Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Primăria Năruja a intrat în INSOLVENŢĂ


   Tribunalul Vrancea a dispus deschiderea procedurii insolvenței la Primăria Năruja. Cererea a fost depusă de primarul comunei, Ciprian Nicu Popescu, în urma unei hotărâri aprobate de Consiliul Local. Solicitarea a fost justificată prin arieratele imense, de peste 1,6 milioane lei, respectiv datoriile care sunt mai vechi de 90 zile către diverși furnizori, și care depășesc 75% din bugetul localității. „Aproape toată suma reprezintă lucrările de electrificare realizate prin Programul național 2007-2009. S-au făcut lucrări în două puncte, la Podul Nărujei și în satul Năruja, iar banii trebuiau să vină de la bugetul național și de la bugetul local. Însă nu am primit niciun leu de la bugetul de stat, iar acum am ajuns la arierate de peste 1,6 milioane lei”, a afirmat primarul Popescu la momentul depunerii cererii către Tribunal.
    Este pentru prima dată când o primărie vrânceană intră în insolvență pentru că nu reușește să își achite datoriile. Autoritățile locale așteaptă acum decizia judecătorului care trebuie să desemneze un administrator judiciar, cel care să discute cu creditorii și să propună un plan de redresare. Atribuțiile administratorului judiciar și onorariul acestuia vor fi stabilite de judecătorul sindic. Onorariul nu poate depăși indemnizația primarului „majorată cu 50%”. Potrivit Ordonanței 46 din 2013, administratorul judiciar urmează să întocmească, în termen de 30 de zile calendaristice, planul de redresare, împreună cu ordonatorul principal de credite, cu avizul Administrației județene a Finanțelor Publice și al Camerei de Conturi Vrancea, după aprobarea tabelului definitiv al creanțelor.
   Actul normativ prevede atribuții stricte pentru administratorul judiciar, care practic va supraveghea ca administrația locală din comună să își achite cât mai repede datoriile acumulate. Pentru aceasta sunt oferite puteri speciale administratorului, de pixul căruia vor depinde actele financiare din primărie. După declararea stării de insolvență, atât primarul cât și Consiliul Local din comună au nevoie de avizul administratorului judiciar pentru a emite „dispoziții sau hotărâri care pot conduce la o creșterea obligațiilor financiare, cu excepția celor prevăzute prin lege, sau să efectueze alte cheltuieli în afara celor necesare furnizării serviciilor publice esențiale”. Nici măcar angajarea de personal suplimentar nu poate fi realizată fără avizul administratorului.
    Acesta are posibilitatea de a întocmi un „raport asupra cauzelor și împrejurărilor care au dus la apariția stării de insolvență, cu menționarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă, precum și asupra soluțiilor de redresare și înaintarea acestuia judecătorului-sindic într-un termen stabilit de acesta, dar care nu poate depăși 30 de zile de la desemnarea administratorului judiciar”.
    Conform Ordonanței, administratorul va aviza hotărârile Consiliului Local Năruja și respectiv dispozițiile primarului care privesc operațiunile financiare ale unității administrativ-teritoriale și patrimoniul unității administrativ-teritoriale. Dacă este cazul, el poate dispune chiar limitarea cheltuielilor la nivelul comunei până la acoperirea doar a serviciilor publice esențiale. Administratorul poate propune Consiliului Local rezilierea sau denunțarea unilaterală a contractelor încheiate de comună și care nu pot fi executate în cadrul planului de redresare.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?