Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

GALERIE FOTO: CAMPANIE PENTRU VIAȚA UNUI COPIL „Vă rog, ajutați-mă să-mi salvez băiețelul!”


   Alexandru Mihai Tudorancea, un băiețel de doar 13 ani, din Mărășești, a fost diagnosticat, imediat după Anul Nou, cu leucemie acută. Acum, el se află împreună cu mama sa, Dorina, de 32 de ani, internat în Spitalul Sfânta Maria din Iași. Încă șocat de nenorocirea care s-a abătut asupra copilului, Cătălin, tatăl acestuia, face apel disperat la omenia tuturor semenilor, să-l ajute să-și salveze băiatul. „Are nevoie urgentă de donatori cu grupa de sânge 01, care să meargă cu mine la Iași pentru că recoltarea nu se poate face decât acolo, cu un aparat special care extrage globulele. Mi s-a explicat că aceste globule trăiesc foarte puțin și de aceea recoltarea nu se poate face decât acolo. Știu că este dificil, oamenii au serviciu, au problemele lor, dar Alexandru are neapărată nevoie de acest ajutor. Fac apel și la ieșeni, ar fi mai simplu așa, să meargă acolo, direct la spital, și să doneze pentru băiatul meu”, a spus Cătălin. Colegii de școală ai băiețelului au demarat deja o campanie de strângere de fonduri pentru Alexandru. Cine dorește să contribuie la recuperarea sănătății acestui copil, poate dona orice sumă de bani în conturile deschise pe numele tatălui său, Tudorancea Cătălin Mihai, la BRD Sucursala Mărășești, astfel: în euro RO 74 BRDE 400 SV 2696 1604000; în lei RO 28 BRDE 400 SV 0996 133 4000. Familia atât de greu încercată poate fi contactată la numărul de telefon 0724.561.094.

    Nenorocirea lovește pe negândite, iar când aceasta se abate și asupra copilului tău, ți se dărâmă, fără îndoială, întreaga lume… Până la acel moment blestemat din viața puiului tău, poate c-ai auzit de alții care au fost loviți de boli cumplite, poate că ai văzut cazurile atâtor alți copii la televizor sau prin ziare, poate că te-au impresionat pentru o clipă și poate că ai trecut prea ușor mai departe, spunându-ți că al tău nu poate păți niciodată așa ceva… Dar… niciodată să nu spui niciodată. Pentru că într-o singură clipă, tot cursul vieții ți se poate schimba, transformându-ți întreaga existență într-un coșmar. Când lovește, boala nu ține cont de vârstă, de averi sau de statut social. Dar parcă atunci când lovește un copil, și când mama și tatăl acelui copil își duc zilele din două salarii minime pe economie, și când boala se numește și leucemie… parcă e, totuși, prea mult, prea nedrept.
    Te trezești că nu te poți descurca singur, realizezi că viața, sănătatea puiului tău, în România costă bani, pe care nici dacă te-ai vinde pe tine însuți nu i-ai putea avea! Și atunci, la fel ca tatăl lui Alexandru, îți îndrepți speranța, deznădăjduit, către omenia și solidaritatea celor de lângă tine… „E singura șansă a băiatului meu, să se facă bine. Are nevoie de ajutor… Are nevoie de donatori cu grupa de sânge 01. Câte patru oameni la fiecare tură de tratament. Săptămâna aceasta trebuie neapărat să găsesc patru. Donarea trebuie făcută acolo, la Spitalul Sfânta Maria din Iași, știu că este greu pentru că oamenii au serviciu, nu e deloc comod să se deplaseze… Mai mult, trebuie îndeplinite niște condiții, donatorii să nu fi suferit în ultimele șase luni de vreo boală, să nu bea cu câteva zile înainte de donare și să nu fumeze… Lor li se recoltează acolo, cu un aparat special, sânge, se separă aceste globule care am înțeles că trăiesc foarte puțin, care ajung apoi la Alexandru. În asta constă tratamentul, se încearcă înmulțirea globulelor copilului. Mi s-a explicat că așa este cel mai indicat, nu trebuie deocamdată făcut transplant… Dacă aș putea găsi în Iași donatori ar fi mai simplu… dar poate că sunt vrânceni care vor vrea să mă ajute să-mi salvez băiatul. Trebuie să am mereu opt oameni pregătiți pentru recoltare”, a explicat Cătălin, tatăl lui Alexandru.

