Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Martie cu parfum de epocă (II): Smaranda Apostoleanu – bogată, ambiţioasă, filantroapă


    Din seria portretelor care reprezintă eternul feminin al Focșaniului secolelor trecute, Smaranda Apostoleanu este una dintre figurile marcante ale sfârșitului secolului XIX și începutul secolului XX. Smaranda Apostoleanu, soția omului politic Gheorghe Apostoleanu, este o emblemă a lumii bune din acele vremuri, Apostoleanu fiind una dintre cele mai importante familii ale secolului XIX din Focșani. Despre familia Gheorghe și Smaranda Apostoleanu se poate spune că a dominat scena publică a Focșanilor din acele timpuri, „Apostolenii” fiind cei mai mari proprietari de pământuri din zona Vrancei. Se spune că în spatele unui om puternic stă o femeie la fel de puternică, fapt care s-a dovedit a fi adevărat și în acest caz.
    Istoricul Florin Dîrdală, de la Direcția Județeană Vrancea a Arhivelor Naționale, a studiat documentele vechi pentru a scoate la lumină informații despre cea care a fost în epocă o doamnă distinsă și puternică, dedicată acțiunilor filantropice. Smaranda (Gâță) Apostoleanu s-a născut în anul 1844, la Panciu, într-o familie înstărită. Era fiica lui Constantin Gâță și nepoata marelui serdar (comandant de oaste care făcea parte dintre boierii de divan, n. r.) Iosip Gâță. Familia Gâță, care deținea moșii întinse, a ajuns la jumătatea secolului al XIX-lea cea mai bogată familie din Panciu, conducând pentru anumite perioade de timp atât târgul Panciu cât și subprefectura din acea zonă. Smaranda a primit o educație aleasă și s-a căsătorit foarte tânără, la doar 15 ani, cu Gheorghe Apostoleanu. Soții Apostoleanu au avut cinci copii, care prin educația aleasă primită în mare parte datorită mamei lor au ajuns figuri proeminente în politică sau afaceri. „Smaranda a primit cea mai bună educație a vremii, cum era și firesc într-o familie cu asemenea pretenții. S -a căsătorit de foarte tânără cu Gheorghe Apostoleanu, în 1859, pe la 15 ani și cea mai mare parte a tinereții sale a fost dedicată copiilor. A născut de 10 sau 11 ori, documentele nu sunt foarte clare în această privință, dar au supraviețuit și au lăsat urme semnificative pe terenul istoriei locale, doar cinci dintre aceștia: Vasile Apostoleanu, Eliza Vârnav, Victoria Bibescu, Elena Manole și Maria Cincu”, relatează Florin Dîrdală. 

Regele Carol I, găzduit în casa Apostoleanu

    Smaranda Apostoleanu a fost o femeie puternică și ambițioasă, care i-a dat imbold soțului ei, Gheorghe Apostoleanu, să intre în politică și să devină unul dintre cei mai importanți politicieni ai vremii. Gheorghe Apostoleanu (1832-1895), doctor în drept, președinte al Curților de Apel din Iași și Focșani, dar și deputat și senator în mai multe legislaturi, a fost unul dintre aristocrații vremii. Sfătuitor al principelui Alexandru Ioan Cuza, profesorul Apostoleanu a contribuit din plin la realizarea Unirii Principatelor Române. De altfel, în Palatul familiei Apostoleanu (clădirea veche din curtea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”), o adevărată bijuterie arhitecturală a vremurilor de odinioară, a fost semnat armistitiul din 1917, din Primul Război Mondial, între România și Puterile Centrale. În 1888, însuși Regele Carol I a venit la Focșani împreună cu regina Elizabeta și principele Ferdinand și au fost găzduiți pentru două zile în casa Apostoleanu.

Amfitrioana acțiunilor filantropice și a seratelor înaltei societăți

    Smaranda Apostoleanu a fost preocupată și de acțiuni caritabile, fiind fondatoarea unui pension, unde tinerele domnișoare din Focșani veneau la învățătură, să se emancipeze. „Nu a fost indiferentă nici de soarta focșănenilor, împreună cu fiicele sale organizând Societatea Doamnelor, cu scopul de a instrui și a le învăța o meserie pe tinerele din oraș, lipsite de mijloace materiale”, a spus Florin Dîrdală, referent la Arhivele Naționale Vrancea. De asemenea, tot ea a fost fondatoarea primei societăți de Cruce Roșie de la acea vreme, sediul societății aflându-se chiar în casa familiei, de pe strada Cuza Vodă. Smaranda Apostoleanu era cunoscută pentru donațiile dar și pentru seratele organizate, la care se adunau toate figurile înaltei societăți focșănene de la acea vreme. În casa Smarandei Apostoleanu aveau loc toate petrecerile orașului, celebrele baluri din saloanele cu oglinzi venețiene.
    În anul 1896, Gheorghe Apostoleanu a decedat, soția Smaranda rămânând singură să vegheze la destinele urmașilor. Doamna s-a stins în anul 1925, la Focșani, la vârsta de 81 de ani, în casa monument istoric de pe strada Cuza Vodă, și a fost înmormântată la Cimitirul Nordic. Toată averea familiei Apostoleanu a fost moștenită de cei cinci copii, avere care este disputată și astăzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?