Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Asociatul lui Trășculescu, condamnat la trei ani de închisoare cu executare


   Unul dintre inculpații din dosarul în care fostul deputat pedelist Alin Trășculescu este judecat pentru fapte de corupție, a fost condamnat la închisoare cu executare de magistrații Tribunalului București. Este vorba de Marian Valeriu Calotă, mâna dreaptă a lui Trășculescu. El a ales varianta simplificată a procesului, alegând să recunoască faptele de care era acuzat pentru a beneficia de reducerea pedepsei. Față de ceilalți inculpați din dosar, respectiv Alin Trășculescu, Marian Varvariche, Adrian Cristian Ene și Dorian Geolfa, cauza a fost disjunsă, urmând a fi stabilit termen de judecată.
   Marian Valeriu Calotă a fost acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de complicitate la infracțiunea de trafic de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, șantaj comis în legătură cu infracțiunea de trafic de influență, spălare a banilor în formă continuată, delapidare, uz de fals și asociere pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
   Potrivit procurorilor, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, Calotă s-ar fi asociat cu Trășculescu, „o asociere pentru obținerea de sume de bani prin traficarea influenței, asociere la care au aderat și inculpații Varvariche Marian, Ene Adrian-Cristian și Geolfan Dorian. În această perioadă, inculpatul Trășculescu Alin – Silviu, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al Organizației Județene Vrancea a unui partid politic, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (denunțător în cauză), inițial suma de 50.000 euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 euro. De asemenea, Trășculescu Alin – Silviu a pretins și suma de 1.100.000 lei, din care a primit, prin intermediul inculpatului Calotă Marian-Valeriu, în trei tranșe, suma totală de 374.000 lei. Banii au fost pretinși cu ajutorul inculpatului Calotă Marian-Valeriu care l-a constrâns prin amenințare pe denunțător să remită lui Trășculescu Alin-Silviu sumele solicitate”.
   Despre Calotă, procurorii mai consemnau în rechizitoriu că, la solicitarea lui Trășculescu, ar fi falsificat mai multe contracte comerciale între firma denunțătorului și cea a lui Calotă, pentru a da aparență de legalitate sumelor primite. În urmă cu un an, Calotă ar fi primit de la denunțător 50 de mii de lei, pentru ca banii să ajungă la Trășculescu, ocazie cu care s-a organizat și un flagrant. În ziua de 11 noiembrie, Trășculescu și Calotă au fost reținuți pe bază de ordonanță pentru 24 de ore. La data de 12 noiembrie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus arestarea preventivă a lui Marian Calotă pentru  29 de zile.
   Având în vedere că Trășculescu era deputat, arestarea sa preventivă a fost pusă în discuție în Camera Deputaților, dar nu a mai fost nevoie de votul parlamentarilor căci pedelistul a demisionat. Propunerea de arestare preventivă a lui Trășculescu s-a discutat pe 29 noiembrie, fiind admisă. El a fost eliberat pe 7 decembrie 2012, după ce Curtea de Apel București a hotărât cercetarea sa în stare de libertate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?