Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

GALERIE FOTO: Dacă țineți post, aveți de unde alege: tarabele din piață sunt pline cu legume și fructe de sezon


   Pentru că vineri, 15 noiembrie, a început Postul Crăciunului, am dat o raită prin Piața Moldovei din Focșani pentru a lua „pulsul” cumpărătorilor. Așa cum se obișnuiește în această perioadă, considerată una de purificare sufletească și fizică înaintea marii sărbători a Nașterii Domnului, credincioșii renunță la alimentele de „dulce”, cum ar fi carnea, produsele lactate și ouăle, în favoarea produselor vegetariene. Până la Crăciun, meniul se transformă și, pentru cei care doresc să țină post, acesta are la bază legumele și fructele.
    Mai toți precupeții cu care am vorbit ne-au spus că vânzările la legume și fructe nu au crescut în această perioadă, semn că lumea nu mai ține cont de postul impus de religie. „Nu pot spune că a crescut vânzarea zilele astea, nu contează că este post. Tinerii nu prea țin cont de asta, iar cei mai în vârstă sunt bolnavi și trebuie să mănânce de toate. Cât privește prețul, acesta este reglat de cererea și oferta de pe piață, cu cât sunt mai multe oferte, cu atât prețul este mai mic”, ne-au spus doi vânzători din sectorul de cartofi. Printre cele mai consumate produse de către români în post, cartofii, aveau prețul de 1,7-1,8 lei kilogramul.
    Și fasolea este la căutare în post. Fasolea boabe se găsește pe tarabele din Piață la prețul de 8 lei kilogramul. Și un kilogram de păstăi costă tot 8 lei kilogramul. „A început să se vândă mai bine, însă tot este greu, pentru că oamenii nu au bani. Te mai și tocmești la preț, ca să vinzi. Este greu și pentru clienți și pentru noi, fiind singura sursă de venit. Eu am și copiii la facultate și din munca la piață ne întreținem”, ne-a spus și Mihai Costaș, care avea la vânzare produse românești specifice toamnei: fasole, ceapă, țelină și sfeclă roșie. Ceapa se vinde cu 1,5 lei kilogramul, ceapa roșie cu 3 lei/kg, sfecla roșie cu 3 lei/kg, iar țelina cu 3 lei/kg.      
    Varza o puteți cumpăra din piață cu 0,7 lei/kg, pentru mâncare sau de murat pentru la iarnă, ardeii cu 2,5 lei/kg, morcovul cu 1,5 lei kg, păstârnacul cu 5 lei/kg, hreanul cu 2 lei legătura, iar ardeii iuți cu 15 lei/kg. Un kilogram de usturoi costă 8 lei/kg. Pe tarabele comercianților puteți găsi și la această oră roșii, la 3 lei/kg și castraveți, la 5 lei/kg.  
   
Salata, ceapa verde și ridichile, la 1 leu

    Sănătate vie este și salata verde, însă nu mai este la așa de mare căutate ca în alți ani, spun precupeții. O doamnă care vinde în piață de 18 ani ne-a spus, cu părere de rău, că oamenii preferă să meargă la supermarket pentru a se aproviziona cu legume din import, deși în piață găsesc produse românești, mai sănătoase. „Îmi amintesc că în anii trecuți, când se intra în post, în săptămâna mare, nu mai făceam față să vindem salată verde. Anul ăsta nu se simte că este post, nu au crescut deloc vânzările. Cred că mulți preferă supermarketurile pentru a-și face cumpărături complete, de acolo iau de toate, și legume, și fructe. Dar e păcat, pentru că în piață găsesc totul proaspăt și natural, nu adus din import. Piața nu mai este ce-a fost”, ne-a spus, cu o undă de tristețe și resemnare, Sofia Ghemuleț. Cât timp am stat de vorbă, un domn s-a oprit la taraba sa, spunând că s-a „făcut ierbivor”, din cauza problemelor de sănătate. Salata se vinde cu 1 leu bucata, iar ceapa verde tot cu 1 leu legătura. Legătura de pătrunjel și mărar se vinde cu câte 0,5 lei, iar ridichile cu 1 leu legătura.
     Ieri am găsit în piață și bostan, tăiat felii, care se dădea cu 2 lei kilogramul, dar și cătină, la 8 lei/kg. Merele erau 1,5 – 2 lei kilogramul.

Postul Crăciunului durează 40 de zile

    Postul Crăciunului a început vineri, 15 noiembrie și durează 40 de zile, până marți, 24 decembrie. Ca orice post, în primul rând el trebuie să reprezinte o abținere de la lucrurile rele care îndepărtează de Dumnezeu. Din punctul de vedere al alimentației, Postul Crăciunului este mai ușor față de cel al Paștelui, având multe dezlegări la pește, ulei și vin. Se dă dezlegare la pește și preparate din pește, precum și la vin și untdelemn în toate zilele de sâmbătă și duminică, cuprinse în perioada 21 noiembrie – 16 decembrie, inclusiv. Zilele cu dezlegare sunt marcate, de regulă, în Calendarul creștin ortodox fie prin mențiunea dezlegare la pește, fie prin simbolul unui pește.
    Zilele din Postul Crăciunului cu dezlegare la pește sunt: 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului; 23, 24 și 25 noiembrie, în această din urmă zi fiind sărbătoriți Sfânta Mare Muceniță Ecaterina și Sfântul Mare Mucenic Mercurie; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României; 1 decembrie; 3 decembrie – ziua Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani; 5 decembrie – Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit; 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae; 7 decembrie; 8 decembrie; 12 decembrie, când este sărbătorit Sfântul Ierarh Spiridon; 14 și 15 decembrie.
    Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul. După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul (cele 10 porunci), scrise pe lespezi de piatră.
    În ultima zi a Postului Crăciunului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, credincioșii îl așteaptă pe preot ca să le aducă vestea Nașterii Mântuitorului, cinstind astfel marea sărbătoare care are să vină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?