Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO și GALERIE FOTO: Uniforma, obligatorie la Liceul Teoretic „Emil Botta“ din Adjud


   Elevii Liceului Teoretic „Emil Botta” din Adjud vin la cursuri îmbrăcați în uniforme. Fetele au în ținuta obligatorie fustă, în vreme ce băieților cravata nu  trebuie să le lipsească. Pentru fiecare costum, părinții au plătit câte 170 de lei. Elevii cu posibilități materiale reduse au primit uniforme gratis.

   Elevii Liceului Teoretic „Emil Botta” din Adjud au, începând de ieri, ținută obligatorie. Astfel, adolescenții trebuie să vină la școală îmbrăcați în uniformă de culoare neagră, iar fetele vor purta, obligatoriu, fustă. Costumul pentru băieți este alcătuit din pantalon, vestă, sacou și cravată, iar din garderoba proprie o cămașă. Åži băieții și fetele au ecusoane atașate la uniformă, pentru a putea fi identificați mai ușor. Uniforma va fi pentru elevi o a doua legitimație de acces în unitatea de învățământ. Singurii care au scăpat de uniforma școlară sunt elevii de clasa a XII-a, pentru care acest efort financiar ar fi fost mult prea mare, având în vedere că mai sunt doar câteva luni până la finele anului școlar.
   Potrivit celor din conducerea Liceului Teoretic „Emil Botta” din Adjud, decizia de reintroducere a uniformei în ținuta obligatorie a elevului a fost adoptată după ce au fost consultați părinții. În ceea ce privește societatea cu care s-a colaborat pentru realizarea ținutelor, aceasta a fost aleasă pe criteriul celei mai avantajoase, dar care să ofere haine de calitate. „S-a luat această decizie în urma unor discuții cu părinții și cu profesorii, cu elevii mai puțin, pentru că ei nu prea și-au dorit uniformă. A existat o transparență totală. Au venit mai multe firme, le-am prezentat pe toate, nu m-am amestecat, i-am dus în fiecare clasă, le-am prezentat uniformele elevilor. Ei și-au ales culoarea și tot ei au ales varianta, calitatea. A fost și o firmă care din punctul meu de vedere era mai de calitate. Eu nu m-am implicat să impun cuiva să ia de la o anumită firmă. Elevii deja poartă uniformele, dar au mai fost făcute câteva retușuri”, a declarat Emil Dumitru, directorul Liceului Teoretic „Emil Botta” din Adjud.

Prețuri negociate

   Pentru o uniformă, fiecare părinte a achitat suma de 170 lei. Inițial, li s-a solicitat părinților să achite câte 190 lei, dar apoi s-a negociat prețul. Vestea bună a fost că s-a făcut un discount pentru 38 de uniforme, care au fost oferite elevilor cu posibilități materiale reduse și care au fost incluși pe o listă specială de cei din conducerea liceului adjudean. „Uniforma costă 170 de lei. Prețul a pornit de la 190, dar am negociat și am scăzut la 170. Au venit două firme, care au venit cu mai multe variante de uniforme. Eu am mers în clase și firmele au expus ținutele și prețul uniformelor. Elevii au votat, din fiecare clasă, și s-a notat votul fiecărei clase. Banii au fost strânși în prezența unui profesor, cu un reprezentant al clasei, s-au dat la casieria liceului și s-au depus în cont. De aici m-am implicat eu, pentru că firma a vrut banii toți odată. Dar se adunau un miliard jumătate și mi-a fost frică, dacă dă firma faliment. Astfel, am plătit o parte și ne-au adus în tranșe 40% din sacouri. Am dat banii pe sacouri, apoi am dat banii pe pantaloni când ne-au fost aduși. Am eliminat riscurile de a fi țepuiți. Am avut o responsabilitate foarte mare”, a mai spus directorul Emil Dumitru.

