Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Crescătorilor de bovine li se face dreptate


Sute de crescători de bovine din Vrancea nu vor trebui să restituie subvențiile la animale aferente anului 2010 după ce Parlamentul a aprobat o lege referitoare la plățile naționale directe complementare în sectorul zootehnic (CNDP). Legea a fost adoptată în urma solicitărilor venite de la Comisia Europeană și pune capăt unui scandal izbucnit din cauza unor politruci puși de pedeliști să conducă Ministerul Agriculturii în perioada guvernelor Boc. Este cazul restricțiilor impuse crescătorilor de animale care nu mai primeau subvenții dacă aveau datorii către bugetul de stat sau către bugetul local. În Vrancea erau 240 de crescători de animale care ar fi trebuit să restituie către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Vrancea sume cuprinse între 1.230 lei și câteva zeci de mii de lei dacă nu era adoptat actul normativ.

    Parlamentul a pus capăt unei scandal cu subvențiile pentru crescătorii de bovine care durează de câțiva ani, când oficiali din Ministerul Agriculturii au impus restricții aberante la accesarea fondurilor europene. Un proiect de lege adoptat de Parlament a clarificat situația crescătorilor de animale care au primit subvenții deși aveau datorii la bugetul de stat sau bugetul local. Inițial, în urma controalelor de la Camerele de Conturi județene, s-au dispus măsuri de recuperare a sumelor plătite către crescătorii de bovine. În Vrancea au fost 240 cazuri de fermieri care ar fi trebuit să restituie sumele aferente subvențiilor din 2010, simpli crescători de animale, dar și câteva ferme mari din județ. Sumele de restituit erau cuprinse între 1.230 lei și câteva zeci de mii de lei. Restituirea sumelor a fost dispusă în urma unui control al inspectorilor Camerei de Conturi Vrancea.    
    Contestată de APIA, măsura restituirii subvențiilor a fost menținută și în urma proceselor, dosarul fiind acum pe rolul Tribunalului Vrancea.
„Prin proiectul de lege se reglementează situația unor beneficiari de CNDP din sectorul zootehnic privind campaniile 2007-2011, respectiv: nu se mai recuperează sumele reprezentând primele încasate de către beneficiarii CNDP care aveau datorii si cărora li s-au emis titluri de creanță de către Camerele de Conturi; sumele recuperate se restituie; beneficiarii care nu au încasat sumele CNDP cuvenite datorită existenței acestor datorii și care au depus cereri, beneficiază de aceste sume ; beneficiarii din situațiile prezentate mai sus devin eligibili pentru plățile CNDP zootehnic și după anul 2011. Există un număr de 9.700 beneficiari cu un efectiv de peste 237.000 capete animale care sunt afectați de deciziile emise de către camerele de conturi județene și a municipiului București. Sumele necesare aducerii la îndeplinire a prevederilor prezentului proiect de lege, în cuantum de 26.877 mii lei vor fi asigurate în limita prevederilor bugetare ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2014. Proiectul de lege corespunde solicitărilor Comisiei Europene, în sensul aplicării normelor naționale în relație cu prevederile comunitare și autorizările emise prin Decizii de către Comisie, evitându-se astfel inițierea unei proceduri de infringement împotriva României”, precizează Ministerul Agriculturii.
 
           Bâlbâieli marca PDL

    Amenințarea pierderii subvențiilor de către crescătorii de animale s-a datorat, în principal, unei încurcături produse de foștii guvernanți pedeliști, care s-au încurcat în definiții și termeni economici, în cursul lui 2011. În 2010, oficialii de la Ministerul Agriculturii au anunțat că termenul datorii restante se referă la datoriile existente la 31 decembrie 2009. În aceste condiții, fermierii au fost de bună credință, considerând că nu au de plată decât taxele și impozitele curente. Ori, în 2011, la verificările anuale efectuate la APIA, inspectorii de la Curtea de Conturi au considerat că anul fiscal pentru bugetele locale se încheie la 30 septembrie. În aceste condiții, toți cei care plătesc taxe și impozite după 1 octombrie au fost considerați restanțieri și obligați să achite penalizări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?