Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Alizeele au frânat încălzirea globală


    O creștere fără precedent a alizeelor din Oceanul Pacific a frânat încălzirea globală în ultimii 12 ani, însă efectele acestui fenomen sunt temporare, iar temperaturile globale vor reîncepe să se ridice, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature.
    Creșterea puternică a alizeelor care suflă din cele două Americi până în Pacificul de Vest, în regiunea ecuatorului, a stimulat mișcarea apelor oceanice, au afirmat autorii acestui studiu, o echipă de cercetători australieni. „Dacă alizeele suflă cu o anumită vigoare, apa caldă care se acumulează începe să se deplaseze spre interiorul mării”, a explicat coordonatorul studiului, Matthew England. „Într-o anumită manieră, acest proces închide sub suprafața oceanului energia degajată de gazele cu efect de seră și acesta este fenomenul care a provocat această oprire (a procesului de încălzire globală)”, a adăugat el.
    Studiul a comparat plafonul înregistrat în 2001 cu plafonul precedent, dintre 1940 și 1975, și a identificat o legătură cu fazele reci de oscilație decenală din Oceanul Pacific (ODP), o fluctuație pe o perioadă de 20-30 de ani a temperaturii înregistrate la suprafața mării. Această legătură explică motivul pentru care încălzirea globală nu este un fenomen regulat și continuu – un argument avansat de sceptici -, ci un fenomen pe etape, între două perioade cu temperaturi mai mult sau mai puțin constante, a subliniat același cercetător. „Această pauză în încălzirea temperaturilor de la suprafață nu înseamnă că încălzirea globală s-a oprit. Am văzut cum ghețarii arctici s-au topit până la un nivel record. Suprafețele înghețate de pe continente se topesc și ele la fel de repede, iar temperaturile din oceane vor continua să crească”, a adăugat coordonatorul studiului.
    Autorii studiului, la care au participat și savanți americani, au descoperit că „există suficient de multă căldură captivă în ocean pentru a explica” plafonarea temperaturilor înregistrată în ultimii ani. Oceanele captează această căldură suplimentară, mai ales Oceanul Pacific, întrucât alizeele au crescut considerabil în intensitate în ultimele două decenii.
    Însă, această creștere în intensitate este doar temporară și efectele sale de răcire vor înceta și chiar vor fi inversate, imediat ce ODP va intra într-o fază caldă, în cel mult un deceniu. „Atunci când alizeele încetinesc sau chiar se opresc, absorbția căldurii de către oceane se inversează și vom avea atunci, în mod invers, un surplus de căldură deversat în atmosferă”, a explicat Matthew England. După această plafonare a temperaturilor, se va produce, astfel, o accelerare a încălzirii globale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?