Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Salariaţii nu achită contribuţia la pensie pentru veniturile din PFA


   Micii întreprinzători vrânceni mai au câteva zile la dispoziție pentru a depune formularul 600 la Fisc pentru veniturile înregistrate și pentru care trebuie plătită contribuția la pensii. „Declarația privind venitul asigurat la sistemul public de pensii” trebuie depusă până la 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale. 
   Aceste formulare trebuie depuse de întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale, membrii unei întreprinderii familiale, persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfășoare activități economice, cele care realizează venituri din profesii libere, cele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidența contabilă în partidă simplă. „Nu depun acest formular persoanele care concomitent sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform Legii nr. 263/2010, precum și cele care beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii. Formularul se utilizează pentru declararea veniturilor care reprezintă baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale. Venitul bază de calcul este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câștig. Pentru anul 2014, salariul mediu brut este 2.298 lei”, spun reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea. 
   Aceștia precizează că, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului, declarația privind venitul asigurat la sistemul public de pensii se depune în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului. De asemenea, încadrarea în categoria persoanelor obligate să se asigure se face în funcție de venitul estimat a se realiza în anul începerii activității. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?