Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Revenirea TVA la 19%, sustenabilă doar cu un ritm de creştere PIB de peste 3%


    Revenirea taxei pe valoarea adăugată la nivelul de 19% este sustenabilă dacă România va continua să înregistreze aceeași creștere economică de anul trecut, de peste 3%, a declarat premierul Victor Ponta. „Dacă avem un ritm de creștere, așa cum am avut în 2013, de 3,5%, este sustenabilă”, a spus Ponta.
Întrebat ce șanse sunt să mai fie atins acest nivel de creștere economică, premierul a amintit că pentru acest an este estimat un nivel de „2 virgulă”, dar că pentru anul trecut a fost prognozat un avans al PIB de 1,6%, mult sub rezultatul final, adăugând: „Să dea Dumnezeu să se întâmple la fel și anul ăsta, să ajungem undeva spre 3”.
    O cotă redusă de TVA la produsele agroalimentare de bază cu condiția asigurării spațiului fiscal necesar și revenirea la TVA de 19% în măsura în care cadrul fiscal-bugetar va permite sunt unele dintre prevederile din noul program al Guvernului. TVA a fost majorată de Guvernul Boc în vara anului 2010, de la 19% la 24%. „Din punctul meu de vedere, trebuie să mergem, atât cât se poate, tot spre zone țintite (…) Eu aș vrea la fructe și legume, pentru că acolo avem iarăși o evaziune uriașă și o competiție neloială între producătorii locali și fructele-legumele care se aduc din afara Uniunii Europene sau cele din UE unde avem evaziune la taxele intracomunitare”, a mai spus Ponta.
    El a adăugat că este și o variantă în care TVA să fie redusă la 9% atât pentru carne, cât și pentru fructe-legume, dacă va fi posibil. „Haideți să încercăm să vedem, poate le putem face împreună”, a spus Ponta, întrebat dacă asta înseamnă că fructele-legumele se află înaintea produselor din carne în ceea ce privește reducerea TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?