Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO şi GALERIE FOTO: Intervenţie ca în filme a jandarmilor pentru prinderea unor deţinuţi evadaţi


Jandarmii Grupei I Intervenție Antiteroristă și de Acțiuni Speciale din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobi au prins, ieri dimineață, doi deținuți extrem de periculoși, evadați din pușcărie. Deținuții, care erau înarmați, au fost capturați de jandarmi într-o clădire dezafectată, situată pe strada Antrepozite din Focșani. Situația nu a fost reală, fiind vorba despre scenariul unui exercițiu demonstrativ, dar jandarmii s-au comportat ca și cum totul ar fi fost real. Exercițiul demonstrativ pus în „scenă” de Jandarmii Grupei I Intervenție Antiteroristă și de Acțiuni Speciale nu a fost singura activitate desfășurată ieri, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, zi care se sărbătorește în fiecare an pe data de 3 aprilie. La sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean a avut loc Ziua Porților Deschise. Mai mulți elevi au venit să vadă cu ce mașini merg jandarmii în misiuni, dar și câteva exerciții demonstrative.

    Doi deținuți periculoși, care au evadat din Penitenciarul Focșani, având asupra lor armele și muniția gardienilor, au fost prinși, ieri dimineață, de jandarmii Grupei I Intervenție Antiteroristă și de Acțiuni Speciale din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil. Înainte de a fi capturați, cei doi au împușcat o femeie, care în urma rănilor suferite a decedat.     Din fericire, situația descrisă în rândurile de mai sus nu a fost una reală. A fost scenariul unui exercițiu demonstrativ pus la cale de jandarmii vrânceni în cadrul activităților organizate cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, zi care se sărbătorește în fiecare an la data de 3 aprilie.
    Exercițiul s-a desfășurat într-o clădire dezafectată a SNCFR, situată pe strada Antrepozite, din municipiul Focșani. Înainte de a pătrunde în clădirea dezafectată și de a captura deținuții evadați, jandarmilor li s-a explicat în detaliu situația. Căpitanul Dan Vrînceanu, comandantul Grupei I Intervenție Antiteroristă și de Acțiuni Speciale, a fost cel care le-a explicat colegilor săi ce au de făcut. „La data de 1 aprilie a.c., la ora 6.45, de la Penitenciarul Focșani au evadat 2 deținuți, iar aceștia au asupra lor armamentul și munița gardienilor care păzeau sectorul. La scurt timp după evadare, cei doi au pătruns într-un magazin din apropierea unității de detenție și sub amenințarea armelor de foc, i-au solicitat vânzătoarei țigări și bani. Aceasta s-a panicat, iar în momentul în care a încercat să sune la 112, asupra sa a fost deschis focul, rezultând rănirea gravă și ulterior decesul. IPJ Vrancea a dat în urmărire persoanele evadate și din informațiile obținute rezultă că cei doi sunt extrem de periculoși, ei mai fiind condamnați pentru fapte săvârșite cu violență asupra forțelor de ordine. Astăzi (ieri-n.r.) la orele 9.00, unitatea noastră a fost informată despre faptul că cele două persoane se adăpostesc în compexul de clădiri părăsite situate pe strada Antrepozite, din cartierul CFR. Am primit misiunea de a desfășura activități specifice pentru prinderea persoanelor evadate și predarea acestora către Penitenciarul Focșani”, le-a explicat colegilor săi căpitanul Dan Vrînceanu.
   

