Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

ATENŢIE! Apa din multe fântâni nu e bună de băut


Apa din mai multe fântâni și puțuri forate, din mediul, are conținut crescut de nitriți și nitrați, atrag atenția specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP), care anul trecut au verificat sursele de apă. „În anul 2013, în urma catagrafierii au rezultat un  număr total de 4.533 de fântâni publice și individuale, din care: 1.454  fântâni publice și 3.079 fântâni individuale. În vederea evaluării calității apei din fântânile publice, prin adresa 2301/14.04.2013, DSP Vrancea a solicitat tuturor primăriilor să aplice toate măsurile pentru întreținerea igienică și să le monitorizeze cel puțin o dată pe an, pentru verificarea conformării la parametrii microbiologici și fizico-chimici. Nu a solicitat nicio primărie monitorizarea calității apei din fântânile  publice”, se arată în raportul de control al DSP Vrancea.
Inspectorii sanitari au efectuat verificări în fiecare comună, de unde au prelevat probe, pe care le-au testat în laborator. „În mediul rural, pentru instalațiile centrale ce aparțin primăriilor, nu s-a respectat frecventa prelevărilor de probe pentru analiza parametrilor fizico-chimici și microbiologici. Au fost analizate, în total, 1389 probe de apă din care: 758 probe apă din punct de vedere microbiologic, din care 48 probe (6,3%) au fost neconforme pentru parametrii analizați. 631 probe apă, din punct de vedere fizico-chimic, din care 126 probe (20%) au fost neconforme la parametrii: «clor rezidual liber», «nitrați», «nitriți», «amoniu». Menționăm că toți operatorii de apă au fost informați imediat de neconformitatea probelor de apă, solicitându-li-se efectuarea anchetelor cu privire la identificarea cauzelor care au determinat neîncadrarea în parametrii de calitate, precum și măsurile corective aplicate imediat, pentru evitarea apariției unor epidemii hidrice”, se mai arată în raportul de activitate al DSP.

           Apa din izvoarele captate nu e bună de băut
 
Probleme au fost și la izvoarele captate. Un exemplus este cel al comunei Tulnici, unde, într-unul dintre sate, anul trecut a izbucnit o epidemie de hepatita A. „În cadrul anchetei pentru focarul de hepatită virală cu virus A, izbucnit la Tulnici, s-au realizat 2 acțiuni, în scopul urmăririi calității apei potabile consumate de populația din comunitatea vizată, din surse individuale de folosință publică (izvoare captate). S-au prelevat 6 de probe de apă (3 probe pentru examen microbiologic și 3 probe pentru examen fizico-chimic) și s-a constatat neconformarea la prevederile Legii 458/2002 republicată, atât pentru parametrii microbiologici analizați (NTG 22OC, NTG 37OC, E. coli, Enterococi și Bacterii coliforme) cât și pentru parametrul chimic «nitrați». Primăria și cabinetul individual al medicului de familie au fost informate cu privire la măsurile ce trebuie aplicate”, se mai arată în raport.

         Nicio persoană nu s-a îmbolnăvit din cauza apei consumate
 
Potrivit inspectorilor sanitari din cadrul DSP, în urma controalelor efectuate s-a constat că principalele cauze de nepotabilitate a apei o reprezintă funcționarea deficitară a stațiilor de tratare, efectuarea manuală a dezinfecției apei, dar și lipsa unor procedee de tratare adecvate. „Principalele cauze de nepotabilitate a apei distribuite consumatorilor de către primarii: funcționarea deficitară/ nefuncționarea stațiilor de tratare (dezinfecțe); dificultăți în aprovizionarea cu clor gazos, prin lipsa mijloacelor de transport speciale autorizate și lipsa rezervelor de substanțe dezinfectante, ceea ce a determinat neefectuarea dezinfecției apei; ineficiența stațiilor de tratare a apei cu UV; efectuarea manuală a dezinfecției apei, ceea ce determină imposibilitatea asigurării unei concentrații constante a «clorului rezidual liber» în apa produsă și distribuită pe parcursul zilei, datorită lipsei stațiilor de tratare; lipsa unor procedee de tratare adecvate, pentru reducerea concentrației parametrilor chimici evidențiați în exces”, se mai precizează în raportul privind calitatea apei din județ.
Anul trecut, în Vrancea nu s-au înregistrat epidemii hidrice sau cazuri de methemoglobinemie acută infantilă (boala albastră de fântână). Medicii atrag atenția că apele cu un conținut ridicat de nitrați sau nitriți sunt contraindicate femeilor gravide și copiilor cu vârste de până la doi ani, deoarece pot produce boli rave sau chiar decesul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?