Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Cum se plătește impozitul la contractele de ARENDĂ


   Arendașii vor trebui să achite la Finanțe impozitul pe venitul din arendă și contribuția la sănătate aferentă acestuia, conform modificărilor la Codul Fiscal care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Finanțiștii vrânceni au anunțat că, de la începutul anului, persoanele care au dat terenurile agricole în arendă nu mai pot opta pentru determinarea venitului net din arendă în sistem real, astfel încât să fie nevoite să completeze declarații și să vină la ghișeele unităților fiscale pentru plata impozitelor. Plata acestora va reveni arendașilor.
    Conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea a arătat că, în cazul în care arenda se exprimă în natură, cazul cel mai des întâlnit în comunele județului, evaluarea în lei se va face pe baza prețurilor medii ale produselor agricole, stabilit prin hotărâre a Consiliului Județean în urma analizei realizate de Direcția Agricolă. „Pentru anul 2014, în județul Vrancea, prețul mediu al produselor agricole a fost stabilit la valoarea de 0,60 lei”, arată AJFP.
    De exemplu, dacă o persoană a dat în arendă un hectar de teren, iar toamna trebuie să primească 500 kilograme de grâu, venitul brut considerat de Finanțe este de 300 lei. „Venitul net din arendă se stabilește la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut”, explică reprezentanții AJFP. La acest venit net se plătește un impozit de 16%, care trebuie calculat, reținut și plătit la Fisc de arendaș.
    De asemenea, tot arendașul plătește și contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate. Aceasta „se calculează prin reținere la sursă de către plătitorii de venit (arendași) la momentul plății venitului, prin aplicarea cotei de 5,5% asupra bazei de calcul”. „Baza lunară de calcul al contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate este diferența dintre venitul brut și cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut. Încadrarea în plafonul maxim se face de către plătitorul de venit la momentul plății venitului. Câștigul salarial mediu brut in 2014 este 2.298 lei”, precizează reprezentanții AJFP.
    Atât impozitul pe venit cât și contribuția la sănătate vor trebui virate Fiscului de către arendași până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite veniturile proprietarilor de teren. Tot arendașii trebuie să depună formularele D112 „Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” și 205 „Declarație informativă privind impozitul reținut pe veniturile cu regim de reținere la sursa, pe beneficiari de venit”.
   Ulterior, inspectorii fiscali, prin decizia de impunere anuală, vor stabili obligațiile anuale de plată a contribuției de sănătate, precum și încadrarea în plafonul minim, respectiv un salariu de bază minim brut pe țară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuția sau plafonul maxim care înseamnă de 5 ori câștigul salarial mediu brut. „Organul fiscal are obligația recalculării bazei impozabile în vederea acordării deductibilității contribuției de asigurări sociale de sănătate și determinarea impozitului pe venit anual datorat”, precizează reprezentanții AJFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?