Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Poliţiştii vă învaţă cum să vă feriți de hoți


   Furturile din locuințe sunt la ordinea zilei. De aceea, politiștii de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu cei de la Serviciile de Ordine Publică și Investigații Criminale, desfășoară activități de prevenire a furturilor din locuințe. Scopul acestor activități este acela de a-i informa pe oameni cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia pentru a nu deveni victimele hoților. Polițiștii spun că printre infrațiunile de furt care au un impact deosebit la public se numără cele din locuințe, care pe lângă prejudiciul material produs aduc și atingere intimității persoanei, prin violarea spațiului în care aceasta locuiește, contribuind astfel la o stare de disconfort sporită.
   Aproape permanent, infracțiunile contra patrimoniului au avut cea mai mare pondere în cadrul criminalității judiciare. Dintre tipurile de fapte penale care se circumscriu acestui domeniu, furturile din locuințe s-a situat an de an în prim planul activității de prevenire desfășurate de structurile specializate ale Poliției Române.
   Având în vedere specificul acestor fapte penale, modurile de operare diversificate, inventivitatea autorilor, organizarea acestora în grupuri infracționale și tinând cont de recomandarea IGPR de a acorda un plus de atenție prevenirii furturilor din locuințe, oamenii legii cred că este necesară reamintirea recomandărilor de prevenire a acestui gen de infracțiuni.

Ce măsuri trebuie să luați

    În primul rând nu dați informații la vecini, prieteni, cunoșitinte, rude, colegi despre programul dumneavoastră la serviciu, în concediu sau cu privire la alte împrejurări. La toate căile de acces (ferestre, guri de aerisire, uși de balcon și de intrare în locuință, precum și alte locuri) se montează încuietori rezistente care au sistemul de prindere în interior. La plecarea de la domiciliu (indiferent de perioada de timp) se închid bine toate căile de acces în locuință, iar la gurile de aerisire sau alte locuri prin care se poate pătrunde, se vor monta grilaje metalice care vor avea, de asemenea, sistemul de prindere în interior, pentru a nu fi smulse cu diverse unelte. Păstrați cheia în permanență asupra dumneavoastră, nu o ascundeți în locuri accesibile oricui și nu țineți sume mari de bani în casă, neasigurate, și nici nu lăsați impresia că detineți asemenea sume. Aceeași recomandare este valabilă și cu privire la bijuterii. Contactarea firmelor specializate în comercializarea și montarea sistemelor de pază și alarmare, în scopul montării în interiorul locuinței dumneavoastră a unui sistem de alarmare performant, care deși vi se poate părea inițial scump, își va dovedi eficacitatea în protecția bunurilor. La intrarea în casa scărilor (la blocuri sau clădiri unde sunt mai mulți locatari) este recomandată montarea unei instalații cu interfon care limitează accesul persoanelor necunoscute.
    Conviețuirea în spații învecinate presupune și o grijă reciprocă față de siguranța celorlalți. Atunci când sunteti plecați de acasă pe o perioadă de timp mai îndelungată rugați un vecin să vă golească cutia poștală, să interpeleze persoanele necunoscute care sună la ușa dumneavoastră, să supravegheze sporadic perimetrul locuinței și curții dumneavoastră. Sprijiniți-vă vecinii atunci când aceștia vă solicită, în scopul reținerii unor persoane suspecte care opun rezistență.
   Deoarece patru din cinci furturi din locuințe sunt comise când proprietarii nu se află la domiciliu, apelați la un vecin să aibă grijă de locuința dumneavoastră, când lipsiți mai mult; nu lăsați cheile de la ușă sub preș, în cuiul de la poartă sau în alte locuri dosnice, deoarece ele pot fi găsite cu ușurință de infractori.

Nu pătrundeți în câmpul infracțional

     Este de știut faptul că majoritatea furturilor sunt comise în timp ce locatarii nu se află la domiciliu. Într-o asemenea situație nu trebuie să intrați în panică. Acest comportament poate întârzia identificarea și prinderea infractorilor, ceea ce determină și recuperarea cu greu a bunurilor furate. Anunțați de urgență poliția și nu pătrundeți în câmpul infracțional. Nu trebuie să atingeți sau să mișcați de la locul lor lucrurile din locuință. În multe cazuri victima sau alte rude doresc să verifice ce obiecte lipsesc sau să facă ordine în lucrurile răvășite de infractori, prin aceasta distrugând mijloacele de probă existente. 
   Victima trebuie să pună la dispoziția poliției cât mai multe date de care a luat cunoștință, respectiv persoanele suspecte care au gravitat în jurul locuinței, care au cunoscut faptul că lipsește de acasă sau care aveau informații despre locul în care se aflau bunurile de valoare. De mare importanță sunt datele furnizate de  vecini, care sunt cei mai în măsură să sesizeze și să observe mișcarea infractorilor prin zonă. „Cu regret, trebuie să afirmăm că, în majoritatea cazurilor, se sparg uși din lemn masiv și se transportă bunuri voluminoase fără ca vreun vecin să se sesizeze despre acest lucru”, spun polițiștii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?