Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

VIDEO şi GALERIE FOTO: INCENDIU LA ANL! Cinci persoane au fost evacuate, două au făcut atac de panică


Panică mare ieri după-amiază printre locatarii unui bloc ANL, de pe strada Ulmului din Focșani, asta după ce la subsolul blocului a izbucnit un incendiu. 10 persoane au reușit să iasă din bloc în ultimul moment, înainte ca întreaga scară și apartamentele să fie invadate de fum, iar alte cinci au fost evacuate de pompieri. Este vorba despre doi adolescenți, doi copii și o gravidă. Au fost și două femei de 41 și 42 de ani, care au făcut atac de panică în momentul în care au văzut ce se întâmplă și au avut nevoie de îngrijiri medicale. Intervenția a durat mai bine de două ore și a fost extrem de dificilă din cauza cantității mari de fum degajate. În jurul orei 19.30, incendiul fusese lichidat, iar primele verificări au arătat că incendiul a izbucnit de la o țigară. În urma acestui eveniment au fost înregistrate și pagube. Geamurile de pe casa scării au fost sparte pentru evacuarea fumului, iar locatarii de la câteva apartamente nu mai pot folosi apa deoarece țeava de evacuare era din plastic și s-a topit.

    Un incendiu a izbucnit ieri după-amiază, la subsolul unui bloc ANL, de pe strada Ulmului din Focșani. În jurul orei orei 16.30, locatarii au simțit un miros puternic de fum, după care au observat că acesta venea de la subsol. Unii dintre cei care se aflau în imobil, 10 persoane după cum ne-au spus pompierii, au reușit să iasă singuri din case, înainte ca scara și casele să fie inundate de fumul negru, înecăcios. Altele nu au mai putut ieși, ele fiind scoase de pompieri. Este vorba despre doi copii, o gravidă și doi adolescenți. Aceștia din urmă locuiau la ultimul etaj al blocului și pentru că nu au avut altă soluție, au ieșit pe balcoane unde au stat până când pompierii au ajuns la ei, folosind o scară. Le-au pus măștile de oxigen și i-au însoțit până jos. Niciunul nu a avut nevoie de îngrjiri medicale. Imediat după ce au ieșit din bloc, ei s-au plâns doar că îi ustură ochii.
    Au fost și două femei, de 41 și 42 de ani, care au făcut atac de panică. Ele au primit îngrijiri de la cadrele medicale de la ambulanța SAJ ajunsă la fața locului și după ce au fost puse pe picioare, au refuzat transportul la spital pentru investigații suplimentare.

        La fața locului au ajuns patru mașini de la ISU și o ambulanță

    După ce s-a sunat la 112, la fața locului au plecat pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani cu două austospeciale de lucru cu apă și spumă, dar și cu autospeciala pentru descarcerare. Ulterior, a mai venit o autospecială de lucru cu apă și spumă. Intervenția a fost una extrem de dificilă, nu din cauza focului propriu zis, ci din cauza cantității mari de fum. Pompierii au reușit cu greu să intre în apartamente și să deschidă geamurile și ușile pentru a se aerisi. La subsolul blocului nu au avut nicio șansă să intre. Cu măștile de oxigen, ei dădeau să intre în subsol și după foarte puțin timp ieșeau. Nu puteau nici să respire și nici să vadă nimic. Tot ce au putut să facă a fost să împrăștie apă în subsolul blocului, prin gurile de aerisire.
    Ei au reușit să ajungă în subsol, abia după ce focul a fost stins în totalitate și după ce fumul s-a mai risipit. Nici oamenii, cel puțin cei care au apartamentele deasupra boxei unde a izbucnit incendiul, nu au putut intra prea repede în case, iar atunci când au ajuns și-au pus mâinile în cap. Pereții erau negri din cauza fumului.
„Nu eram în casă când a luat foc. Am văzut și eu după aceea. Cred că este dezastru că se vede fumul ieșind pe geamuri”, a spus o locatară din scara afectată de incendiu.
    Pe lângă pompieri și cadre medicale, în sud a ajuns și o echipă de la Distrigaz, care a oprit alimentarea cu gaze a imobilului. De asemenea, a fost oprită și energia electrică.

       Coloana de scurgere s-a topit

    În scara în care a izbucnit incendiul locuiește și consilierul local Bogdan Matișan, iar unul dintre adolescenții care au fost evacuați de pompieri de la ultimul etaj al imobilului, este fiul său. Acesta a avut mari emoții până când și-a văzut copilul lângă el. Matișan ne-a spus aseară, după ce incendiul a fost lichidat că incendiul a izbucnit într-o boxă, cauza nefiind stabilită. „A luat foc într-o boxă, iar cauza nu este cunoscută deocamdată. Acum (aseară ora 19.00-n.r.) incendiul a fost lichidat în totalitate. Urmează să fie reluată alimentarea cu energie electrică, iar cea cu gaze cel mai probabil mâine (astăzi-n.r) pentru că mai trebuie făcute verificări. Sunt două sau trei apartamente care nu pot folosi apa. Nu pentru că nu este ci pentru că coloana de scurgere era din plastic și s-a topit. Copilul meu nu a mai putut ieși, am avut ceva emoții, dar știam că sunt specialiști lângă el și că-l vor coborî fără probleme”, a spus consilierul local Bogdan Matișan.
    Bogdan Matișan a mai spus că cea mai mare problemă, care a și îngreunat intervenția pompierilor, a fost fumul gros. „Pompierii și-au făcut datoria. Scara era plină de fum, iar intervenția a fost foarte grea, nu se vedea absolut nimic.  Focul nu a distrus mare lucru, fumul a fost marea problemă. Pereții de pe casa scării, dar și din câteva locuințe s-au înnegrit, iar geamurile, tot de pe casa scării au fost sparte pentru evacuarea fumului. Inițial a fost și flacără, după care a ars mocnit. Pericol de explozie nu a existat. Există sistem de alertare a gazului și fumului la centrală și imediat aceasta s-a oprit. Din acest punct de vedere nu a existat pericol. Alte pericole nu au fost. Rigipsul nu ia foc, chiar dacă incendiul s-ar fi extins. Acum sperăm ca primăria să găsească resurse pentru reparații”, a mai spus consilierul local Bogdan Matișan.

         Cauza incendiului, o țigară aruncată la întâmplare

    După ce au stins focul, pompierii au făcut și o evaluare a pagubelor, dar și verificări pentru a stabili cauza. În total, au ars bunurile depozitate în trei boxe, iar focul ar fi izbucnit de la o țigară aruncată la întâmplare. „Incendiul s-a manifestat la trei boxe, iar în urma acestuia au ars anvelope, materiale plastice și textile, dar și obiecte de papetărie. La intervenție au fost mobilizate progresiv patru autospeciale și s-a intervenit pentru localizarea și lichidarea incendiului, dar și pentru protejarea locuințelor situate deasupra boxelor la care s-a manifestat incendiul. Au fost inundate cu fum casa scării, dar și apartamentele, iar două persoane au făcut atac de panică, acestea primind îngrijiri medicale de la echipajul SAJ sosit la fața locului. Cel mai probabil, incendiul a fost cauzat de fumatul în locuri nepermise ori neprotejate corespunzător”, ne-a precizat locotenent Cristina Duță, de la ISU Vrancea.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?