Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

GALERIE FOTO: Poliţiştii vrânceni, îngrămădiţi în birouri


    Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea (IPJ) a prezentat, ieri, activitatea desfășurată de lucrătorii instituției în anul 2013. La ședința de bilanț au participat pe lângă șefii de servicii și ai celorlalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Ion Lefter, și cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare și Dragoș Bîrlădeanu. Activitatea polițiștilor vrânceni a fost bună anul trecut, deși s-au confruntat cu multe lipsuri. Cota de carburant scade de la un an la altul, iar îngrămădeala din inspectorat este o altă problemă, având în vedere că nu s-au alocat bani pentru finalizarea noului sediul al Poliției Municipiului Focșani, situat pe strada Longinescu. O altă problemă este cea a mașinilor de intervenție, după cum a spus inspectorul șef al IPJ Vrancea, comisarul șef Ionel Popescu.

    Activitatea poliției vrâncene în anul 2013 a fost una bună, chiar dacă lipsurile au fost mari și multe. Sunt segmente unde, prin activitățile specifice desfășurate, oamenii legii au reușit să reducă numărul infracțiunilor, dar și segmente unde numărul acestora a crescut. Obiectivele polițiștilor în 2013 au fost, printre altele, creșterea gradului de siguranță și protecție în rândul cetățenilor, prevenirea și combaterea infracționalității organizate transfrontaliere, asgurarea unui climat de legalitate a mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei și a corupției, dar și asigurarea resurselor umane necesare dezvoltării și menținerii capacității operaționale a Poliției Române.
    Comisarul șef Ionel Popescu, șeful IPJ Vrancea, a explicat că în urma activităților pe care polițiștii le-au întreprins pentru combaterea infracțiunilor la regimul circulației, au fost constatate pe parcursul anului trecut 641 de infracțiuni, dintre care 596 la regimul circulației rutiere și 45 de altă natură. Au fost soluționate 868 de lucrări și cauze penale, iar 144 de persoane au fost trimise în judecată.
    În ceea ce privește numărul accidentelor rutiere, la acest capitol s-a înregistrat o scădere, numărul persoanelor decedate fiind mai mic. 
     Și polițiștii de la Transporturi Feroviare au acționat cu prioritate pentru prevenirea faptelor cu caracter infracțional, fiind organizate 114 acțiuni, peste 4.000 de controale și aproape 6.000 de patrulări.

Mii de persoane cercetate penal

    Numărul infracțiunilor sesizate a scăzut în 2013 la 10.264, față de 11.132 în 2012. Dintre acestea, 1.369 au fost infracțiuni economice, 5.087 judiciare, față de aproape 6.000 în 2012, și 3.808 de altă natură. În ceea ce privește infracțiunile, în anul 2013 au fost înregistrate 6.012 (+375) infracțiuni cu urmărire penală începută, dintre care 1.329 economico-financiare, 2.453 judiciare și 2.230 de altă natură. În aceste dosare au fost cercetate, în total, 4.226 persoane, mai multe decât în 2012, iar 84 dintre acestea au fost reținute și apoi arestate.
    Și polițiștii de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea au avut un an plin. Ei au soluționat 81 de dosare. În 42 dintre cazuri s-a dispus neînceperea urmăririi penale, iar alte patru dosare, care fac referire la criminalitatea informatică, sunt încă în lucru.
    În 2013 a scăzut și numărul infracțiunilor sesizare contra persoanei, acest gen de infracțiuni fiind încadrate la categoria criminalitate gravă, comisă cu violență. Scăderea infracțiunilor de acest gen sesizate a fost de -521 fapte, ceea ce ne situează pe locul 38 la nivel național în situația privind volumul criminalității. Practic, în 2012 au fost sesizate 2.341 de astfel de fapte, iar în 2013 au fost 1.820. Șeful IPJ Vrancea este de părere că „una din cauzele care a condus la această scădere a fost reorganizarea poliției rurale din a doua jumătate a anului 2012, când s-au reînființat posturile de poliție comunale, ceea ce a dus la o cunoaștere mai bună a populației și la diminuarea fenomenului infracțional”. Un exemplu elocvent este cel al infracțiunilor de omor. În 2012 au fost sesizate 12 infracțiuni de omor, în 2013 doar 5.
    În ceea ce privește criminalitatea contra patrimoniului, anul trecut au fost sesizate mai puține infracțiuni de aceste gen, respectiv 4.468, față de 5.253 în 2012. Cele mai multe dintre acestea, respectiv 2.936, au fost furturi, dintre care 480 din locuințe și 287 din societăți. Și numărul tâlhăriilor a scăzut de la 75, la 50 în 2013.

