Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

„Oaste de strânsură“ pentru deszăpezirea drumurilor naţionale


Cinci firme vor asigura utilaje pentru deszăpezirea celor peste 500 kilometri de tronsoane de drumuri naționale din Vrancea. Pe lista firmelor care asigură utilajele se află Agro Bratu Zoo din Giurgiu, Cos Alex din Homocea, GI Nona Service din Milcovul, Teo Trans Consulting din București și UMB Spedition, pentru sectorul de drum național DN 2 D Bîrsești – Ojdula. În total sunt 53 de utilaje care pot interveni pentru curățarea drumurilor naționale. În ceea ce privește drumurile județene, firma care a câștigat contractul de deszăpezire va asigura 47 utilaje.
   Cinci firme vor asigura utilaje pentru deszăpezirea celor peste 500 kilometri de tronsoane de drumuri naționale din Vrancea. Contractele pentru închirierea utilajelor care vor efectua lucrările de deszăpezire la nivelul drumurilor naționale au fost semnate miercuri, 11 decembrie, iar utilajele ar trebui să ajungă în bazele Secției de Drumuri Naționale Vrancea până în această dimineață. Utilajele sunt închiriate până la sfârșitul lunii martie 2014 însă termenul poate fi prelungit dacă va fi nevoie. În total sunt 53 de utilaje închiriate sau provenind de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), care vor interveni pentru curățarea drumurilor naționale. Modul în care se va face deszăpezirea în acest an a fost prezentat la o conferință de presă organizată ieri la Prefectură.  
   Cele mai multe utilaje au fost închiriate de la firma giurgiuveană Agro Bratu Zoo – 20 utilaje ATB, care vor asigura deszăpezirea pe tronsoanele DN 2 Tișița – Limită jud.Buzău, DN 24 (Tișița – spre Cosmești), DN 2L  Tișița – Soveja, DN 2M  Focșani – Andreiașu, DN 23  Focșani – limită jud. Brăila, DN 23A Focșani – Gologanu – Ciorăști, DN 23B Măicănești – Ciorăști, DN 2N Bogza – Dumbrăveni – Dumitrești – Jitia, DN 2R Jitia – Vintileasca. 
   Firma Cos Alex din Homocea va asigura 4 ATB pentru deszăpezirea tronsoanelor limită jud.Bacău – Adjud – Tișița, DN 11A  Adjud – Podul Turcului. A treia firmă este GI Nona Service din Milcovul care are 3 utilaje ATB pentru tronsonul DN 2D Focșani-Bîrsești. A patra firmă care a câștigat licitația pentru închirierea utilajelor este Teo Trans Consulting cu 3 utilaje Unimog cu RSP și lamă. A cincea firmă care trebuie să intervină pentru deszăpezire este UMB Spedition care are în administrare sectorul de drum național DN 2 D Bîrsești – Ojdula și unde va interveni cu 2 utilaje ATB. 
   La nivelul județului sunt stabilite trei baze de intervenție, Focșani, Adjud și Bârsești precum și două puncte de intervenție, adică Vintileasca și Câmpuri. La utilajele închiriate se adaugă cele ale CNADNR. Pentru lucrările de deszăpezire din acest an, drumarii vrânceni au primit 15 utilaje de la secțiile de drumuri naționale învecinate pentru a putea acționa la căderea primei zăpezi. La Secția de Drumuri Naționale Focșani au ajuns 6 ATB-uri cu lamă și RSP-uri, precum și 9 utilaje multifuncționale cu răspânditor și lamă. Acestea se adaugă celor 6 utilaje existente deja în dotarea secției de drumuri naționale din județ.
Zeci de kilometri de parazăpezi
   Spre deosebire de anii anteriori, CNADNR a modificat procedura de efectuare a lucrărilor de deszăpezire. Dacă în ultimii patru ani a fost o singură firmă responsabilă de aceste intervenții, în acest an coordonarea va fi realizată de Secția de Drumuri Naționale Vrancea. Intervențiile vor fi efectuate atât cu utilaje proprii, cât și cu utilajele închiriate. De asemenea, dacă anii trecuți plata se realiza la suprafața deszăpezită, anul acesta contractul prevede ca firmele care au închiriat utilajele să primească banii în funcție de numărul de ore lucrate. 
   Noutatea procedurii neliniștește conducerea Prefecturii, care spune că este un mod complicat de a interveni și de a face responsabili efectiv șoferii și mecanicii de pe utilajele de deszăpezire. 
   Coordonarea activității de deszăpezire va fi realizată de conducerea Secției Drumuri Naționale Vrancea. Aceasta a alocat un număr utilaje pentru fiecare sector de drum în parte, atât din cele proprii, cât și din cele închiriate și, în funcție de necesități, acestea pot fi relocate acolo unde este necesară intervenția lor. 
   Prefectul județului a anunțat că CNADNR a amplasat deja peste 20 km parazăpezi pe sectoarele de drum unde s-au înregistrat probleme în trecut, urmând ca alți 10 km să fie montați pentru protejarea drumurilor în perioada imediat următoare. 
   O altă noutate față de anii trecuți se referă la modul de funcționare a Centrului operațional județean. Acesta funcționează la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „pentru coordonarea unitară a măsurilor și acțiunilor specifice perioadei de iarnă, precum și pentru colectarea și centralizarea datelor privind evoluția situației operative”.
47 de utilaje pentru deszăpezirea drumurilor județene  
   Lucrările de deszăpezire la drumurile județene vor fi realizate de Sotirex, firmă care a câștigat licitația organizată în sistem electronic de Consiliul Județean. În baza acestui contract se va asigura intervenția pe drumurile județene a 47 de utilaje, cu patru mai multe decât anul trecut. Au fost stabilite patru baze de intervenție pe drumurile județene, respectiv la Adjud, Focșani-Putna seacă, Vidra și Dumbrăveni. 
   De asemenea, în cazul drumurilor comunale din județ au fost achiziționate utilaje de intervenție prin fonduri nerambursabile europene. La Măicănești, Gugești, Milcovul au fost cumpărate utilaje cu care administrațiile locale să poată interveni în situații deosebie. Fondurile au fost asigurate prin GAL „Vrancea Sud Est”, prin măsura 322 – Renovarea și dezvoltarea satelor. Inițial, cofinanțarea era de 30% iar în urma demersurilor făcute de angajații și conducerea GAL-ului s-a ajuns la un grad de finanțare de 100%. Proiectele au fost depuse la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, după ce administrația județeană a realizat Grupul de Acțiune Locală Vrancea Sud-Est pentru a-i ajuta pe fermierii și autoritățile locale care vor să acceseze fonduri europene.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?