Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: Tudor Gheorghe a predat „Lecţia“ despre limba română


Unul dintre cei mai bine primiți artiști români la Focșani, maestrul Tudor Gheorghe, a revenit sâmbătă seară pe scena Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia”, cu cel mai recent spectacol al său, intitulat „Lecția”. Publicul focșănean l-a primit, ca de fiecare dată, cu căldură, la momentul începerii spectacolului sala fiind plină, locurile fiind suplimentate cu scaune.
    Timp de două ore, artistul, acompaniat de o chitară, i-a captivat pe cei prezenți cu fragmente sugestive, care au recompus istoria literaturii române. Tudor Gheorghe a pledat pentru limba română, pentru păstrarea valorilor autentice și valorizarea trecutului. Maestrul i-a făcut pe focșăneni să râdă în hohote vorbind despre molipsirea limbii române cu expresii împrumutate din engleză și dând exemplul localității vrâncene Bizighești, pe care a tradus-o în stil englezesc „Busy Guests” (în traducere liberă „oaspeți ocupați”).
De la Dimitrie Cantemir, Miron Costin, Ienăchiță Văcărescu, primii promotori ai limbii române, până la Anton Pann, Mihai Eminescu și Adrian Păunescu, maestrul a reconstituit, melodios, evoluția limbii române, dar și frumusețea și grația graiului românesc. Cel mai emoționant moment, pentru care Tudor Gheorghe a fost aplaudat îndelung de public, a fost interpretarea poeziei „Repetabila povară”, de Adrian Păunescu, în care cu toții și-au regăsit părinții, cu tristețe. De altfel, artistul a promis că viitorul său spectacol, care va fi dedicat poetului Păunescu, va ajunge și la Focșani.  
    La final, Tudor Gheorghe a fost răsplătit cu aplauze căldurose și generoase din partea focșănenilor, care au plecat acasă încărcați cu emoții, mai buni, mai zâmbitori și mai conștienți de frumusețea și valoarea limbii române, într-o lume în permanentă globalizare și uniformizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?