Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Peste o mie de copii vrânceni beneficiază de protecție specială


   Copiii abuzați, neglijați, găsiți sau abandonați în unitățile spitalicești, cei care au săvârșit o faptă penală, dar nu răspund penal, precum și copiii care au părinți decedați, dispăruți, necunoscuți sau decăzuți din drepturile părintești, beneficiază de măsuri de protecție specială reglementate strict de lege. În Vrancea sunt înregistrați 1.041 de astfel de copii, care fie se află în grija asistenților maternali sau în plasament la rude, fie sunt îngrijiți în sistem rezidențial. În ce condiții se instituie măsurile de protecție specială și cine le stabilește citiți în cele ce urmează.
   Peste o mie de copii din județul nostru beneficiază de măsuri de protecție specială, potrivit datelor centralizate de Direcția pentru Protecția Copilului din cadrul Ministerului Muncii după prima jumătate a anului în curs. Astfel, dintre cei 1.041 astfel de copii, 530 sunt în grija asistenților maternali, 138 sunt în plasament la rude până la gradul IV, iar 54 la alte familii/persoane. Totodată, 319 copii sunt ocrotiți în sistem rezidențial, în centrele din subordinea DGASPC Vrancea. 
   Numai în primele șase luni ale acestui an, cinci copii din județul nostru au avut nevoie de ajutorul specialiștilor DGASPC Vrancea pentru că au fost abuzați fizic, iar 107 pentru că au fost neglijați. Totodată, au fost înregistrați 50 de copii care au săvârșit o faptă penală, dar nu răspund penal. Dintre aceștia, 36 au furat, alți doi au făcut fapte încadrate la vătămare corporală, iar 12 alte fapte. Toți aceștia au necesitat măsuri de protecție specială.
   Potrivit legislației în vigoare, protecția specială poate fi acordată copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea părinților săi sau celui care, în vederea protejării intereselor sale, nu poate fi lăsat în grija acestora. Copilul beneficiază de protecție specială până la dobândirea capacității depline de exercițiu. Protecția specială se poate acorda și ulterior dobândirii capacității depline de exercițiu, pe toată durata continuării studiilor, dar fără a se depăși vârsta de 26 de ani, la cererea tânărului, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ de zi.  
   Tânărul care a dobândit capacitate deplină de exercițiu și a beneficiat de o măsură de protecție specială, dar care nu își continuă studiile și nu are posibilitatea revenirii în propria familie, fiind confruntat cu riscul excluderii sociale, beneficiază, la cerere, pe o perioadă de până la 2 ani, de protecție specială, în scopul facilitării integrării sale sociale, cu excepția cazului în care se face dovada că i s-au oferit un loc de muncă și/sau locuință, iar acesta le-a refuzat ori le-a pierdut din motive imputabile lui, în mod succesiv. 
   Măsurile de protecție specială a copilului se stabilesc și se aplică în baza unui plan individualizat de protecție. Specialiștii DGASPC au obligația de a întocmi planul individualizat de protecție imediat după primirea cererii de instituire a unei măsuri de protecție specială sau imediat după ce directorul instituției a dispus plasamentul în regim de urgență. La stabilirea obiectivelor planului individualizat de protecție se acordă prioritate reintegrării copilului în familie sau, dacă aceasta nu este posibilă, plasamentului copilului în familia extinsă. 
Cine poate beneficia de măsuri de protecție specială
   De măsurile de protecție specială beneficiază: copilul ai cărui părinți sunt decedați, necunoscuți, decăzuți din exercițiul drepturilor părintești sau cărora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părintești, puși sub interdicție, declarați judecătorește morți sau dispăruți, când nu a putut fi instituită tutela; copilul care, în vederea protejării intereselor sale, nu poate fi lăsat în grija părinților din motive neimputabile acestora; copilul abuzat sau neglijat; copilul găsit sau copilul abandonat de către mamă în unități sanitare; copilul care a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală și care nu răspunde penal. 
   Măsurile de protecție specială a copilului care a împlinit vârsta de 14 ani se stabilesc numai cu consimțământul acestuia. În situația în care copilul refuză să își dea consimțământul, măsurile de protecție se stabilesc numai de instanța judecătorească, care, pentru motive temeinice, poate trece peste refuzul acestuia de a-și exprima consimțământul față de măsura propusă. Părinții, precum și copilul care a împlinit vârsta de 14 ani au dreptul să atace în instanță măsurile de protecție specială, beneficiind de asistență juridică gratuită. Împrejurările care au stat la baza stabilirii măsurilor de protecție specială, dispuse de Comisia pentru protecția copilului sau de instanța judecătorească, trebuie verificate trimestrial de DGASPC. 
   Măsurile de protecție specială a copilului sunt plasamentul, plasamentul în regim de urgență, supravegherea specializată. În funcție de situația prevăzută de lege, aceste măsuri se stabilesc astfel: măsura plasamentului se poate stabili de către Comisia pentru protecția copilului, respectiv instanța judecătorească la cererea DGASPC; măsura plasamentului în regim de urgență se stabilește de către directorul DGASPC, respectiv de către instanța judecătorească; măsura supravegherii specializate se dispune de către Comisia pentru protecția copilului, respectiv de către instanța judecătorească.
   Dreptul de a fi ascultat conferă copilului posibilitatea de a cere și de a primi orice informație pertinentă, de a fi consultat, de a-și exprima opinia și de a fi informat asupra consecințelor pe care le poate avea opinia sa, dacă este respectată, precum și asupra consecințelor oricărei decizii care îl privește. În cauzele care privesc stabilirea unei măsuri de protecție specială pentru copilul abuzat sau neglijat, audierea copilului se face dacă instanța judecătorească apreciază necesar, iar audierea are loc numai în camera de consiliu, în prezența unui psiholog și numai după o prealabilă pregătire a copilului în acest sens. 

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?