Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Pensionarii restanți la plata împrumuturilor CAR, puși să plătească și executorul


   Pensionarii membri ai Casei de Ajutor Reciproc „Milcov” din Focșani, care au restanțe la plata împrumuturilor făcute la această instituție, vor fi puși în situația să-și plătească atât datoria cât și taxele impuse de executorul judecătoresc, taxa de timbru și cheltuielile de corespondență. Acest lucru vine ca urmare a schimbării legislației, care prevede că sumele datorate nu se mai recuperează prin Casa de Pensii, ci direct de Casa de Ajutor Reciproc prin executor judecătoresc.

    Sandu Ploscaru (FOTO), președintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) „Milcov” Focșani, îi sfătuiește pe toți membrii instituției care au datorii, să meargă să-și achite debitele corect și la timp. El a explicat că acestea nu mai pot fi recuperate prin popriri puse pe pensii de Casa Județeană de Pensii, aspect care nu impunea vreo taxă suplimentară, ci printr-un executor judecătoresc, al cărui tarif trebuie suportat tot de pensionarul datornic.
   Acest aspect vine ca urmare a faptului că legislația în domeniu s-a schimbat, iar  cei care au debite s-ar putea trezi în situația de a fi obligați să scoată din buzunar o dată și jumătate din suma datorată inițial. „De exemplu, dacă omul are o datorie de 300 de lei, va fi obligat să plătească pe lângă acești bani încă 150 de lei ce înseamnă tariful executorului judecătoresc și alte cheltuieli. Până acum, datornicii erau urmăriți de Casa de Pensii, noi comunicam instituției cine are datorii, iar aceasta punea poprire pe pensie, fără nicio taxă suplimentară. Era foarte convenabil atât pentru noi cât și pentru ei. Pentru că, de exemplu, dacă este o persoană care s-a îmbolnăvit și nu a mai putut să vină să achite ratele, își dădea acordul să i se oprească banii direct din pensie. Noi înștiințam Casa de Pensii care îi punea poprire fără niciun fel de comision. Odată cu schimbarea legislației, am rămas descoperiți pentru că, pentru recuperarea debitelor, suntem obligați să ne adresăm unui executor judecătoresc. Iar taxele percepute de aceștia sunt foarte mari și trebuie plătite tot de datornic. Dorim să evităm astfel de situații, de aceea sfatul nostru este ca toți cei care știu că sunt restanțieri să vină să discute cu noi, să găsim soluții, să facem o reeșalonare eventual, pentru a nu ajunge în situația de a plăti foarte mult”, a transmis Sandu Ploscaru.
    Președintele CARP „Milcov” Focșani a mai spus că în momentul de față au popriri pe pensii, instituite de Casa de Pensii Vrancea, 7 membri. Alți 23 se află în curs de urmărire pentru debitele pe care le au și sunt pasibili să intre în acest nou circuit de recuperare a banilor prin executor judecătoresc. Ploscaru a precizat că debitele înregistrate de o persoană se situează între 1000 și 3000 de lei. „Am trimis notificări ca în termen de 15 zile să vină să clarificăm situația. La aceste notificări am anexat și o hârtie, în care le-am explicat cât vor plăti în plus dacă nu-și achită datoria”, a precizat el.

Împrumut de 100 de lei pentru rețetă

    În momentul de față, CARP „Milcov” Focșani are 2600 de membri cotizanți, foarte mulți dintre aceștia având pensii de aproximativ 600 de lei sau mai mici. Potrivit evidențelor instituției, cele mai multe împrumuturi pe care le fac pensionarii constau în sume cuprinse între 1000 – 1500 lei, însă sunt și oameni care se văd nevoiți să ia împrumuturi în valoare de câteva sute de lei pentru a-și plăti întreținerea sau ca să-și cumpere medicamentele necesare. „Vă dați seama ce am simțit când am văzut că au venit persoane care au cerut împrumut de 100 de lei pentru că nu aveau bani să-și cumpere rețeta… Este foarte greu pentru pensionari… Când le trebuie sume mici ni se adresează, știind că nu le trebuie giranți și, dacă au toate documentele necesare, vin cu ele, obțin banii pe loc și își pot rezolva problema. Sumele împrumutate trebuie înapoiate în zece rate, prima constituind dobânda anuală care este, în medie, de 11%. Cei care vor să împrumute sume mai mari de 700 de lei și până la 2500 lei au nevoie de un girant, iar peste 2500 până la maximum de 6000 de lei, de doi giranți”, a detaliat Sandu Ploscaru.
    Pentru obținerea unui împrumut, membrii CAR trebuie să prezinte un cupon de pensie, carnetul de membru și actul de identitate. De la începutul acestui an și până la finele lunii septembrie au fost acordate 1.113 împrumuturi. „Suma care poate fi împrumutată este și în funcție de cuantumul pensiei, și de fondul acumulat al persoanei. De la 1 noiembrie am stabilit că putem acorda sume echivalente cu cel mult patru pensii sau de trei ori fondul depus. Fondul reprezintă cotizația personei și poate fi retras oricând”, a explicat președintele CARP „Milcov” Focșani.
    Membrii cotizanți ai CARP „Milcov” Focșani primesc, în caz de deces, ajutoare financiare cuprinse între 500 și 2000 lei, suma maximă fiind acordată în cazul în care perioada de cotizare este de 20 de ani. Pentru fiecare an de cotizare peste cei 20 se adaugă încă un procent de 0,75%.
    Sandu Ploscaru transmite pensionarilor membri cotizanți că pot beneficia de toate serviciile oferite de instituție, scopul acesteia fiind tocmai de într-ajutorare. „Însă recomandăm tuturor celor ce fac împrumuturi să încerce să restituie la timp banii, pentru a nu ajunge în situația delicată atât pentru noi cât și penstru acesta, de a recupera banii, așa cum prevede legislația acum, prin executor judecătoresc”, a subliniat președintele CARP „Milcov” Focșani.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?