Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Militar CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE pentru neglijență în serviciu


Un militar de la UM 01333 (Batalionul Logistic), din cadrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focșani, a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru neglijență în serviciu. În plus, instanța a stabilit că plutonierul adjutant Ștefan Stoleru trebuie să achite Ministerului Apărării Naționale 38.706 lei daune civile, iar către stat 2.500 de lei.
    Soluția a fost dată ieri, de magistrații Tribunalului Militar Iași și nu este definitivă. Poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. „(…) condamnă pe inculpatul plt. adj. Stoleru Åžtefan, pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu (…) la pedeapsa de 6 (șase) luni închisoare. (…) dispune suspendarea executării pedepsei pe o durată de 2 ani și șase luni, ce constituie termen de încercare potrivit art. 82 din Codul penal anterior – Legea 15/1968 rep. cu modificările ulterioare. Atenționează inculpatul asupra consecințelor nerespectării condițiilor suspendării condiționate (…) admite acțiunea civilă și în consecință obligă inculpatul la plata către partea civilă Ministerul Apărării Naționale, prin UM 01333 Focșani, a sumei de 38.706 lei cu titlu de despăgubiri civile. În temeiul dispozițiilor art. 274 C.pr.pen., obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare către stat în sumă de 2.500 lei, din care 1.500 lei cheltuieli judiciare la urmărire penală. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în soluția instanței de judecată.    
    Unitatea militară nu a fost informată deocamdată despre soluția judecătorilor. „În funcție de hotărârea instanței, care va fi comunicată oficial, se vor dispune măsurile ce se impun, în conformitate cu prevederile Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare cu modificările și completările ulterioare”, ne-a transmis locotenent Cătălina Crintea, purtătorul de cuvânt al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focșani.
    Urmărirea penală împotriva militarului a început pe 1 octombrie 2013, după ce, la începutul anului trecut, la Batalionul Logistic s-au făcut verificări și s-a ajuns la concluzia că lipsește carburant din gestiune. Era vorba despre aproximativ opt tone de carburant, după cum ne-au spus sursele noastre la momentul respectiv. După ce au fost găsite neregulile, reprezentanții unității militare au sesizat organele competente, iar procurorii Parchetului Militar Iași au declanșat ancheta. 
    În prima fază a verificărilor, la audieri nu a ajuns doar Stoleru, ci și colegi de-ai lui. Audierea a avut loc la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, fiind făcută de un procuror din cadrul Parchetului Militar Iași. Dintre toți cei asupra cărora au existat suspiciuni, doar Stoleru a fost găsit vinovat.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?