Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO: Grevă japoneză şi nu prea, în şcolile din Vrancea


   Profesorii vrânceni, membri ai Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea, sunt în grevă japoneză de ieri. Teoretic, căci practic cei mai mulți dintre ei nu au purtat banderole la braț. De altfel, la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” niciun cadru didactic nu purta ieri panglica. „Banderola este un element auxiliar, dar ideea în sine primează”, ne dă asigurări liderul de sindicat Sorin Bozbici. La liceul din Vidra în schimb, toată lumea s-a conformat. Greva japoneză va înceta mâine.

   Profesorii au intrat, ieri, în grevă japoneză. Mai mult la nivel declarativ și în rapoartele liderilor de sindicat, pentru că, în realitate, mulți dintre membrii Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea nu au purtat banderolă albă la braț, așa cum presupune această formă de protest.
La Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani, la primele ore ale dimineții de ieri, niciun profesor nu avea banderola prinsă de braț. Liderul de sindicat de la această unitate de învățământ, Sorin Bozbici, ajuns la școală puțin după ora 10.00, a afișat un zâmbet larg. Nu părea nici el să protesteze prea vehement, ci mai degrabă că sărbătorește. El ne-a dat asigurări că profesorii protestează, iar lipsa acelor banderole nu înseamnă că nu au luat atitudine. „Colegii își desfășoară activitatea conform calendarului școlar. Este o manifestare de protest care este obligatorie de parcurs în demersul nostru sindical. Banderola albă o să fie prezentă, având în vedere că acest demers are o durată de 3 zile. Banderola este un element auxiliar, dar ideea în sine primează. Banderola respectivă are un impact poate asupra elevilor, iar noi nu vrem să perturbăm actul educativ, nu vrem să primim întrebări nejustificate. Eu cred că motivul pentru protest se află în interiorul fiecărui cadru didactic și nu neapărat trebuie să fie justificat sau argumentat de această banderolă”, a spus Sorin Bozbici.
   La nivel declarativ, din informațiile culese de liderii de sindicat din teritoriu, aproximativ 3.500 de cadre didactice vrâncene se află în aceste zile în grevă japoneză, cu sau fără banderole pe braț. „Cu sau fără banderolă, oamenii știu pentru ce protestează. Circa 3.500 de cadre au semnat pentru această formă de protest. Cât privește banderola albă, cred că mâine (n.r. – azi), vor fi mai mulți cei care o vor purta”, a dat asigurări Tudor Emil, liderul SLI Vrancea.
   Elevii nu păreau prea lămuriți în legătură cu greva japoneză. Prin urmare, le-am explicat că aceasta nu presupune încetarea activității, iar cine face grevă japoneză poartă o banderolă la braț. În vorbă a intrat profesorul Florin Iamandei, care le-a vorbit elevilor despre utilitatea organizării unui astfel de protest. „Nu știu ce înseamnă această grevă japoneză, însă dacă profesorii noștri au nemulțumiri este bine că acționează. Pe noi nu ne deranjează cu nimic. Important ar fi să se rezolve ceva. Chiar de dimineață am auzit colegi întrebând ce e cu greva aceasta japoneză”, a spus apoi Alina, o elevă de la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani, care se afla în curtea unității de învățământ.

Grevă japoneză „ca la carte” la Vidra

   Printre puținii profesori care au respectat regulile de organizare a unei greve japoneze sunt cei de la Liceul Tehnologic „Simion Mehedinți” din Vidra. Aceștia au purtat banderole pe braț, în speranța că astfel vor reuși să atragă atenția autorităților cu privire la problemele din sistemul educațional. „Și cadrele didactice de la Vidra s-au alăturat activității de protest, respectiv «Grevă Japoneză», cerând ca revendicările solicitate de FSLI să fie puse în practică. Colegii noștri au purtat această banderolă albă, dar au mers la clase și au făcut orele, aceasta fiind prima măsură de protest. Nu cerem altceva decât ceea ce ni se cuvine legal”, a spus Ionel Antimirescu, lider de sindicat la liceul din Vidra.
   Printre principalele revendicări ale profesorilor se numără modificarea Legii Educației, condiții mai bune de salarizare și de muncă prin alocarea a 6% din PIB pentru educație, dar și adoptarea unor măsuri menite să atragă tinerii către sistemul educațional. Mai cer reintroducerea normei didactice de 16 ore pentru profesorii care au împlinit 25 de activitate, reintroducerea sporului de doctorat, posibilitatea pensionării anticipate cu 3 ani, majorarea salariilor profesorilor debutanți. Greva japoneză se ve încheia mâine.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?