Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

STARE DE ALERTĂ în Vrancea! ANM va emite noi avertizări


 

Membrii comandamentului de urgență au decis, luni, să declare starea de alertă în județele Buzău, Brăila și Vrancea, care au fost duminică timp de șase ore sub cod roșu de viscol. Premierul Victor Ponta a declarat că peste 10.000 de oameni sunt pe teren, ajutând la deszăpezirea și eliberarea drumurilor de acces către localitățile izolate.  

Angajații Ministerului de Interne vor interveni astăzi la deszăpezirea căilor de acces către gospodăriile persoanelor vârstnice din județ. Decizia a fost luată luni seară în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Vor interveni pentru ajutorarea persoanelor vârstnice, 200 de angajați ai Ministerului de Interne, de la pompieri la jandarmi. Tot astăzi vor ieși la lopeți și deținuții de la Penitenciarul Focșani. Potrivit prefectului, deținuții de la Focșani vor ajuta la curățarea căilor de acces către unitățile de învățămând din Focșani. Planul de acțiuni pentru deszăpezirea drumurilor către toate localitățile vrâncene a fost aprobat luni seară, la ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Locotenent colonel Flaviu Chiscop, inspectorul șef al ISU Vrancea a anunțat că, de luni de la ora 14.00, Vrancea este oficial în stare de alertă iar planul de măsuri aprobat de membrii CJSU cuprinde toate acțiunile care trebuie întreprinse la nivelul localităților precum și instituțiile care trebuie să intervină.

Revine Codul Portocaliu

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) va emite, astăzi, o avertizare de vânt puternic, valabilă pentru intervalul miercuri dimineața – joi la prânz, și COD GALBEN pentru zona Olteniei, precum și COD PORTOCALIU pentru județele din sud-est care s-au mai aflat sub această atenționare.„Mâine (astăzi – nr.), ANM va emite o avertizare valabilă de miercuri dimineață până joi la prânz. Cu probabilitate foarte mare, în zona Olteniei va fi cod galben și, din păcate, cu probabilitate foarte mare, județele din sud-est care au fost în COD PORTOCALIU vor intra din nou în cod portocaliu. În cursul zilei de miercuri, mai multe județe din sud-est vor fi în cod portocaliu și seara și vor rămâne în cod portocaliu, joi, toate județele care au fost, de exemplu, până la ora cinci”, a spus directorul ANM, Ion Sandu. El a avertizat că, în aceste zone, miercuri și miercuri noaptea va fi viscol foarte puternic.
Avertizarea cod portocaliu de viscol emisă pentru județele Constanța, Tulcea, Brăila, Călărași, Ialomița, Buzău, Vrancea și Galați a fost înlocuită cu cod galben, luni, de ora 17.00 până la ora 23.00. Cele opt județe din estul și sud-estul țării au fost atenționate, luni dimineață, cu cod portocaliu de viscol, inițial avertizarea fiind emisă de la ora 09.00 până la ora 23.00. Administrația Națională de Meteorologie a înlocuit, luni, la ora 17.00, avertizarea cod portocaliu cu cod galben în cele opt județe. De asemenea, până la ora 23.00 au fost sub avertizare cod galben județele Bacău, Vaslui și Iași.
Potrivit avertizării, în estul Munteniei, în Dobrogea și în cea mai mare parte a Moldovei va continua să ningă, în general slab, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăși la rafală 50 de kilometri pe oră, temporar viscolind sau spulberând zăpada.

 Școlile sunt închise

 Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat duminică seară că luni dimineață îi va propune premierului Victor Ponta decretarea stării de alertă în județele Buzău, Brăila și Vrancea. Starea de alertă ne va crea posibilitatea și cadrul legal pentru a dispune măsurile necesare pentru a elimina efectele acestui dezastru, efectele acestei stări de forță majoră, a declarat Dragnea la comandamentul de iarnă de la Guvern de duminică seară. Județele Buzău, Brăila și Vrancea au fost duminică între orele 15.00 și 21.00 sub cod roșu de vreme rea și sub cod portocaliu până luni dimineață, care ulterior a fost prelungit. „Se impunea luarea acestei decizii și sper că vom primi de la Guvern și sumele de bani necesare acoperirii costurilor deszăpezirii, ca urmare a precipitațiilor istorice din perioada Codului Galben, Codului Portocaliu și Codului Rosu de ninsori si viscol!”, a precizat duminică seară Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea; prezent la videoconferință. Codul portocaliu de viscol a fost prelungit inițial luni, până la ora 23.00, în județele Constanța, Tulcea, Brăila, Călărași, Ialomița, Buzău, Vrancea și Galați, iar județele Bacău, Vaslui și Iași au fost atenționate cu cod galben.
   Date fiind condițiile meteo, elevii nu vor merge luni și marți la școală, cursurile fiind suspendate. Potrivit oficialilor din cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea, toți directorii unităților de învățământ din județ au fost informați cu privire la această situație și le-a fost pus în vedere să nu cheme copiii la școală. „În mare parte nu se poate ajunge la școală și pentru a nu pune în pericol viața copiilor, s-a decis suspendarea cursurilor. În funcție de evoluția vremii rămâne să decidem ce vom face și în zilele următoare”, a transmis inspectorul școlar general Vasilica Zaharia.  
   ,,În toate județele care au avut cod portocaliu în ultimele două zile și au intrat în cod roșu datorită căderilor masive de zăpadă, a vizibilității reduse și a viscolului, cursurile vor fi suspendate luni 27 ianuarie și marți 28 ianuarie. Deoarece condițiile meteo sunt extrem de nefavorabile nu putem pune în pericol siguranța elevilor și a profesorilor. Urmează ca recuperarea materiei să se discute în cadrul Consiliului de Administrație al Inspectoratului Åžcolar, pe baza precizărilor venite de la Ministerul Educației. Fiind ultima săptămână de școală, urmează să fie încheiate situațiile pe primul semestru”, a declarat Luminița Balaban, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea.

 

22 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?