Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Poliţia ne-a trimis cifre. Suntem salvaţi


   Poliția ne-a trimis un drept la replică la articolul în care cerem să le redea siguranța vrâncenilor. Scrisoarea conține cifre, procente, care ar reflecta scăderea infracțiunilor contra patrimoniului anul acesta față de anul trecut. Din document mai aflăm că polițiștii au destructurat grupuri de două persoane, ceea ce probabil e o mare reușită. În dreptul la replică se mai arată și că „majoritatea suspecților depistați de polițiști în cazurile enumerate anterior sunt perosoane (persoane – n.r.) care nu domiciliaza în județul Vrancea, aceștia deplasandu-se în județul nostru doar pentru a savârși faptele ilicite „. Din asta să înțelegem că hoții născuți și crescuți în Vrancea sunt pe cale de dispariție și vin alții să completeze fauna sau că ni s-a dus buhul că aici se poate fura, că oricum n-are cin’te prinde? 
    Ideea apelului nostru ținea în primul rând de prevenție. Vorbeam de patrulele pe care nu le vedem pe străzi, și observăm că la asta nu faceți referire în dreptul la replică, vorbeam de sentimentul de siguranță pe care ar fi normal ca vrâncenii să-l aibă oriunde s-ar afla: în casă, pe stradă, la locul de muncă, la școală, etc.
    Este foarte bine că (probabil) cei mai mulți dintre infractori sunt prinși (căci nu ne-ați trimis nicio statistică referitoare la dosarele cu Autor Necunoscut), dar noi am atras atenția asupra preîntâmpinării faptelor antisociale. Este foarte bine dacă prindeți un hoț, un tâlhar, un violator, un criminal, dar cum faceți ca furtul, tâlhăria, violul ori crima să nu fie comise ? Åži aici nu discutăm despre actele spontane, despre foamea care-l determină pe un om al străzii să spargă geamul unui magazin și să fure un salam ori despre un bețiv care-i sparge altuia capul după prea multă băutură, e clar că nu poți preveni așa ceva. Aici discutăm despre acele grupuri organizate care dau spargeri după spargeri, dar nu despre minorii trimiși la furat, ci despre adulții din spatele lor; discutăm despre polițistul și jandarmul care dacă ar fi patrulat noaptea pe o stradă întunecoasă din Sud, poate ar fi auzit strigătele unei femei violate de un recidivist.
    E clar că discuția este una amplă și include reacția fiecăruia dintre noi, a cetățeanului care ar trebui să sune la 112 dacă aude strigăte de ajutor, inclusiv din apartamentul vecin, nu să dea televizorul mai tare și să-și spună că nu-i treaba lui. Discuția îi include, după cum menționam și în apelul nostru, și pe jandarmi și pe polițiștii locali și pe procurori și pe judecători, un tot care să acționeze pentru binele cetățenilor. Nu încercăm să găsim un vinovat, ci o soluție. Nu aruncăm cu piatra, ci atragem atenția asupra unei situații care nu mai poate continua așa.

Iată punctul de vedere al IPJ Vrancea, așa cum l-am primit de la purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, inspectorul principal Bogdan Toader.

” C A T R E
Redactia cotidianului ,,Monitorul de Vrancea”

    Referitor la unele aspecte cuprinse in articolul ,,AÅžA NU SE MAI POATE! Monitorul de Vrancea cere Poliției să redea siguranța vrâncenilor’’, publicat in cotidianul dumneavoastra din data de 20.12.2010, ne simtim obligati sa facem urmatoarele precizari:

    Unul dintre principalele obiective ale polițiștilor vrânceni îl constituite siguranța cetăteanului. În acest sens va punem la dispoziție cateva date statistice ale situației operative din județul Vrancea în primele 10 luni ale anului 2013, comparativ cu aceeași perioada a anului 2012, pe linie de infracțiuni contra patrimoniului, infracțiuni la care faceți referire in articolul susmenționat:

•    Total infracțiuni sesizate de cetățeni: – 8,20%
•    Infracțiuni de furt sesizate: -9,3%
•    Furturi din locuință sesizate: – 21,86%
•    Furturi din societăți comerciale – 7 fapte (un procent de 53,27% din numarul furturilor din societati comerciale il constituie furtul de pe rafturi)
•    Furturi din buzunare: – 24,4 %
•    Furturi din auto: – 9,25 %
•    Furturi de auto: – 54,5%
•    Tâlhării: – 33,84%
•    Distrugeri: – 19,88%
•    Infracțiuni judiciare sesizate total: -16,5%
•    Perosane reținute/arestate în cauzele cercetate: 53

   În cursul anului 2013 au fost depistate și destructurate mai multe grupuri de persoane care au comis fapte ilicite, fata de acestea propunandu-se masura retinerii/arestarii. Exemplificam cateva dintre acestea cazuri care au avut ca obiect infracțiuni contra patrimoniului:

   Referitor la cele 3 trei case sparte în zona Petrești, polițiștii vrânceni în colaborare cu polițiști din cadrul I.P.J. Argeș, Direcția de Operațiuni Speciale – I.G.P.R., Serviciului de Operațiuni Speciale Pitești au reținut 3 bărbați suspecți de comiterea furturilor din locuințe. Acestia sunt suspecți de săvârșirea mai multor infracțiuni de furt pe raza mai multor județe. Cercetările sunt continuate cu suspecții în stare de retinere in vederea documentării întregii activități infracționale.

   Polițiștii vranceni au destructurat un grup format din 4 bărbați din județul Galați, care în perioada iunie-iulie a.c. au săvîrșit 6 infracțiuni de furt prin escaladare, fapte săvărșite în municipiul Focșani și comuna Garoafa. Cercetările sunt continuate în cauză cu suspecții in stare de arest.

   În luna septembrie a.c. polițiștii vrânceni l-au depistat pe principalul suspect al furtului dintr-un autoturism parcat în apropierea unei unități bancare din municipiul Focșani, de unde a fost sustrasă suma de 20000 lei. Fața de suspect a fost dispusă măsura reținerii și, ulterior, măsura arestării.

   Polițiștii vrânceni au mai destructurat un grup de doua persoane, care in perioada iulie – august a.c., au comis 22 de furturi din locuințe prin escaladare in municipiul Focșani. Cercetările sunt continuate în cauză cu suspecții in stare de arest.

   De asemenea, polițiștii au mai destructurat 3 grupuri de minori cu varste cuprinse intre 13 și 17 ani, care sustrageau bunuri din chioșcurile de ziare. Minorii, care au fost depistati în flagrant, au fost internați in centrele de specialitate.

   Au mai fost depistati 3 barbati, care actionau individual și care au comis in perioada martie -aprilie a.c. 28 de furturi din boxe, în perioda aprilie – mai 18 furturi de biciclete din scarile de bloc si poduri și în perioada aprilie- august a.c. 27 de furturi de biciclete din scarile de bloc. Totodata polițiștii au mai destructurat un grup format din doi barbați care in cursul anului 2013 au sustras 24 de acumulatori auto. Suspecții au fost reținuți si ulterior a fost dispusa masura arestarii pereventive.
   Majoritatea suspecților depistați de polițiști în cazurile enumerate anterior sunt perosoane care nu domiciliaza în județul Vrancea, aceștia deplasandu-se în județul nostru doar pentru a savârși faptele ilicite (municipiul Bucuresti,județele Galați, Argeș,Ilfov, Buzău).
   Vă mulțumim pentru încrederea acordată și vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate în rezolvarea problemelor ce intră în competența informațiilor de interes public.”

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?