Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Un om de zăpadă „colectează“ cărți de povești pentru copii


    Copiii din comuna Năruja s-au strâns zilele trecute în curtea bibliotecii și au ridicat un imens om de zăpadă. L-au numit Bibliozăpezel, iar bibliotecara Adriana Bratie a căutat oameni care să înlesnească donația de cărți pentru pentru mici. Din fericire, anul acesta apelul bibliotecii nu a rămas fără răspuns. „Prima dată când am citit rugamintea d-nei bibliotecare am pus deoparte cărți din biblioteca proprie- Basme populare românești, Povești de Frații Grimm, povești Disney, dar și câteva cărti vechi și frumos ilustrate ale copilăriei noastre, a celor mai mari”, mărturisește Lidia Pintilie, jurnalist și pictor de icoane pe sticlă care a copilărit în Năruja. Apoi i-a chemat și pe alții în ajutor. „Imediat după ce am creat pagina lui Bibliozăpezel, Asociația Sociograd din Focșani, reprezentată de doamna Veronica Secară, ne-a oferit sprijinul. În prima zi au strâns și ei câteva zeci de titluri. La fel, din celălalt capăt al țării, doamna medic stomatolog Cristina Grigore-Șerban din Arad s-a oferit să ne ajute făcând un apel la prieteni și clienți”. Printre inimoșii donatori se numără și Ruxandra, de 9 ani, din Focsani, elevă a școlii „Ion Basgan”, și Dragoș, de 4 ani, din Arad.
    La doar trei zile de la inițierea campaniei, directoarea Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, Teodora Fîntînaru, a aflat despre campanie și a decis să se alăture. Toate centrele Bibliotecii Județene vor afișa anunțul de strângere de cărți pentru copii și, în același timp, vor deveni centre de colectare.
 „Avem mare nevoie de cărti cu povești ilustrate dedicate categoriei de vârstă 5 – 14 ani pentru că în Năruja sunt mulți copii dornici să citească și să afle lucruri noi. Dar, din păcate, mare parte din cărțile bibliotecii sunt uzate sau depășite și nu îi mai atrag. Când văd cărți «franjurite» preferă să meargă la calculatoare și renunță la citit”, spune biblioteca Adriana Bratie, care încearcă, prin toate mijloacele pe care le are la îndemână, să le insufle celor mici dragostea pentru lectură.
    La Biblioteca Publică Năruja sunt înscriși acum 140 de copii. Din cauza stării din ce în ce mai degradate a volumelor dintr-un fond înoit ultima dată în 2012 cu doar 10 bucăți, numărul copiilor care se înscriu la bibliotecă scade de la an la an. „Aici ei găsesc sprijin pentru temele de la școală și reușim să îi atragem în multe activități educative. Din 2011 copiii beneficiază de un Centru de Internet pentru Public, la care au acces gratuit și care este dotat cu 4 calculatoare (grație programului Biblionet). Biblioteca Năruja îi implică pe elevi în acțiuni ce promovează tradițiile locale și inițiem diferite programe în care cei mici să își poată descoperi și dezvolta diverse aptitudini care le vor fi de folos în viață”, a adăugat bibliotecara.
    Cei care vor să doneze cărți Bibliotecii Publice Năruja o pot face la unul dintre centrele Bibliotecii Județene: Secția pentru Copii, Sala de Lectură, Sediul Central sau secția din cartierul Sud. De asemenea, puteți trimite volumele direct Bibliotecii Publice Năruja pe adresa com. Năruja, jud. Vrancea, cod postal 627220, în atenția doamnei Adriana Bratie. Un alt centru de colectare este Asociația Sociograd, persoană de contact Veronica Secară, telefon 0723.862.080. Prietenii din București o pot suna pe Lidia Pintilie la telefon  0722.833.433.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?