Părinții, pro-uniforme 

   Chiar dacă ideea de avea uniformă nu a fost agreată de toți elevii, nu același lucru s-a întâmplat cu părinții elevilor de la Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud. Potrivit reprezentanților acestei unități de învățământ, 99% dintre părinți s-au declarat în favoarea adoptării ținutei obligatorii la școală. Astfel că elevii, fie că vor, fie că nu vor, sunt nevoiți să vină în ținuta pentru care părinții lor au scos bani din buzunare.
   Cei din conducerea liceului afirmă că această ținută le oferă elevilor un statut. Atât de mândri sunt reprezentanții Liceului Teoretic „Emil Botta” din Adjud de uniformă, încât au decis ca la final de an școlar să organizeze o paradă a uniformelor școlare prin municipiu. „Marea majoritate a părinților a fost de acord cu introducerea uniformei. Fiecare diriginte a vorbit la clasă cu părinții, iar aceștia în proporție de 99%, au fost de acord cu acest lucru. Åži pe stradă părinții mă opreau și spuneau că vor uniformă pentru elevi, părinții doreau să îi vadă pe elevi îmbrăcați la fel în școală. Am dorit să fie un semn distinct. La finalul anului vom face o paradă prin oraș. O uniformă dă o notă de seriozitate. Eu văd partea pozitivă a lucrurilor. Copiii arată superb”, este de părere directorul Dumitru. Cum părinții au toată deschiderea ca ai lor copii să poarte uniforme școlare, aceștia vor trebui să vină la școală zilnic în ținută. Într-un final, chiar și elevii mai reticenți vor trebui să se împace cu ideea.
   Elevii care vor constata că le-au rămas mici uniformele, vor putea să le vândă colegilor ce vor intra la toamnă în clasa a IX-a. Åži aceștia au obligația să își achiziționeze ținuta, care trebuie să respecte modelul și culorile impuse.

Uniforma nu e chiar așa de rea

   Chiar dacă inițial adolescenții au fost reticenți la ideea uniformei, fiind mai degrabă obișnuiți să vină la școală în jeans, cu bluze lejere, dar musai la modă, treptat au realizat că nu e chiar așa rău. „Este frumoasă, interesantă. Nu am fost inițial de acord cu această idee, dar am adoptat-o într-un final. Mi s-a părut o ideea bună să fim îmbrăcați toți la fel și să nu fie diferentțe între noi. Mereu am considerat că este mai complicat să îmi aleg eu hainele zilnic, mai bine cu uniforma. Cred că este și un avantaj pentru părinți, având în vedere că este de durată proiectul. De acum voi veni la școală doar în uniformă. Au existat și colegi care nu au vrut uniformă și vin îmbrăcați normal, dar majoritatea am adoptat ideea uniformei și o îmbrăcăm”, a spus Andreea Burdujel, elevă în clasa a IX-a.
   Unii elevi sunt de părere că uniforma elimină barierele sociale dintre ei și colegi, chiar dacă provin dintr-o familie mai săracă sau mai potentă financiar. La școală toți sunt egali. „Mi se pare foarte bună ideea. Până acum majoritatea elevilor veneau îmbrăcați cum voiau și majoritatea fetelor de clasa a XI-a și a XII-a erau mai ceva decât profesoarele și mi se pare foarte bună ideea. Acum suntem toți la fel. Dacă cineva se descurcă mai bine sau mai prost cu banii nu trebuie să o arate, acum suntem toți la fel, toți facem parte din colectivul liceului”, a spus Andreea Spulber.
   Fustele le dau însă fetelor bătăi de cap. Multe dintre eleve sunt navetiste astfel că pe microbuz se îmbracă în pantaloni pentru a fi mai comod, iar la liceu se schimbă în fustă. „Fac naveta, dar am luat fusta pentru că era necesar. Am venit la școală și acum mi-am luat pantaloni să plec acasă. Mă schimb la toaletă. Nu îmi este greu pentru că la școală am timp să mă schimb. Îmi place uniforma pentru că este neagră și are un aer mai decent decât alte fete care vin cu tot felul de colanți și sunt dezbrăcate. Părinții au fost primii de acord cu uniforma și apoi eu”, a spus Elena Maria Botez, din Urechești, județul Bacău, elevă la Liceul „Emil Botta” din Adjud.

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?