Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Blocurile ANL ar putea fi racordate la ENET


   Problema facturilor uriașe la gaze pe care trebuie să le plătească chiriașii ANL care au centrale de bloc a revenit în atenția Consiliului Local Focșani. Consilierul local Bogdan Matișan a reluat această chestiune arzătoare, după ce, după o lună de la sesizarea pe care a făcut-o, tot în cadrul ședinței de Consiliu Local, nu a primit niciun răspuns. Acesta a arătat atunci că locatarii de la ANL plătesc facturi „nejustificat de mari” întrucât în contractul încheiat în urmă cu mai mulți ani cu GDF Suez sunt încadrați la un plan tarifar necorespunzător, la non-casnici, deși, consideră Matișan, ar trebui să plătească facturi după un tarif pentru consumatori individuali. Acesta a spus că, într-o lună de iarnă, pentru un apartament de două camere la ANL, au venit facturi și de 600-700 lei, cu 30% mai mari decât la un consumator abonat la ENET. „În condițiile în care anumite scări de bloc, în perioada iernii, fac mari economii, în sensul că centralele erau oprite pe parcursul zilei, pentru că oamenii erau la serviciu, chiar și așa, facturile au fost uriașe”, a spus Bogdan Matișan. Consilierul a solicitat serviciului de specialitate din cadrul Primăriei, care este administratorul acestor blocuri, să ia legătura cu reprezentanții GDF, pentru a fi remediată această situație. 
    Consilierul a mai arătat și că aparatele de contorizare din scările blocurilor au fost înlocuite de cei de la Distrigaz, fără ca Primăria Focșani să fie informată. „Imediat după ședința de Consiliu Local, la o săptămână, cei de la Distrigaz au venit și au schimbat contoarele de gaz, de la intrarea în blocuri. Le-au scos pe cele care contorizau electronic și au pus contoare mecanice. Sper să fie doar o simplă coincidență, nu pentru că am făcut apel la schimbarea acestui preț. Am întrebat la Primărie, cea care are contract cu GDF, la Serviciul de fond locativ, dacă au fost anunțați și dacă a fost cineva din partea Primăriei când au fost înlocuite contoarele și nu a fost prezent nimeni. Cine a luat indexul? Sunt elemente care contează foarte mult pentru buzunarul cetățenilor. Eu încă sper că cei de la GDF ne vor răspunde oficial”, a mai spus Matișan.

Până la sfârșitul lui 2015 blocurile ANL ar putea fi încălzite de la ENET   

    Primarul Decebal Bacinschi a propus, ca soluție, racordarea blocurilor ANL din Cartierul Tineretului la ENET, în contextul posibilei derulări a unui nou program de reabilitare a rețelelor de termoficare, care va cuprinde tot municipiul. „În condițiile în care se va aproba acest proiect de reabilitare a sistemului de termoficare, am prevăzut să introducem și aceste blocuri în sistemul centralizat. Dacă introducem sistemul de termoficare în cartierul Tineretului, acolo vom putea demonstra ce înseamnă cu adevărat sistemul centralizat de termoficare, care este rezultatul unei astfel de investiții, pentru că blocurile de acolo întrunesc toate condițiile, sunt izolate termic corespunzător. Pe 30 decembrie 2015 ar fi gata investiția, deci blocurile ANL ar putea fi racordate până atunci”, a spus primarul.
    În concluzie, consilierul Matișan a spus că aceasta ar fi o idee foarte bună și, că, în aceste condiții, va propune chiriașilor ANL să dea în judecată GDF. „O să le propun chiriașilor de la ANL să se asocieze și să dea în judecată GDF Suez pentru plata în plus, pentru atâția ani, a facturilor”, a spus Bogdan Matișan.
     În Focșani există 708 de unități locative ANL, în cartierul Tineretului-Sud și Democrației-Brăilei.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?