Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Festivalul”Florentin Delmar”, între 6 și 8 noiembrie


   Festivalul de Muzică Ușoară Românească „Florentin Delmar”, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Focșani, va avea loc în acest an în perioada 6-8 noiembrie, la Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia”. Ajuns la ediția a XXXVIII-a, festivalul este organizat de Ateneul Popular, Consiliul Local și Primăria Focșani, în parteneriat cu Centrul Cultural Vrancea, cu sprijinul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.
    Festivalul are caracter de concurs de interpretare și este dedicat memoriei compozitorului focșănean Florentin Delmar. Se pot înscrie în concurs, până pe 30 octombrie, tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 26 de ani. Fiecare concurent va include în repertoriu două piese, creații de muzică ușoară românească, care pot fi interpretate în limba română sau o limbă de circulație internațională. „Pentru menținerea vie a repertoriului componistic Florentin Delmar, organizatorii oferă spre alegere concurenților piese ale compozitorului, reorchestrate și adaptate muzicii ușoare moderne. Din acest motiv, juriul va acorda și un premiu special pentru cea mai bună interpretare a uneia din aceste melodii. Jurizarea se va face separat de interpretarea și prezentarea generală a concurenților”, se arată în regulamentul concursului.  
    Tinerii care doresc să se înscriere în concurs trebuie să completeze o fișă de participare, comunicată prin fax la numărul 0237.223.722 sau prin email pe adresa ateneupastia.focsani@gmail.com, dar și prin notă telefonică, la numărul 0237.225.584. Preselecția concursului de interpretare va avea loc pe 6 noiembrie, începând cu ora 17.00. Organizatorii vor asigura cazarea tuturor concurenților pentru această zi. În urma rezultatelor obținute la preselecție vor beneficia de calitatea de invitați numai candidații admiși în concurs. Candidații înscriși pentru preselecție vor achita o taxă de 70 lei.
    Vor fi oferite următoarele premii: Marele Premiu și Trofeul Festivalului „Florentin Delmar” – în valoare de 4.000 lei, Premiul I – 2.500 lei, Premiul al II-lea – 2.000 lei, Premiul a III-lea – 1.500 lei și Premiul special (pentru cea mai bună interpretare a unei melodii Florentin Delmar) – 3.000 lei.
    Juriul va fi alcătuit din compozitori – membri ai Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și din personalități ale vieții muzicale din România. În anii trecuți, juriul a fost prezidat de compozitorul Horia Moculescu, cel care are un rol important în perpetuarea festivalului. Prezentatoarea manifestării a fost anul trecut frumoasa actriță Alexandra Velniciuc, partenera de platou a maestrului Moculescu în emisiunea „Atenție, se cântă!” de pe TVR.
    Momentan, organizatorii sunt în negocieri cu artiștii care vor susține recitaluri în cadrul festivalului, în cele două seri de concurs. Anul trecut, la Focșani au cântat trupa Proconsul și Aurelian Temișan & The Funk Society. Și biletele vor fi puse în vânzare în perioada următoare la Ateneu.
    Fișa de participare la Festivalul de Muzică Ușoară Românească „Florentin Delmar” o puteți descărca de AICI.

Cine a fost Florentin Delmar

    Florentin Delmar s-a născut la Focșani pe 8 aprilie 1917, numele său real fiind Florian Milea. În 1935 se înscrie la Consevatorul din Cluj, unde organizează prima formație studențească oficială de muzică ușoară, cu care susține numeroase concerte. Începe să scrie muzică pe versuri proprii, iar în decembrie 1938 debutează la Radio într-un program de muzică vocală, sub pseudonimul Florentin Delmar, nume pe care-l va păstra toată viața.
    În 1947 devine membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor și în același an obține funcția de secretar muzical al Sindicatului Artiștilor Lirici și Instrumentiști, pentru ca în anul 1950 să-și înființeze la Radio propria orchestră, „Steaua”, pe care o va conduce timp de doi ani. Este solist instrumentist și lector (pian) la Teatrul „Constantin Tănase”. Moare la București, la 31 martie 1983.     Florentin Delmar a scris muzică ușoară, de film și a fost unul dintre primii și importanții promotori ai muzicii ușoare românești, alături de Ion Vasilescu, Henry Mălineanu și Edmond Deda. Multe dintre melodiile sale stau ca temelie la baza muzicii ușoare românești, avînd o muzicalitate și o candoare greu de redat printr-un glas obișnuit. Câteva dintre compozițiile sale sunt melodii de referință în muzica ușoară românească: „Brezuța”, „Don Juan din Popa Nan”, „La Cabana «Trei Brazi»” sau „Adună-ți soarele-n priviri”.
    Festivalul de Muzica Ușoară Românească „Florentin Delmar” ia ființă în anul 1973, sub oblăduirea „Casei de Cultură” a municipiului și primește o titulatură specifică perioadei: „Să Cânte Tinerețea” – titlu pe care și-l păstrează până în 1990. În anii ’70, din motive necunscute, pentru 3 ani, festivalul nu se mai organizează, urmând ca în 1979, la inițiativa compozitorului Horia Moculescu acesta să se reia. Tot la inițiativa sa, în 1991 concursul își schimbă denumirea în Florentin Delmar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?