Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

ENET vrea FACTURĂ UNITARĂ: cât plătești iarna, plătești și vara


   Conducerea societății de termoficare a municipiului Focșani se gândește să introducă un sistem de plată unitară a facturilor la energie termică. Acest sistem presupune ca fiecare abonat să plătească o sumă aproximativ egală în fiecare lună, fie vară, fie iarnă, pe baza unei medii lunare care se calculează anual, în funcție de consumurile înregistrate cu un an în urmă.
    Directorul SC ENET SA, Manole Merchea, mizează pe o mai mare predictibilitate a serviciului oferit cetățenilor, care vor ști dinainte cam cât vor plăti în fiecare lună. Mai mult, nu vor mai exista diferențe atât de mari între facturile din timpul iernii, care „explodează” din cauza furnizării agetului termic pentru încălzire, și cele din timpul verii, mult mai mici, datorită furnizării, deseori cu sincope, a apei calde. „Populația va plăti facturi egale și vara și iarna. Se va face o medie a consumului, care va fi împărțită pe 12 luni, astfel încât să fie mai ușor de plătit pentru abonați. Ne dorim o predictibilitate, vrem să avem o estimare a consumului, la fel cum se întâmplă la Electrica. Consumurile sunt cam la fel în fiecare an, știm cât se consumă la fiecare unitate în parte. La final de an, dacă a plătit mai mult, suma diferență se raportează pentru anul viitor, iar dacă a plătit mai puțin, diferența pe care o are de plătit se eșalonează pe mai multe luni, pentru a fi mai ușor de plătit”, ne-a declarat Manole Merchea, directorul SC ENET SA.  
    Aceasta nu este o idee nouă, despre ea vorbind atât fostul director Valter Popescu, cât și primarul Decebal Bacinschi, dar nu a fost pusă în aplicare pentru că nu a fost agreată de asociațiile de proprietari. În 2005, a fost emisă Ordonanța de Guvern 143, care făcea referire la modul de facturare în sistem monom sau binom. Valter Popescu spunea atunci că ENET a cheltuit sume importante pentru modificarea softului de calculator, dar numai 20 de focșăneni aleseseră acest mod de plată.
    În prezent, în sezonul rece, facturile pentru încălzire sunt de câteva sute de lei, în funcție de suprafața locuinței, dacă aceasta este anvelopată termic și de câți locatari mai sunt abonați la ENET într-o scară de bloc. În funcție de posibilități, mulți focșăneni plătesc o parte din factură iarna și în primăvară sau chiar în vară restul din facturile mari emise în perioada iernii. Acest lucru nu convine ENET, pentru că societatea rămâne cu datorii. Prin noul sistem de plată unitară s-ar încasa constant de la populație.  Noul sistem de plată unitară urmează să fie implementat din aprilie 2014, dacă și Consiliul Local Focșani va fi de acord. 

Articolul precedent
Articolul următor

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?