Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

GALERIE FOTO: Drumuri rupte şi o locuinţă distrusă de alunecările de teren


    Ploile din ultimele zile și topirea bruscă a zăpezii au provocat mai multe alunecări de teren în comunele din județ. Cele mai multe probleme au apărut în localitățile Gura Caliței și Poiana Cristei unde o gospodărie nu mai poate fi locuită, o altă casă este aproape izolată și câteva drumuri au fost rupte. Pagube sunt și pe drumurile naționale, în comunele Jitia, Chiojdeni, Răcoasa și Străoane. Probleme au fost și în zona de câmpie. Specialiștii de la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vrancea și de la Sistemul de Gospodărire a Apelor au intervenit la Tătăranu, unde pârâul Bălanu a fost blocat de o remorcă folosită de ciobani pentru trecerea oilor.

    Năstase Bratu, un bătrân de 83 de ani, va fi evacuat dintr-o locuință avariată de alunecările de teren produse în satul Plopu, comuna Gura Caliței. În același sat sunt izolate două persoane dintr-o locuință la care accesul se face doar pietonal. Primarul comunei, Neculai Å¢andără, a solicitat Prefecturii o locuință modulară unde să stea bătrânul în perioada următoare. Până la sosirea acestuia, bătrânul este mutat în locuința unui vecin unde există o cameră disponibilă. „Îi acordăm un ajutor de urgență pentru că are doar o pensie de handicap. Am luat decizia ca până la sosirea modulului să îl mutăm pe bătrân la un vecin. De asemenea, avem câteva mașini cu pietriș cu care intervenim pentru remedierea problemelor apărute în urma alunecărilor de teren”, a afirmat primarul Neculai Å¢andără.
    Probleme sunt și în comuna învecinată, Poiana Cristei, unde alunecările de teren au afectat un drum județean 205R și drumul comunal 149 A. „A venit pădurea și a rupt drumul pe o lungime de 40-50 de metri. Accesul se poate face pe o cale ocolitoare însă doar cu căruța. Problema mai gravă este că din cauza alunecărilor au început să se deplaseze stâlpii de electricitate și să se întindă firele în zona Mahriu- Petreanu”, a afirmat primarul din Poiana Cristei, Vlad Petruș. Acesta a prezentat situația din comună la ședința de ieri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și i-a cerut prefectului ca, după evaluarea pagubelor, să fie întocmit un proiect de Hotărâre de Guvern, împreună cu Consiliul Județean, pentru alocarea de fonduri comunelor calamitate. Însă prefectul a declarat că fondurile alocate la nivelul ministerului pentru asemenea cazuri sunt limitate. Mai mult, el a afirmat că pot trece ani până când ministerele alocă bani pentru pagubele produse și evaluate de autoritățile locale.

Restricții de circulație pe două drumuri naționale

    Alunecările de teren din ultimele zile au afectat porțiuni însemnate din cele două drumuri naționale care traversează comunele Jitia, Chiojdeni, Răcoasa și Străoane. Inginerul Marian Paraschiv, șeful Secției de Drumuri Naționale Vrancea, a arătat la ședința de ieri că, deocamdată, nu se impune închiderea circulației pe cele două drumuri naționale, DN 2L Tișița-Soveja și DN 2N Dumbrăveni-Jitia. Primele măsuri luate de SDN au fost pentru semnalizarea zonelor unde sunt probleme și restricționarea circulației „Consider că nu este pericol pentru închiderea circulației. Noi am întocmit documentațiile și le trimitem la Direcția Regională de la Iași. Când va exista pericol pentru închiderea circulației, atunci vom interveni în regim de urgență”, a afirmat inginerul Marian Paraschiv la ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

O remorcă a blocat pârâul Bălanu

    Specialiștii de la ANIF și SGA au intervenit de câteva zile pentru a preveni inundarea locuințelor, în special în sudul județului. Åžeful de la ANIF Vrancea, Dan Mocanu, a arătat că, în primele zile din martie s-a intervenit pentru decolmatarea pârâului Bălanu, unde exista riscul inundării satelor Bordeasca Veche și Bordeasca nouă din comuna Tătăranu. În cadrul ședinței, prefectul a arătat că în cazul pericolului de la Tătăranu, problemele au apărut din cauza unei remorci care bloca scurgerea apei. „Era o remorcă de tractor pusă de niște ciobani ca să treacă oile peste canalul de desecare. Iar această remorcă funcționa ca un baraj până și-au adus aminte de ea, au tras-o și au permis să treacă apa”, a afirmat prefectul.
    De asemenea, marți a fost pornită stația de pompare și evacuare a apelor din zona Nănești pentru a evita inundarea câtorva zeci de hectare de teren agricol. Stația de pompare și evacuare de 285Kw aparține Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare și trebuie pornită atunci când nivelul apelor atinge un prag critic. Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor, Åžtefania Fotache, a afirmat totodată în cadrul ședinței că deocamdată nu au fost înregistrate depășiri ale cotelor de atenție pe râuri, care sunt monitorizate în continuare de specialiștii instituției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?