Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Aproape 100 de cereri pentru aplicarea legii penale mai favorabile


    Odată cu aplicarea Noului Cod Penal, la Tribunalul Vrancea au fost înregistrate, de la 1 februarie și până pe 4 februarie, 36 de cereri privind aplicarea legii penale mai favorabile. Solicitările au fost depuse de persoane private de libertate, încarcerate la Penitenciarul Focșani. „Pe rolul acestei instanțe au fost înregistrate, până la data de 4 februarie 2014, 36 de dosare având ca obiect sesizări conform HG nr. 836/2013 privind constituirea și atribuțiile comisiilor de evaluare a incidenței aplicării legii penale mai favorabile în cazul persoanelor aflate în executarea pedepselor și măsurilor educative privative de libertate din perspectiva noilor reglementări penale și procesual penale”, ne-a transmis Carmen Danțiș, de la Biroul de informare și relații publice din cadrul Tribunalului Vrancea.
    Și la Judecătoria Focșani, până pe 4 februarie, au fost înregistrate 62 de cauze având ca obiect atât sesizări de aplicare a legii penale mai favorabile, formulate de cele două Comisii de evaluare a situației juridice a condamnaților aflați în executarea pedepselor constituite în Penitenciarul Focșani, cât și cereri formulate direct de petenții condamnați. În total, la Judecătoria Focșani și la Tribunalul Vrancea au fost înregistrate aproape 100 de astfel de cereri, în doar câteva zile.
    Aceste solicitări vor fi judecate în procedură simplificată, fără participarea procurorului și a condamnatului, căruia i se comunică în scris atât termenul de soluționare cât și posibilitatea de a formula concluzii scrise. Judecătorul Ionel-Iulian Păun, de la Biroul de Informare și Relații Publice al Judecătoriei Focșani, a precizat faptul că, în cazul în care instanța focșăneană se va confrunta cu o avalanșă de astfel de sesizări, la Focșani pot fi delegați magistrați de la Panciu și Adjud, pe un termen de cel mult 6 luni.
    Ieri, pe rolul Judecătoriei Focșani au fost judecate 9 sesizări trimise de Comisiile de evaluare prevăzute de  HG nr. 836/2013 privind constituirea și atribuțiile comisiilor de evaluare a incidenței aplicării legii penale mai favorabile în cazul persoanelor aflate în executarea pedepselor și măsurilor educative privative de libertate din perspectiva noilor reglementări penale și procesual penale. De asemenea, ieri au fost judecate și cereri din partea condamnaților, respectiv de liberare condiționată, de contopire a executării pedepselor, de întrerupere a executării pedepsei sau de reabilitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?