Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Pădurea le strică somnul merenilor. De data asta, al celor de la Vulcăneasa


   Å¢ăranii din Vulcăneasa se opun retrocedărilor de pădure în baza unor hotărâri judecătorești din 2010 și 2011 către 54 de persoane din celelalte sate ale comunei Mera. Ei vor să reclame această situație către instituțiile abilitate ale statului pentru a bloca pierderea pădurii. O delegație de țărani din satul Vulcăneasa a fost, ieri, la sediul Ocolului Silvic Focșani pentru a le cere silvicultorilor să oprească retrocedarea celor 230 hectare de pădure. Oamenii spun că persoanele care solicită această pădure nu au acest drept și au venit cu mărturii atât de la foștii pădurari din zonă cât și de la bătrânii din sat.
    Reprezentantul lor, Sorin Gheorghiță, spune că în aceste zile se stabilesc ultimele detalii pentru a întocmi un memoriu care va fi trimis tuturor instituțiilor abilitate ale statului astfel încât să fie blocată retrocedarea pădurii. „Această pădure nu a aparținut niciodată acelor persoane. Cum pot veni ei să ceară pădure la Vulcăneasa dacă nici măcar oamenii din sat nu au avut pădure acolo? Noi am avut pășuni în pădure, iar acum ei vin și spun că au avut pădure mai sus. S-au făcut martori între ei pentru a primi pădurea. Oamenii din Vulcăneasa sunt revoltați pentru ceea ce se întâmplă deoarece toată lumea știe că de la Larga la Focul Viu a fost pădurea statului. Cei care cer pădurea sunt falși țărani, nu au avut pădure la Vulcăneasa. Noi vom face un memoriu pe care îl vom trimite către instituțiile abilitate, la primul ministru Ponta, la ministrul de interne pentru se face verificări și pentru a fi blocată această retrocedare”, ne-a declarat reprezentantul oamenilor din Vulcăneasa.
    Retrocedarea celor 230 hectare de pădure a intrat în impas după ce Direcția Silvică Vrancea a decis ca suprafața să fie pusă la dispoziția Comisiei Locale de fond funciar din Mera. Pentru ca punerea în posesie să fie realizată era nevoie de anexa 37 cu persoanele și suprafețele de pădure pe care trebuie să le primească. De aici și discuțiile pentru că cei 54 de țărani care au obținut hotărârile judecătorești susțin că au o anexă 37, prezentând chiar o copie a actului, în vreme ce reprezentanții Direcției Silvice spun că documentul invocat nu există în arhive. De altfel, acest document nu a fost găsit nici la verificările efectuate de Corpul de Control de la Ministerul Afacerilor Interne. În plus, reprezentanți ai instituțiilor statului au arătat că aceste neconcordanțe indică posibilitatea ca documentul să fie falsificat.
    Reamintim că, la sfârșitul anului trecut, Corpul de Control de la Ministerul Afacerilor Interne a verificat retrocedările de la Mera unde țăranii acuză că nu sunt puși în posesie deși au hotărâri definitive și irevocabile încă din 2010 și 2011. La finalul acțiunii a fost întocmit un proces verbal și urmează să fie întocmită nota de control. Inspectorii Corpului de Control au constatat că deși există sentințe judecătorești referitoare la retrocedarea unei suprafețe de 299 hectare de pădure, acest lucru nu a fost realizat până acum deoarece Direcția Silvică a invocat existența unui dosar instrumentat de procurorii DNA referitor la falsuri în documentațiile depuse pentru retrocedări de pădure la Mera. Inspectorii au constatat însă și neconcordanțe la anexa 37 cu retrocedările, care conținea mai multe modificări și unde suprafețele nu corespundeau mereu cu realitatea din teren. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?