Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Impozit pentru camerele închiriate turiştilor


Sovejenii care închiriază turiștilor o cameră din locuința proprie trebuie să plătească impozit pentru un venit de patru mii de lei. Normele de venit au fost stabilite de Direcția Generală a Finanțelor Publice în baza ultimelor modificări ale Codului Fiscal și precizărilor făcute de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Cei care își închiriază locuințele în scop turistic trebuie să plătească un impozit calculat la normă de venit. Pentru localitățile arondate Administrației Financiare Panciu, printre care și Soveja, norma de venit a fost stabilită la 4.000 lei. În cazul persoanelor care închiriază o cameră din locuință în scop turistic într-una din loca-litățile arondate Administrațiilor Financiare Focșani și Adjud, norma anuală de venit corespunzătoare unei camere închiriate în scop turistic a fost stabilită la 5.000 lei.
Potrivit finanțiștilor, impozitul anual datorat se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra normei anuale de venit. „Plata impozitului se efectuează în cursul anului, către bugetul de stat, în două rate egale, astfel: 50% din impozit până la data de 25 iulie inclusiv și 50% din impozit până la data de 25 noiembrie inclusiv”, au precizat reprezentanții DGFP.
Cei care nu vor să plătească impozit la norma de venit, pot opta pentru sistemul real, pe baza datelor din evidența contabilă în partidă simplă. „Opțiunea se exercită pentru fiecare an fiscal, prin completarea Declarației privind venitul estimat/norma de venit pentru anul în curs și depunerea acestui formular la organul fiscal până la data de 31 ianuarie inclusiv. În cazul în care contribuabilii încep să realizeze în cursul anului, după data de 31 ia-nuarie inclusiv, venituri din închirierea a 1-5 camere, în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, aceștia au obligația completării și depunerii Declarației pentru anul în curs”, au explicat finanțiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?