Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Proiectul Palatului de Justiție din Focșani prinde contur


    Palatul de Justiție din Focșani prinde, ușor-ușor, contur. Terenul, de peste 11.000 de metri pătrați de pe strada Lupeni, pe care urmează să fie construit viitorul Palat de Justiție, care va cuprinde Tribunalul Vrancea și Judecătoria Focșani, va fi împrejmuit cu un gard. Tribunalului Vrancea i-au fost alocate sumele necesare în bugetul pentru anul 2014 pentru construcția acestui gard. „Am primit fonduri pentru împrejmuire, vrem să facem un gard, pentru că se aruncă gunoaie acolo și nu vrem să avem o problemă cu mediul, trebuie să avem grijă de acest teren”, a precizat judecătorul Costică Diță, președintele Tribunalului Vrancea.
    Acesta a precizat că nu au început încă procedurile pentru demararea construcției acestui obiectiv de investiții. „Urmează să se realizeze acest Palat al Justiției. Politica Ministerului Justiției, pentru care nu au început încă procedurile, este aceea de a termina investițiile începute, care sunt mai multe. Se dorește finalizarea lor și apoi să se înceapă altele”, a mai spus judecătorul Diță. Acesta a afirmat că există și posibilitatea edificării acestei clădiri prin fonduri europene, însă Tribunalul nu poate accesa direct astfel de fonduri, întrucât nu este ordonator principal de credite și doar Ministerul Justiției poate solicita bani europeni.
    Potrivit unui proiect tehnic realizat orientativ la cererea judecătorului Costică Diță, Palatul de Justiție urmează să aibă 23 de săli de judecată pentru Judecătorie și 22 de săli pentru Tribunal. Fiecare sală de judecată va avea peste 100 de metri pătrați, iar clădirea, în întregime, circa 19.000 de metri pătrați, suprafață desfășurată pe câteva etaje. În acest fel, aproape fiecare judecător va avea propria sală de judecată. Nu s-a făcut un studiu de cost pentru noul Palat al Justiției, dar acesta ar putea ajunge la 15 milioane de euro, ținându-se cont de prețul actual al pieței imobiliare, a mai spus judecătorul Diță. 
    Terenul de 11.335 de metri pătrați pe care urmează să fie construit Palatul de Justiție din Focșani a fost predat de Consiliul Județean în administrare către Ministerul Justiției, printr-o hotărâre de Guvern aprobată în anul 2011. În schimb, CJ Vrancea a primit drept de proprietate asupra vechiului sediu al Tribunalului, de pe Strada Cuza Vodă, încadrat în clasa întâi de risc seismic. Propunerea pentru acest schimb, dar și pentru punerea la dispoziția instanțelor din Focșani a imobilului în care a funcționat Bancorex, spre a fi folosit pentru desfășurarea activității judecătorilor până la darea în folosință a Palatului Justiției, a venit din partea președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
    Așadar, în prezent, Tribunalul și Judecătoria Focșani funcționează în fostul sediul al Bancorex, de pe Strada Republicii, care a fost reabilitat. Clădirea aparține Consiliului Județean și a fost acordată în folosință gratuită Tribunalului, până la edificarea unui Palat al Justiției în Focșani. „Suntem singurul tribunal din țară care am primit o clădire în folosință gratuită. Pentru reabilitarea acesteia s-au cheltuit 2,5 milioane de euro”, a completat judecătorul Costică Diță.
    Administrația județeană vrea să realizeze un Centru Cultural în clădirea în care a funcționat Tribunalul Vrancea. Aici vor ființa două unități funcționale distincte: la parter și etaj va funcționa Centrul Cultural pentru UNESCO, iar la demisol, Muzeul Vinului. Prin realizarea acestor proiecte va fi reabilitată clădirea de patrimoniu care va fi redată circuitului public. Proiectul de reabilitare a clădirii ar urma să primească finanțare prin Compania Națională de Investiții. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la aproximativ 33 milioane de lei. Derularea și implementarea acestui proiect se vor desfășura pe o perioadă de 34 de luni. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?