Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Vrâncenii bagă în vitezã maşini vechi


    În Vrancea circulă peste 80 mii de vehicule, majoritatea mai vechi de zece ani. Situația de la sfârșitul anului trecut, realizată de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, este îngrijorătoare. Conform bilanțului, peste 8.500 dintre cele 60.702 de autoturisme înmatriculate în județ au împlinit deja 20 de ani. În plus, situația nu cuprinde autovehiculele înmatriculate în Bulgaria, care nu sunt controlate de nimeni. În ceea ce privește mărcile, Dacia se află pe primul loc, urmată la distanță mare de Opel și Volkswagen. Când vine vorba de mărci premium, vrâncenii preferă autoturismele Audi, urmate de Mercedes Benz și BMW. În funcție de tipul de carburant, sunt preferate mașinile pe benzină- 40.930 de autoturisme.

    În Vrancea sunt înmatriculate 83.338 de vehicule, dintre care 60.702 de autoturisme. Mai mult de jumătate dintre vehiculele înmatriculate în județ, de la autobuze la mopede, respectiv 52.137, au o vechime mai mare de zece ani, iar numai puțin de 14.023 de autovehicule au peste 20 de ani. De remarcat că vechimea autovehiculelor este dependentă de taxele care trebuie plătite la stat. Astfel, cele mai vechi sunt rablele de peste 10 de ani, unde și taxele de înmatriculare sunt mai mici. Însă numărul de autovehicule care circulă pe drumurile vrâncene este mult mai mare deoarece în statisticile oficiale nu figurează mașinile în leasing sau cele înmatriculate în Bulgaria.
Potrivit situației Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), mai mult de jumătate dintre autoturismele înmatriculate în Vrancea sunt mai vechi de zece ani. Parcul județean totalizează 60.702 de autoturisme, iar jumătate dintre acestea, respectiv 36.009, au o vechime mai mare de zece ani. Mai mult, pe șoselele Vrancei circulă 8.518 autoturisme care sunt mai vechi de 20 ani. Cele mai multe sunt tradiționalele Dacii, cărora li se adaugă rablele importate din țările europene. Situația DRPCIV arată, de asemenea, că o treime din autoturisme au o vechime cuprinsă între 6 și 10 ani. Doar câteva sute, respectiv 653, au o vechime de câțiva ani. În funcție de tipul carburantului, vrâncenii preferă autoturismele pe benzină- 40.930. De remarcat însă că majoritatea mașinilor pe benzină sunt vechile Dacii, pentru că în cazul mașinilor din gama Volkswagen, de exemplu, ponderea o reprezintă motorizarea pe motorină.
    DRPCIV arată că la nivelul județului Vrancea mai sunt înregistrate 11.360 de autoutilitare, o denumire sub care de multe ori se ascunde un SUV importat din spațiul comunitar. Åži în acest caz majoritatea vehiculelor, respectiv 7.230, au o vechime mai mare de zece ani. Circa 10% dintre autoutilitare, respectiv 1.386, au o vechime chiar mai mare de 20 ani.
    O situație îngrijorătoare pentru un județ cu specific agricol este îmbătrânirea parcului de tractoare. Nu mai puțin de 780 de tractoare, dintre cele 1.258 înmatriculate în județ, au o vechime de peste 20 de ani.

Peste cinci mii de Dacii au împlinit 20 de ani
 
    Mașina preferată de cei mai mulți vrânceni, dacă se ține cont de statistica DRPCIV, este Dacia. Cele mai multe dintre mașini sunt fabricat la Uzinele Dacia, respectiv 21.226 vehicule, din care 14.270 sunt mai vechi de zece ani. În plus, un sfert din Daciile aflate în circulație sunt mai vechi de 20 de ani. Dintre autoturismele Dacia, doar 1.241 au motoare diesel.
    O altă marcă cu prezență consistenă este Opel, mașina germană fiind recunoscută pentru piesele de schimb ieftine. Clubul Opel numără 7.385 de autovehicule, din care 5.082 au depășit 10 ani, iar 1.977 au între 6 și 10 ani. Mai mult de jumătate dintre vehiculele acestei mărci au motorizare pe benzină, în special motoare mici, cu un consum redus.
     Podiumul mărcilor este completat de Volkswagen, cu 7.172 autoturisme. În funcție de vechime, 4.214 de vehicule au depășit zece ani, iar 2.497 au între 6 și zece ani. Majoritatea VW, respectiv 4.564, sunt cu motoare diesel. Peste o treime dintre mașinile VW sunt model Golf, în variantele Plus, Variant sau 4Motion. Din cele peste două mii de Golf-uri, jumătate sunt mai vechi de zece ani.
    O altă marcă cu prezență consistentă este Fordul american, unde însă ponderea o reprezintă modelele fabricate în Europa, precum Focus și Mondeo. Vrâncenii dețin 3.488 de autoturisme Ford, din care circa o treime, respectiv 1.226, au vârsta între 6 și 10 ani, iar 2.041 sunt mai vechi de 10 ani.
    Pe listă se mai află Daewoo, cu 2.969 de vehicule, toate mai vechi de 6 ani și cu motorizare pe benzină. De asemenea, italienii de la Fiat au depășit 1.500 de autoturisme, din care 1.066 mai vechi de zece ani, iar cehii de la Skoda au depășit 1.900 de autovehicule.
    O situație diferită este la marca Toyota. În Vrancea sunt înmatriculate 851 de mașini produse de japonezi, din care 503 au o vechime cuprinsă între 6 și 10 ani. Fiabilitatea japoneză este confirmată și de înmatriculările din ultima perioadă, nu mai puțin de 37 de autoturisme având maxim doi ani. În plus, vrâncenii au cumpărat 6 hibride de la Toyota, din care 4 Prius și două Yaris Hibryd.

