Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Muzeul Etnografic de la Paltin, prezentat tinerilor


   Liceeni și tineri de la școlile postliceale focșănene au participat, zilele trecute, la o întâlnire cu Drăguța Miloiu, custodele Muzeului Etnografic Paltin, în cadrul duplexului de activități educative „Conservarea și promovarea valorilor tradiționale locale: inițiative publice și private”, derulat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) și Asociația „Potpourri” Focșani. Cu acest prilej, participanții au putut admira obiecte aduse de la Muzeul Etnografic Paltin, au văzut imagini cu muzeul și lucrurile de acolo și au avut parte de o scurtă prezentare despre nașterea, istoria acestui loc și binevoitorul care a dăruit satului această mică comoară spirituală. Despre toate acestea a vorbit cu pasiune bibliotecarul și custodele muzeului, Drăguța Miloiu, care, pentru autenticitate, a îmbrăcat și un frumos costum popular. Ea a povestit cu lux de amănunte despre tot ce se găsește în fiecare odaie a muzeului, cum îngrijește și încearcă să mai „dreagă” din obiectele care se deteriorează, cum primește în dar lucruri pe care sătenii le donează muzeului, cu ce bucurie întâmpină, la orice oră, orice călător care dorește să-i vadă comoara și să-i asculte povestea.
    Inaugurată în anul 1972, clădirea a fost concepută cu destinație specială pentru muzeu, după asemănarea vechilor case din Paltin, dar la dimensiuni mult mai mari. Amplasat în centrul satului, muzeul găzduiește peste 450 de obiecte, unele cu vechime de sute de ani. La intrare, în hol, se află o fotocopie a primei atestări documentare, un act de donație datat 8 iulie 1814. „În curtea străjuită de porți mari, însemnate cu coarne de cerb, fântâna cu cumpănă stă alături de un scrânciob, martor nelipsit al horelor de altă dată. De pe prispă se vede bine muntele Tojan cu cireși, salcâmi și brazi. Construit din bârne încheiate, cu acoperiș înalt de șindrilă, muzeul pare o uriașă ciupercă uscată, de unde se zăresc ferestrele ca niște ochi. Are patru camere în care sunt bine rostuite obiectele după specificul lor. Fiecare obiect are povestea lui, cineva l-a lucrat cu migală în nopți mari de iarnă la lumina opaițului sau în zile lungi, păzindu-și animalele pe dealuri și în ochiuri de poieni…”, a povestit Drăguța Miloiu.
    Duplexul de activități educative pentru tineri, derulat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret și Asociația „Potpourri” Focșani, are ca obiectiv susținerea inițiativelor rurale publice și private ce conservă și promovează memoria locală. Scopul activităților este de a informa tinerii și comunitatea despre existența în județul nostru a unor „oameni și fapte” care, prin efort mai mult sau mai puțin susținut de autorități, se străduie să păstreze vie amintirea unor tradiții și personalități vrâncene și să ajute comunitatea din care fac parte. Întâlnirile sunt interactive, non-formale și fac parte din același proiect de tineret al DJST, denumit „Valorile”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?