nu intră sub incidența Codului Muncii. „Știu că au fost două sesizări ale domnului Feraru, care este membru cooperator. Din păcate, membrii cooperatori au un alt statut, noi nu putem interveni prea mult pentru că ei funcționează după o lege specială. Nu putem sancționa pentru că nu intră sub incidența Codului Muncii”, ne-a spus Eliza Botezatu, inspectorul șef de la ITM Vrancea. Cu toate acestea, în Hotărârea nr. 11/2006 a Consiliului Național al UCECOM, în ceea ce privește salarizarea, se stabilește că: „Salariile individuale se stabilesc prin negocieri individuale și/sau colective între președintele societății cooperatiste și membrii cooperatori. Drepturile nu pot fi sub nivelul celor stabilite prin sistemul de salarizare. Societatea cooperativă nu poate negocia sau stabili salarii de bază sub nivelul salariului de bază minim brut pe țară”.

   Dat afară pentru că „a adus prejudicii de imagine cooperativei”

    Cireașa de pe tort a venit odată cu decizia de concediere a cooperatorului Vasile Feraru, la sfârșitul lunii martie 2014, de Consiliul de Administrație al Prestarea SCM, la inițiativa președintelui Silviu Pleș, ca urmare a închiderii activității la secția Geam de pe Strada Brăilei, unde Feraru era șef de secție. „L-am dat afară pentru că nu avea realizări. Trebuia să își realizeze cel puțin salariul minim pe economie și nu îl realizează de ani de zile, este singurul care face probleme. Eu am făcut propunerea și Consiliul de administrație a votat în unanimitate”, este motivația președintelui Silviu Pleș de la Cooperativa Prestarea.
    În referatul întocmit de acesta la adresa lui Feraru se specifică faptul că acesta „a înregistrat lipsă în gestiune și o proastă gestiune a secției”, dar și că „a adus prejudicii de imagine cooperativei, prin acțiuni de denigrare, pentru că a făcut mai multe reclamații la UCECOM București, ITM Vrancea și acțiune în justiție pentru recuperarea drepturilor salariale care, de fapt, nu i se cuveneau. Nu este posibil ca un membru cooperator să facă reclamații la ITM în două rânduri, iar la ultima a cerut să se facă verificări la Prestarea începând cu 2010 „. „Acest membru cooperator nu merită să mai fie tolerat sub nicio formă și trebuie să părăsească Prestarea, propunere cu care vă rog să fiți de acord”, ne-a citit președintele Pleș din referatul întocmit pe numele „răzvrătitului” Feraru. De altfel, conducerea Prestarea a pus angajații să semneze un memoriu prin care își exprimă dezacordul în legătură cu acțiunea în instanță formulată de Feraru, pentru plata salariului minim pe economie. Angajatul, care a fost în preaviz până pe 23 aprilie a. c., ne-a spus că oamenii au fost obligați și nu au știut ce semnează.
    Vasile Feraru a dat din nou în judecată Prestarea, de această dată îndreptându-se împotriva deciziei de preaviz și de concediere. Feraru spune că este în pericol să nu beneficieze nici de șomaj, întrucât veniturile lunare, fiind foarte mici, nu îi permit acest lucru. „Șomaj nu pot să iau, că am avut venituri mici în ultimul an, sub salariul minim pe economie, la pensie nu mă gândesc. Pentru concediul medical am luat vreo 19 lei, pentru că se ia în calcul salariul realizat”, ne-a mai spus Vasile Feraru, care continuă lupta în instanță cu societatea la care lucrează încă de pe vremea comunismului.
    SCM Prestarea are 18 secții de producție în tot municipiul Focșani și circa 50 de angajați, în domenii precum spălătorie chimică, service, telefonie mobilă, bar, geamuri și oglinzi.

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?