Anemia s-a dovedit a fi… leucemie

    Deși încearcă să se stăpânească, disperarea lui Cătălin răzbate parcă din fiecare por, din fiecare vorbă, din fiecare privire… Cu atât mai mult cu cât băiețelul lui, Alexandru, nu a fost bolnav niciodată! „Prin octombrie, anul trecut, se simțea cam slăbit și l-am dus la doctorul de familie, la noi la Mărășești. A zis că e anemic și i-a dat calciu. Prin noiembrie i-a făcut din nou niște perfuzii de întărire și tot așa a zis, că e anemic. După Revelion, mi-a spus copilul că îi amorțesc picioarele. Pe 2 ianuarie l-am adus la spital la Focșani și pe 3 ianuarie l-au trimis direct la Iași, la Spitalul Sfânta Maria. De atunci e la spital cu soția mea… Ne-au spus că are leucemie, că boala e instalată de trei luni… A evoluat foarte repede… Nu m-am gândit niciodată la așa ceva, nimeni din familie nu a avut leucemie. Când am aflat ce are, nu vă pot spune ce am simțit… Nu pot descrie în cuvinte…”, a spus, dărâmat, Cătălin.
    Nu-i deloc simplu să afli că în trupul copilului tău și-a făcut cuib, pe negândite, o astfel de boală. Nu-i deloc simplu să te ridici după ce te-a îngenunchiat cumplita veste, să-ți ștergi ochii, să îi ridici spre Cer și să pornești bătălia pe viață și pe moarte, contra cronometru, pentru salvarea puiului tău. „Când am aflat diagnosticul lui Alexandru eu vă spun sincer că am căzut din picioare. Mi-a venit rău, am avut o cădere psihică… M-au adus la Urgențe la Focșani, mi-au dat calmante… A fost și este foarte greu să treci prin așa ceva. Când povestești, e una, dar când e vorba despre ceea ce se întâmplă cu copilul tău, ce simți nu se poate descrie… Soția mea a fost la fel, am plâns amândoi, dar a trebuit să ne îmbărbătăm, mai ales că ea a plecat cu Alexandru la Iași și trebuie să-i dea curaj. Trebuie să fie tare să nu-l sperie pe el”, a povestit Cătălin, care a rămas acasă cu celălalt copil, un băiețel care urmează să împlinească, în aprilie, șase anișori.

„Am umblat din clasă în clasă și din casă în casă, să strângem bani”

    În timp ce Alexandru suferă pe un pat al spitalui ieșean, colegii lui din clasa a VII-a B și nu numai, de la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești, la rândul lor șocați și impresionați de caz, au demarat o campanie de strângere de fonduri pentru ajutorarea lui. „Nu am inițiat această campanie din milă, ci pentru că ne-am pus în postura lui. Ne-am mobilizat și am făcut un afiș cu povestea lui Alexandru și am umblat din clasă în clasă și din casă în casă pentru a strânge bani pentru colegul nostru. Alături de noi este și părintele, care ne sprijină. Au fost lipite afișe și prin Focșani pe la licee, sperăm ca oamenii să îl sprijine pe Alexandru”, a spus Cristina Toma, elevă în clasa a VII-a A la Liceul din Mărășești.
    Gânduri bune îndreaptă spre Alexandru și colegul său de bancă, acestuia nevenindu-i să creadă că boala poate lovi așa, pe negândite. „Alexandru este colegul meu de bancă din clasa a VI-a, dar ne cunoaștem din clasa a II-a. Îl consider prietenul meu, prietenul meu foarte bun. Când îmi era rău, mereu avea grijă de mine, mă conducea acasă, mă încuraja. Este un băiat bun, silitor, cuminte… Sper să se facă bine cât mai repede să vină la școală pentru că ne lipsește”, a spus Adam Horbath.
    La rândul său, diriginta băiatului a explicat cât de impresionați au fost copiii și cu câtă emoție au inițiat campania de strângere de fonduri, neputând să rămână impasibili față de suferința colegului lor. „Alexandru este un copil bun cu note peste 8, iar anul atrecut avea note chiar mai mari și a obținut mențiune. S-a mai învoit în acest an de câteva ori acuzând dureri de stomac, probabil că toate problemele au legătură între ele cu boala. Copiii din clasă sunt emoționați atât de la clasa a VII-a B cât și de la clasa a VII-a A, au făcut un afiș pentru el, pe care l-au distribuit în școală și prin oraș, pe la biserică, încercând să-l ajute pe Alexandru. Sperăm să-l vedem cât mai curând la școală”, a spus diriginta clasei a VII-a B, profesoara Monica Iankovszky.

Donați o picătură de omenie pentru salvarea acestui copil

    Până să se îmbolnăvească Alexandru, Cătălin și soția sa Dorina asigurau cele necesare celor doi copii ai lor din două alocații și două lefuri minime pe economie: el din munca de tapițer la o firmă din Mărășești și ea din cea de croitoreasă la aceeași societate. Acum, de când femeia a trebuit să-și însoțească băiețelul la Iași, au rămas să se descurce doar din salariul tatălui… E lesne de imaginat cât de multă nevoie au  de bani acești oameni, ca să poată face față celor necesare supraviețuirii băiețelului lor atât de bolnav… „Dacă voi găsi oameni dispuși să doneze sânge trebuie să le plătesc drumul dus întors… Și trebuie să meargă patru o dată. Acolo, la spital, iarăși sunt o mulțime de cheltuieli, cred că știe toată lumea care a ajuns prin spitale cum este… Până acum, cât nu a fost vorba de boală, ne-am descurcat, n-am cerut nimic de la nimeni… Dar acum este foarte greu, avem nevoie de ajutor… Și le mulțumesc din toată inima celor care pot să înțeleagă suferința asta și vor să-l ajute pe Alexandru”, a spus Cătălin. 
    Cine dorește să contribuie la recuperarea sănătății acestui copil, poate dona orice sumă de bani în conturile deschise pe numele tatălui său, Tudorancea Cătălin Mihai, la BRD Sucursala Mărășești, astfel:
în euro RO74BRDE400SV26961604000; în lei RO28BRDE400SV09961334000. Iar dacă doriți să donați banii direct sau să vă oferiți ca donatori de sânge, puteți contacta această familie atât de greu încercată la numărul de telefon 0724.561.094.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?