Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Ce să faceți dacă v-ați pierdut locul de muncă din străinătate


   Persoanele care au lucrat legal într-una din țările UE și și-au pierdut locul de muncă au dreptul la indemnizații de șomaj acordate, în funcție de situație, de autoritățile din țara respectivă sau din România. Persoanele care aleg să lucreze legal peste graniță sunt atenționate de ANOFM că trebuie să se informeze și cu privire la prestațiile sociale de care pot beneficia. În calitate de cetățeni europeni, vrâncenii au dreptul să muncească (ca angajați sau lucrători independenți) fără permis de muncă, cu excepția țărilor care mențin anumite restricții pe piața muncii pentru români. Accesul pe piața muncii poate fi restricționat până cel târziu 31 decembrie 2013. Persoanele care desfășoară activități independente nu au nevoie de permis de muncă în niciunul din statele membre.    

    Vrâncenii care și-au pierdut locul de muncă din străinătate au dreptul la o sumă lunară reprezentând indemnizație de șomaj, cererea trebuind depusă, în general, în țara unde aceștia au lucrat ultima dată, informează Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea. „Dacă ați fost lucrător transfrontalier (ca angajat sau persoană care desfășoară activități independente, revenind în țara de domiciliu cel puțin o dată pe săptămână), trebuie să depuneți cererea în țara în care locuiți. Dacă ați lucrat într-o țară, dar ați locuit în alta, în care ați revenit mai rar de o dată pe săptămână, puteți solicita indemnizația de șomaj și în țara de domiciliu, și în cea în care ați lucrat. Dacă doriți să vă căutați loc de muncă în altă țară UE, puteți să vă transferați, în anumite condiții, indemnizația de șomaj. Transferul se poate face, în general, pe o perioadă de trei luni, care poate fi prelungită până la maxim șase luni. Pentru a afla ce drepturi de șomaj aveți, contactați oficiile de ocupare a forței de muncă din țara relevantă”, se precizează în materialul informativ al AJOFM Vrancea, menținonându-se că, pentru a trece de la un sistem național de securitate la altul se folosește formularul U1 (fostul formular E 301) – un atestat privind perioadele de asigurare care trebuie luate în calcul la stabilirea indemnizației de șomaj.
    Formularele europene sunt singurele documente oficiale luate în considerare și valorificate în vederea aplicării prevederilor referitoare la șomaj ale regulamentelor europene în domeniul securității sociale. „Până la data de 30 aprilie 2014, instituțiile competente în materie de șomaj din statele membre UE/SEE și din Elveția pot continua să utilizeze în paralel atât formularele de tip vechi din seria E 300, cât și formularele de tip nou, din seria U, respectiv: E 301/U1 pentru certificarea perioadelor de asigurare pentru șomaj, E 302 pentru certificarea informațiilor referitoare la membrii de familie cu domiciliul în România aflați în întreținerea șomerului din alt stat membru, U2, U3 în cazul exportului prestației de șomaj din statul membru care acordă prestația în statul membru în care șomerul se deplasează pentru căutarea unui loc de muncă. O persoană care a desfășurat activități lucrative și a fost asigurată pentru șomaj în cel puțin două state membre UE/ SEE poate beneficia de indemnizație de șomaj prin cumularea perioadelor de asigurare. Acordarea indemnizației de șomaj se solicită în statul unde persoana în cauză a avut ultimul loc de muncă și nu în statul de origine. Formulare folosite în acest scop pot fi descărcate de pe http://www.anofm.ro/relatii-internationale”, informează Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Eliberarea formularului necesar se poate solicita fie direct agenției județene din raza de domiciliu sau reședință, fie ANOFM.
    AJOFM Vrancea a emis, până în august a.c., 31 de formulare europene în materie de șomaj, necesare vrâncenilor care au muncit într-una din țările Uniunii Europene și au devenit șomeri. Acestea au fost solicitate în cea mai mare parte de vrânceni care au devenit șomeri în Spania, dar și în Italia, Austria și Irlanda. Anul trecut, alte 63 de persoane au solicitat aceste formulare, cuantumul indemnizației acordate de statele UE fiind substanțial mai mare decât cel acordat în România. În Spania, de exemplu, nivelul indemnizației de șomaj pornește de la câteva sute de euro și poate ajunge până la una sau două mii de euro, în funcție de câți copii are în întreținere solicitantul. Asta, în timp ce indemnizația de șomaj acordată în România nu depășește 75% din leafa minimă pe economie, la care se adaugă între 3 și 10%, în funcție de stagiul de cotizare.

Persoanele ce desfășoară activități independente nu au nevoie de permis de muncă   

    Reprezentanții AJOFM fac precizarea că drepturile și obligațiile lucrătorului în spațiul comunitar sunt stabilite prin legislația statului de destinație și prin legislația comunitară. A lucra în altă țară presupune cunoașterea și respectarea unor reguli cu privire la accesul pe piața muncii/permisul de muncă, contractul de muncă și diferite taxe și impozite. 
   De asemenea, cei care aleg să lucreze peste graniță trebuie să se informeze și cu privire la prestațiile sociale la care are dreptul atunci când lucrează legal și anume: concediu medical, concediu de maternitate/paternitate, pensii, asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, ajutoare de deces, indemnizații de șomaj, pensii anticipate, prestații familiale, etc. „În calitate de cetățean european, aveți dreptul să lucrați (ca angajat sau lucrător independent) fără permis de muncă, cu excepția țărilor care mențin anumite restricții pe piața muncii pentru români. Oricum, accesul pe piața muncii poate fi restricționat până cel târziu 31 decembrie 2013. Elveția poate impune restricții până la 31 mai 2016”, transmit reprezentanții AJOFM Vrancea. E important de știut că persoanele care desfășoară activități independente nu au nevoie de permis de muncă în niciunul din statele membre.

Riscuri la care vă expuneți dacă lucrați ilegal

    Reprezentanții AJOFM Vrancea atenționează că este foarte important ca prestațiile sociale să fie solicitate în cadrul termenului limită impus de legislația statului respectiv. Nerespectarea acestuia poate duce la pierderea dreptului la prestații.
   Totodată, în materialul informativ dat publicității vrâncenilor li se precizează care sunt riscurile la care se expun dacă acceptă să lucreze ilegal. Astfel, aceștia nu vor beneficia de prestații de asigurări sociale, nu vor putea valorifica la pensie perioada lucrată și nu primesc prestații medicale, indemnizații în caz de boală comună și boli profesionale. „Veți avea dificultăți în a reclama angajatorul pentru nerespectarea reglementărilor în domeniul muncii, respectiv neplata corespunzătoare a drepturilor salariale, nerespectarea programului de lucru, a timpului legal de odihnă, etc., și neasigurarea măsurilor de protecție și securitate a muncii. Totodată, puteți deveni victimă a exploatării prin muncă și a traficului de ființe umane în alte scopuri”, se subliniază în materialul informtiv al AJOFM Vrancea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?