Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Sănătatea în file vechi: „Combaterea turbării”


    În data de 28 martie 1959, ziarul „Milcovul” informa cititorii despre o boală extrem de periculoasă: turbarea. Într-un articol redactat de medicul V. Lazența, intitulat „Combaterea turbării”, cititorii sunt informați despre această boală periculoasă, care sunt metodele de transmitere și cum poate fi prevenită. „Turbarea este o boală produsă de un microb invizibil, numit virus, care se ia prin mușcătură, prin zgîrietură sau prin atingerea rănii proaspete de la un animal bolnav la cel sănătos și chiar la om. (…) Omul bolnav de turbare nu are scăpare, deoarece nu s-au aflat încă medicamente sigure care să contribuie la vindecare. Numai tratamentul preventiv, aplicat imediat după contractarea mușcăturii sau zgîrieturii de la un animal bolnav, înainte ca microbul bolii să se înmulțească în organismul omului mușcat sau zgîriat, poate înlătura îmbolnăvirea”.
    Medicul V. Lazența precizează că oamenii s-au îmbolnăvit de turbare după ce au fost mușcați de câini. Drept urmare, el recomandă ca animalele care nu au stăpân să fie omorâte, iar cele care au stăpân să fie legate. „Dar cîinii sunt dăunătorii sănătății animalelor și oamenilor și din alte cauze. Ei transmit multe boli la animale. (…)Toți cîinii vagabonzi vor putea  fi omorîți de către vînători, pădurari și de organele de stat. Câinii lăsați pentru paza gospodăriilor vor trebui să fie legați la permanență, atît ziua cît și noaptea, după ce  în prealabil vor fi înregistrați la sfatul popular și vaccinați contra turbării”.

Combaterea turbării, în zilele noastre

    În zilele noastre, avem o metodă eficientă de prevenire a turbării, mai exact vaccinul antirabic. Lunar, la Spitalul Județean de Urgență Focșani, unde este singurul Centru Antirabic din județ, ajung persoane mușcate de animale. Acestea primesc în mod gratuit vaccinul antirabic, care este achiziționat de spital, prețul unei doze fiind de 230 de lei. Potrivit medicilor, unei persoane mușcate de câine suspect de rabie i se administrează cinci doze de vaccin, după următoarea schemă, în zilele 0-3-7-14-30.
    Medicii avertizează că mușcătura de câine este foarte periculoasă, mai ales dacă animalul este turbat. În cazul în care sunteți protagoniștii unui astfel de incident, trebuie să urmați câteva reguli simple. Indicat ar fi să vă prezentăți de urgență la medicul de familie, care poate curăța plaga mușcată și administra vaccin antitetanos. Dacă medicul de familie nu are program, singura soluție este prezentarea la unitățile de urgențe din structurile spitalelor sau solicitarea unui echipaj medical de urgență prin 112.
    După ce plaga este curățată, persoana mușcată de câine trebuie să se prezinte la Centrul Antirabic, care funcționează în cadrul Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Focșani. Acest vaccin nu poate fi găsit în farmaciile cu circuit deschis din județ. Farmaciștii spun că tratamentul se face doar sub supravegherea medicului specialist.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?