Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Biroul de Supraveghere Judiciară are șef, dar nu are brățări GPS


   Noul Cod Penal și Noul Cod de Procedură Penală au intrat în vigoare la 1  februarie, dar cei care trebuie să aplice prevederile acestora nu sunt încă dumiriți cu privire la ceea ce au de făcut. La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea a fost înființat deja Biroul de Supraveghere Judiciară. A fost desemnat și polițistul care să-l conducă, inclusiv oamenii din subordinea acestuia. Ei nu prea știu însă ce au de făcut cu persoanele arestate la domiciliu, care ar trebui urmărite și cu ajutorul brățărilor GPS, care însă nu există.

    Subcomisarul Constantin Băncilă (foto), care a condus Secția de Poliție Rurală Dumitrești, a fost împuternicit la comanda Biroului de Supraveghere Judiciară, care se subordonează Serviciului de Investigații Criminale. Biroul a fost înființat începând cu data de 1 februarie, atunci când au intrat în vigoare Noul Cod Penal și Noul Cod de Procedură Penală. Acest birou, condus pentru moment de subcomisarul Băncilă, va deservi municipiul Focșani și comunele arondate Poliției municipiului Focșani. La nivelul subunităților de poliție de pe raza județului au fost înființare Compartimente.
    Polițiștii care încadrează acest birou au atribuții cu privire la supravegherea persoanelor împotriva cărora a fost dispusă una din următoarele măsuri preventive: arestul la domiciliu, controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune. Totodată, polițiștii Biroului de Supraveghere Judiciară gestionează evidența persoanelor liberate din penitenciar, efectuează cercetări în dosare penale care privesc fapte săvârșite de persoanele supravegheate și verifică sesizările cetățenilor cu privire la acestea. Trebuie menționat că activitatea polițiștilor se desfășoară în strânsă legătură cu cea a procurorilor.

Aplicarea noilor prevederi, dificilă

    Poliția s-a organizat, biroul și compartimentele au fost înființate, dar prevederile legislative sunt greu de aplicat. Până acum, în Vrancea, nicio persoană nu este arestată la domiciliu, dar ar putea fi și astfel de cazuri în curând. Problemele abia atunci vor apărea, pentru că oamenii legii nu au brățări pe care să le pună pe mâinile infractorilor arestați la domiciliu. Judecătorul este singurul care poate dispune montarea unei brățări GPS. „Judecătorul de drepturi și libertăți, judecătorul de cameră preliminară sau instanța de judecată poate dispune ca pe durata arestului la domiciliu inculpatul să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere”, se arată în articolul 221, la alineat 3, din noul Cod de Procedură Penală. 
   Surse din cadrul IPJ Vrancea, ne-au spus că pe lângă faptul că nu există brățările, nu există nici sistemul de monitorizare. Aceleași surse au adăugat că și vechiul Cod Penal prevederea posibilitatea montării de brățări GSP, dar acestea nu au fost achiziționate niciodată, pentru că nici judecătorii nu au dispus o astfel de supraveghere.
    Polițiștii vor avea mult de lucru, mai ales că în locuința persoanei arestate la domiciliu nu poate intra orice organ al legii, ci doar persoana desemnată cu supravegherea sa. Spre exemplu, dacă se dispune măsura arestării unei persoane din Vintileasca, acesta nu poate fi verificată de orice polițist de la postul de poliție, ci doar de cel desemnat cu supravegherea sa.
    În țară, sunt persoane care sunt arestate la domiciliu, potrivit noului Cod Penal. Chiar procurorul general al României a spus că nu suntem pregătiți pentru astfel de măsuri. „Admit că nu suntem pregătiți, dar nu ne împiedică nimeni să ne pregătim”, a spus procurorul general Tiberiu Nițu, pentru presa centrală.
    Potrivit noului Cod Penal, arestul la domiciliu prevede supravegherea permanentă a deținutului, dar și a locuinței acestuia. Mai precis, un polițist ar trebui să stea în preajma locuinței persoanei arestate la domiciliu mai tot timpul.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?