Infracțiuni la regimul armelor

    Polițiștii de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au avut mai mult de muncă în anul 2013. Au fost constatate 263 de infracțiuni de această natură, iar în 197 dintre cazuri s-a început urmărirea penală. În alte 66 s-a declinat competența.
    La capitolul criminalitate economico-financiară, în 2013 au fost sesizate 1.369 de infracțiuni de acest gen și s-a început urmărirea penală în 1.329 de cazuri. Evaziunea fiscală a fost combătută prin începerea urmării penale în 431 de cazuri. Anul trecut s-au spălat și bani, fiind înregistrate 16 infracțiuni de acest gen. Tot în 2013, polițiștii spun că s-au pus un accent deosebit pe constatarea și instrumentarea infracțiunilor economico-financiare complexe, sens în care au fost înregistrate 37 de dosare complexe și soluționate 28.
    La capitolul infracțiuni silvice, în 2013 s-au înregistrat 420 de astfel de fapte, iar în 330 dintre cazuri s-a început urmărirea penală. „Situația înregistrată în 2013 pe această linie de muncă situează județul Vrancea în rata criminalității pe locul 2 pe țară la infracțiunile constatate, pe locul 3 la cele sesizate și pe locul 1 pe țară la persoane cercetate”, a adăugat comisarul șef Popescu. 

Polițiștii trebuie să fie mai atenți la comportament

    Au fost și persoane nemulțumite de modul în care oamenii legii s-au comportat sau le-au soluționat plângerile, motiv pentru care s-au plâns la superiori. Astfel, au fost soluționate 263 petiții și sesizări formulate împotriva unor polițiști. 66 dintre acestea au fost trimise la unitățile de parchet competente, 10 au fost trimise la Serviciul Județean Anticorupție și alte trei la Direcția Națională Anticorupție.
    Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Ion Lefter, prezent la ședința de bilanț, i-a felicitat pe polițiști pentru modul în care și-au făcut treaba anul trecut și i-a sfătuit să fie mai atenți la comportamentul pe care îl au față de cetățeni, întrucât numărul seiszărilor și petițiilor primite este mare. „Vreau să felicit lucrătorii de poliție pentru rezultatele bune și foarte bune obținute în anul 2013 și vreau să punctez și câteva dintre rezultatele bune. Așa cum s-a arătat și în materialul de bilanț, au fost de soluționat mai multe dosare în 2013 decât în toată istoria Poliției Județului Vrancea. S-au soluționat mai multe dosare în 2013 decât în toată perioada anterioară. S-au întocmit mai multe rechizitorii din dosarele de soluționat. Au fost trimiși în judecată mai mulți inculpați în dosarele prioritare, în domeniile prioritare. Au rămas mai puține dosare de soluționat și mai puține dosare cu autori nedescoperiți. Vă felicit pentru rezultatele acestea bune obținute și spun că se putea și mai bine. Puteau să fie mai multe dosare soluționate și într-un termen rezonabil. Legiuitorul simțea nevoia ca unele dosare să nu treneze foarte mult.  Sper să nu mai fie dosare în care nu s-a început urmărirea penală. Noul Cod Penal prevede ca urmărirea penală într-o cauză să se facă pentru faptă. Nu se mai face decât cu privire la o faptă în scopul de a descoperi suspectul”, le-a transmis polițiștilor Ion Lefter.

