Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Ninsorile au aglomerat spitalele


    Din cauza ninsorilor abundente, spitalele din județ sunt pline de pacienți. Managerii unităților medicale cu paturi spun că nu vor mai face externări, iar dacă vor fi nevoie, vor pune și câte doi pacienți într-un pat, mai ales că nu pot limita internările.

    Cea mai mare unitate spitalicească din județ, Spitalul Județean de Urgență Focșani, este ocupată în proporție de 92%. În spital sunt cazate și 47 de persoane care necesită dializă. Managerul unității, Constantin Mîndrilă, spune că aceștia primesc cazare, hrană și medicamente. El a susținut că unitatea dispune de alimente și medicamente, absolut necesare pentru perioada următoare. „Avem cazați 47 de dializați. Spitalul este ocupat în proporție de 92%, pentru că am mai putut face și dimineață (n.r. – ieri dimineață) externări. Dializații vor rămâne la noi până în momentul în care Comitetul pentru situații de urgență va anunța că drumurile vor deveni practicabile. Alimente și medicamente avem. Astăzi (n.r. – ieri) ne-a venit o mașină cu medicamente, care era blocată la Buzău, dar cu sprijinul ISU Buzău și Vrancea a ajuns la spital. De asemenea, avem o echipă permanentă care se ocupă cu deszăpezirea căilor de acces, în special intrarea principală și cea de la UPU-SMURD, pentru accesul ambulanțelor. Mai mult, dacă vor exista probleme cu furnizarea energiei electrice, avem grupuri electrogene care sunt setate să pornească în câteva secunde”, dă asigurări managerul Mîndrilă.
    Aglomerat este și Spitalul Municipal din Adjud. Aici sunt internați 172 de pacienți, unitatea având în total 173 de paturi. Cu toate astea, managerul Gheorghe Bercea spune că în cazul în care va fi nevoie, pacienții vor sta și câte doi într-un pat. La Spitalul din Panciu sunt internați 45 de pacienți, numărul total de paturi fiind 62, iar la Spitalul de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni sunt internați 124 de pacienți, numărul total de paturi fiind 145.
    Foarte mulți pacienți sunt și în Spitalul Comunal din Vidra. Ieri, la orele prânzului, erau internați 56 de pacienți, deși unitatea are 52 de paturi. Managerul unității, Lăcrămioara David, ne-a precizat că 17 dintre aceștia aveau foi de internare de zi, existând posibilitatea să plece  acasă. „Avem 39 de pacienți pe spitalizare continuă și 17 pe spitalizare de zi. Mulți din cei cu foaie de zi vor fi externați, în special cei din comună. Dacă nu, vom fi nevoiți să punem și câte doi în pat. În ceea ce privește alimentele, mâine dimineață ne va veni mașina cu comanda de pâine pentru trei zile. Medicamente sunt, iar căldură este în saloane”, susține Lăcrămioara David.

DSP-ul trebuie să ajute spitalele

De asemenea, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vrancea dau asigurări că spitalele vrâncene sunt aprovizionate corespunzător pentru această perioadă. Instituția a primit o dispoziție de la Ministerul Sănătății potrivit căreia, în caz de necesitate, trebuie să ajute spitalele cu materiale sanitare. „Din cauza conditiilor meteo nefavorabile și a numărului mare de solicitări cu care se confruntă spitalele, Ministerul Sănătății a transmis o dispoziție tuturor direcțiilor județene de sănătate publică pentru a depune eforturi în sprijinul unităților sanitare din teritoriu. Direcțiile județene ar trebui să ajute cu materiale sanitare în vederea acordării tratamentului adecvat pacienților”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?