Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Bani mai mulți pentru medicii din policlinici


   Medicii specialiști din ambulatoriile de specialitate vor fi plătiți mai bine. Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Sănătății, se intenționează ca începând cu 1 aprilie, consultațiile în ambulatoriu, dar și cele care vor fi realizate în cadrul internărilor de zi să fie decontate în sistem DRG, adică în funcție de diagnostic, la fel ca și internările continue din spitale. Practic, serviciile medicale efectuate în ambulatoriu vor fi plătite în funcție de gravitatea cazurilor tratate, ori nu în funcție de numărul acestora, așa cum este în prezent.
Mihai Copaci (FOTO), președintele Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, consideră că această modificare va aduce venituri mai mari medicilor specialiști. „Prin acest proiect se dorește creșterea veniturilor medicilor specialiști. Acum, în funcție de fiecare specialitate, se oferă un anumit număr de puncte pentru fiecare consultație. Practic, o consultație e decontată cu 20-30 de lei, iar o spitalizare de zi cu 276 lei. Introducerea sistemului DRG va permite spitalelor să obțină mai mulți bani, deoarece fiecare caz va fi plătit diferit, în funcție de gravitatea afecțiunii pacientului”, a precizat Mihai Copaci.
   Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin, în nota de fundamentare a proiectului legislativ, că această modificare va favoriza rezolvarea cazurilor la nivelul ambulatoriilor de specialitate, astfel încât pacienții să nu mai apeleze la internările în spitale, care sunt mult mai costisitoare. „În condițiile în care politicile publice din sănătate au ca obiectiv favorizarea rezolvării cazurilor la nivel de ambulator de specialitate sau de spitalizare de zi și reducerea internărilor evitabile, sunt foarte importante monitorizarea și controlul parcursului pacientului între aceste tipuri de îngrijire (ambulator, spitalizare de zi, spitalizare continuă). Astfel, considerăm necesar ca și în ambulatoriul de specialitate să se utilizeze aceeași codificare ca și în spitalizarea de zi și spitalizarea continuă, DRG”, se arată în nota de fundamentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?