         Jandarmii au tras cu armele și au folosit grenade iritant-lacrimogene

    Jandarmii nu au început acțiunea până când nu li s-a făcut și o descriere a locului în care aveau informații că s-ar afla cei doi deținuți evadați. „Clădirea are un singur etaj, iar accesul se face pe scări curbate către dreapta. Etajul este prevăzut cu un singur hol, din care se face accesul într-un număr de cinci camere, toate situate pe partea dreaptă a holului. Acțiunea va fi una desfășurată în suplețe și în același timp foarte dinamică”, a adăugat căpitanul Vrînceanu, înainte ca ai săi colegi să se apropie de clădire și să pătrundă în interior.
    Apoi, a început acțiunea propriu zisă. Înarmați până-n dinți și bine grupați, o parte dintre jandarmii au pătruns în clădire, în timp ce alții au supravegheat zona. Cei din clădire au ajuns la etaj și au cercetat toate încăperire, iar într-una dintre acestea l-au găsit pe unul dintre deținuții evadați. I-au strigat „culcat”, după care l-au verificat pentru a vedea dacă are asupra lui armament ori alte obiecte. L-au scos din clădire și au continuat acțiunea pentru identificarea celuilalt deținut, care se afla în exteriorul clădirii, având asupra sa o armă. La vederea jandarmilor, deținutul a început să tragă. Același lucru l-au făcut și jandarmii, ei folosind muniție de manevră calibru 6,62 milimetri și grenade iritant-lacrimogene. În cele din urmă, l-au prins și pe cel de-al doilea deținut, căruia i-au luat arma și l-au băgat în duba jandarmeriei pentru a-l preda Penitenciarului Focșani, unitate de detenție din care fugise. Același lucru s-a întâmplat și cu deținutul identificat în clădire.
    Misiunea jandarmilor, care a durat aproximativ 15 minute, s-a încheiat cu succes și chiar dacă toată situația descrisă nu a fost una reală, ci scenariul unui exercițiu, jandarmii se antrenează pentru astfel de situații și au reacționat inclusiv ieri exact așa cum ar fi reacționat dacă situația era una reală.
    Colonelul Ilie Telehoi, prim-adjunct al IJJ Vrancea, prezent la exercițiul desfășurat ieri, a precizat că jandarmii vrânceni se pregătesc pentru astfel de situații și de fiecare dată au obținut rezultate bune. „În cadrul acțiunilor desfășurate pentru sărbătorirea a 164 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, astăzi (ieri-n.r.) Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea a prezentat un exercițiu demonstrativ prind acțiunea Grupei de Intervenție Antiteroristă și de Acțiuni Speciale din cadrul Detașamentului Mobil pentru descoperirea și capturarea a doi evadați de la Penitenciarul Focșani. Grupa de Intervenție Antiteroristă și de Acțiuni Speciale execută misiuni de neutralizare a infractorilor deosebit de periculoși, care au asupra lor armament și minuție. De asemenea, execută misiuni de intervenție antiteroristă și contrateroristă în principal la obiectivele din competența Inspectoratului de Jandarmi, iar la solicitarea instituțiilor abilitate ei participă și la alte misiuni. De asemenea, ei execută acțiuni în comun cu parchetele, cu DIICOT, DNA, iar în cadrul unei acțiuni de pregătire care a avut loc în acest an, la Centrul de Pregătire Ochiuri al Jandarmeriei Române, grupa a obținut rezultate foarte bune”, a adăugat colonelul Telehoi.
    Întrebat despre dificultatea exercițiului de ieri, prim-adjunctul IJJ Vrancea a afirmat că dificultatea a constat în faptul că cei doi evadați erau deosebit de periculoși, în sensul că aveau asupra lor armament și muniție, care au fost luate de la gardienii care îi păzeau, dar și în faptul că erau recidiviși, fiind cunoscuți ca persoane deosebit de periculoase.

         „Ziua Porților Deschise” la sediul IJJ

    După exercițiul demonstrativ, jandarmii vrânceni au organizat și „Ziua Porților Deschise”. Astfel, oamenii în uniformă i-au primit la ei pe toți cei care au vrut să le vadă tehnica de intervenție, unul dintre câinii care îi ajută în misiuni, dar și cum se „luptă” cu infractorii. Începând de la ora 10.00 și până la ora 12.00, mai multe grupuri de copii, de la mai multe unități de învățământ din Focșani, au mers în vizită la jandarmi, chiar dacă vremea nu a fost prea plăcută și a plouat.
    Cei mici s-au jucat cu unul dintre câinii jandarmilor, cu pistoalele și puștile acestora, au probat căștile de protecție și s-au înghesuit în mașinile de intervenție.
De asemenea, doi jandarmi le-au arătat micuților câteva tehnici de apărare atunci când au de-a face cu „oamenii răi”, dar și câteva tehnici de imobilizare a infractorilor.
După ce le-au fost prezentate exercițiile, micuții au mers rând pe rând în „ringul” de luptă și au învățat cum să se apere de oamenii răi. Copiii au fost foarte încântați de ceea ce au văzut și au promis că vor reveni și anul viitor. Înainte de a pleca, vizitatorii au primit de la jandarmi sucuri și bomboane.
    Activitățițile dedicate Zilei Jandarmeriei Române vor continua astăzi, zi în care la Cercul Militar Focșani va fi organizat Simpozionul „Jandarmeria Română-164 de ani de existență”. Tot astăzi, mai mulți jandarmi vor fi înaintați în grad, apoi va fi organizat un dineu.

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?