Bani puțini, nevoi multe

    Ca în fiecare an, nici în 2013 polițiștii nu au avut mereu toate cele necesare pentru a-și desfășura activitatea în cele mai bune condiții, dar au făcut tot posibilul să-și facă treaba. Polițiștii au primit carburnat cu porția și au fost nevoiți să-și calculeze foarte bine cota primită pentru fiecare mașină, ca să nu rămână cu autovehiculele în mijlocul drumului. Anul trecut au fost alocați, în medie, 91 de litri de carburant pentru fiecare autovehicul pe lună. „Pentru încadrarea în cota alocată, s-a impus aplicarea unor măsuri de raționalizare și prioritizare a consumului astfel încât să fie asigurată cu precădere mobilitatea auto pentru formațiunile de intervenție și cercetare la fața locului”, a adăugat comisarul șef Popescu.
    Nici la copitolul dotări nu stau foarte bine. În bilanț se arată că la finele anului trecut exista un deficit de 58 autovehicule pentru munca operativă, 60 autospeciale pentru ordine publică, 2 pentru transport deținuți, 3 autolaboratoare criminalistice, 17 autospeciale pentru munca de circulație, 71 de motociclete și 15 mașini pentru rezerva de înlocuire.
    O altă problemă este cea a aglomerației din sediul IPJ, mai ales că s-a înființat un birou nou, iar poliția are nevoie și de camere speciale pentru audierea suspecților. Șeful IPJ Vrancea, comisarul șef Popescu, a cerut sprijin autorităților pentru alocarea sumei necesare în vederea finalizării lucrărilor la noul sediu al Poliției municipiului Focșani, de pe strada Longinescu.
    Ionel Cel Mare, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, i-a felicitat pe oamenii legii pentru modul în care și-au desfășurat activitatea în anul 2013 și i-a asigurat de tot sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. „Întreaga conducere a Consiliului Județean Vrancea vă respectă și dă o mare importanță muncii dumneavoastră. Vreau să vă felicit pentru tot ceea ce ați făcut în anul 2013 pentru că din parcursul materialului mi-am dat seama că rata criminalității a scăzut foarte mult. Vreau să vă asigur de tot sprijinul nostru, a conducerii Consiliului Județean Vrancea și, de asemenea, de faptul că avem o mare încredere în dumneavoastră. Știu că vă confruntați cu multe probleme, în primul rând cu lipsă de personal. Åžtiu că nu stați bine cu banii și nici cu tehnica și s-a văzut asta din statistica făcută de dumneavoastră. Aveți și un mare noroc sau avem un mare noroc în Vrancea pentru că nu avem grupuri interlope, așa cum sunt în alte județe. Sper ca noul ministru să se aplece mai mult către dumneavoastră, către munca de poliție și să vă fie alături în așa fel încât mare parte din problemele dumneavoastră să fie rezolvate mai repede. Vă felicit pentru tot ce ați făcut, vă urez un an bun și să aveți cât mai puține evenimente negative”, le-a transmis Ionel Cel Mare polițiștilor.
    Åži în anul 2014 oamenii legii trebuie să lupte cu infractorii, pentru ca vrâncenii de bună credință să se simtă în siguranță. Polițiștii și-au propus ca prin activitățile pe care le vor desfășura pe parcursul acestui an să-i facă pe oameni să se simtă mai în siguranță, să asigure un climat de legalitate în mediul de afaceri, să reducă criminalitatea organizată, să prevină traficul de persoane, dar și infracțiunile informatice.
    Åžeful IPJ Vrancea a spus că rezultatele pe care oamenii legii le-au obținut s-au datorat în mare parte și colaborării bune pe care au avut-o cu celelalte instituții ale statului.

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?