Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Protocolul de intervenţie în cazul morţii unei persoane fără medic de familie se lasă aşteptat


Cazul bebelușului din Lespezi, care a murit din cauza unei afecțiuni pulmonare și al cărui cadavru a fost ridicat pentru efectuarea necropsiei după câteva zile, aprinde și acum, la aproape o lună de la eveniment, spiritele între reprezentanții instituțiilor publice din județ. Ieri, la sediul Prefecturii Vrancea a avut loc o nouă întâlnire între reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Serviciului de Ambulanță Județean, poliției, medicilor de familie și spitalelor, pentru a se stabili un protocol de intervenție în astfel de situații. Protocolul trebuia întocmit și semnat încă de la finele lunii martie, dar acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care Prefectura Vrancea a organizat, ieri, o nouă întâlnire, la care presa nu a fost invitată.
Potrivit subprefectului Cristi Misăilă, reprezentanții instituțiilor au continuat să arunce vina unii pe alții. Au primit termen limită până vineri să transmită Prefecturii propunerile pentru protocol. „Pe 25 martie a avut loc o întâlnire pentru protocol, iar atunci s-a stabilit ca până pe 28, reprezentanții instituțiilor implicate să transmită o serie de propuneri pentru a acoperi lipsurile legislative în ceea ce privește decesul unei persoane la domiciliu, care nu are medic de familie și nici nu reprezintă semne medico-legale. Din motive mai mult sau mai puțin obiective, nu am primit aceste propuneri, așa că am organizat o nouă întrunire. S-a stabilit ca până vineri, fiecare instituție să transmită exemple din practica de zi cu zi în astfel de spețe și propuneri pentru protocol, pentru a se ști ce are fiecare de făcut. Apoi, noi le vom pune cap la cap și vom întocmi un protocol, care să acopere aceste lipsuri din lege”, ne-a spus subprefectul Misăilă.
Reamintim că pe 12 martie, o fetiță de o lună și două săptămâni a decedat în casa familiei din Lespezi, comuna Homocea, iar trupul neînsuflețit a fost ridicat la două zile de la deces, atunci când managerul Spitalului Județean, Constantin Mîndrilă, a aflat de caz și a solicitat reprezentanților firmei autorizate de transport cadavre să intervină. Reprezentanții instituțiilor implicate în acest caz au dat într-una vina unii pe alții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?