Audi, lider detașat la modelele premium

    Mărcile nemțești premium nu lipsesc din parcul auto vrâncean, chiar dacă numărul de vehicule nou înmatriculate s-a redus în ultimii ani. Însă, și în acest caz se menține tendința de la mașinile mai ieftine, unde cele mai multe au împlinit deja 10 ani. În gama premium, cele mai căutate sunt autovehiculele produse de Audi, recunoscute pentru fiabilitatea lor. Poate acesta este și motivul pentru care mai puțin de jumătate din autoturismele Audi au peste 10 ani, o situație diferită comparativ cu BMW sau Mercedes Benz. Potrivit DRPCIV, la Audi, 728 dintre cele 1.593 de autoturisme sunt mai vechi de zece ani, în vreme ce 708 au între 6 și 10 ani. În funcție de model, ponderea o deține A4 cu 606 vehicule, din care 328 au între 6 și zece ani. Nu lipsesc modelele de lux precum A8 – 18 autovehicule sau Q7 cu 38 mașini.
    Marca germană premium cu cele mai multe vehicule care au împlinit 10 ani este Mercedes. În situațiile DRPCIV figurează 1.249 de vehicule, din care 814 sunt mai bătrâne de zece ani, iar 361 au între 6 și 10 ani. Motorizara preferată la Mercedes rămâne cea diesel, cu 930 autovehicule.
În ceea ce privește BMW, vrâncenii dețin 1.156 de autoturisme. Peste jumătate dintre acestea, respectiv 658, au depășit 10 ani, iar 408 vehicule au între 6 și 10 ani. Cele mai căutate sunt modelele diesel, precum 320d. Nu mai puțin de 750 de BMW folosesc motorina, comparativ cu 406 mașini pe benzină.

Între Aston Martin și sovieticile Moskvich

    Vrâncenii cu bani nu se dau în vânt după modelele produse de mărci  exclusiviste precum Ferrari, Maserati sau Lamborghini. În schimb, un vrâncean deține unul din cele 71 de Aston Martin înmatriculate în România. Este un model V8 vantage, cu o vechime de peste 6 ani. O asemenea mașină se vinde cu peste 50 mii euro pe site-urile de specialitate.
    Altă marcă scumpă este Bentley. Este vorba de un autovehicul Bentley continental flying spur, mai vechi de 6 ani, mașină evaluată la circa 50 mii euro pe site-urile de vânzări auto. Producătorul englez Land Rover este prezent cu 141 de vehicule, peste jumătate fiind din modelul Freelander. Nu lipsesc însă și ultimele apariții, în Vrancea fiind înmatriculate 6 vehicule Range Rover Evoque.
Pe lista mașinilor care ies în evidență pe șosea se află celebrul Hummer. În Vrancea sunt înmatriculate patru autoturisme, din care unul este un monstru de 6 litri benzină V8. În ceea ce privește marca Porsche, vrâncenii dețin 14 autovehicule, din care 5 mai vechi de 20 ani.
    La polul opus mașinilor exclusiviste de zeci de mii de euro se află vehiculele produse în fostele țări comuniste. Cele mai multe sunt sovieticele Lada. În județ mai sunt 120 de autoturisme din această marcă, din care 108 mai vechi de 20 ani. Tot din fosta URSS provin și 8 autoturisme Moskvich. Pe lista rablelor mai găsim un autoturism polonez FSO, mai vechi de 20 ani, tot un polonez Nysa, 46 de autoturisme Wartburg, dar și 6 vehicule Luaz.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?