Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Integrarea amprentelor digitale în paşapoarte este legală


   Prelevarea amprentelor digitale și stocarea lor în pașaport constituie o atingere adusă drepturilor la respectarea vieții private și la protecția datelor cu caracter personal, însă măsurile sunt justificate de asigurarea protecției documentelor contra utilizării frauduloase, consideră Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Aceasta a stabilit, joi, că deși prelevarea și stocarea amprentelor digitale în pașaport constituie o atingere adusă dreptului la respectarea vieții private și dreptului la protecția datelor cu caracter personal, aceste măsuri sunt totuși justificate, pentru a împiedica utilizarea frauduloasă a pașapoartelor. 
   CJUE precizează că Regulamentul nr. 2252/2004 prevede că pașapoartele includ un suport de stocare de înaltă securitate care conține, în afară de o fotografie facială, două amprente digitale, ce pot fi utilizate numai pentru a verifica autenticitatea pașaportului și identitatea titularului său. Totul a pornit de la un cetățean german care nu a dorit să-i fie prelevate amprentele digitale în vederea eliberării pașaportului. 
   Potrivit CJUE, prelevarea amprentelor urmărește să prevină falsificarea pașapoartelor și să împiedice utilizarea lor frauduloasă. „În primul rând, nu reiese din elementele de care dispune Curtea și nici nu s-a susținut că aceste măsuri nu ar respecta substanța drepturilor fundamentale în cauză. În continuare, Curtea constată că măsurile contestate sunt apte să atingă obiectivul privind protecția pașapoartelor împotriva utilizării lor frauduloase, reducând considerabil riscul ca unor persoane neautorizate să li se permită să intre pe teritoriul Uniunii în mod greșit. Măsurile contestate nu depășesc ceea ce este necesar pentru realizarea respectivului obiectiv. Astfel, în ceea ce privește prelevarea amprentelor digitale, Curtea nu a fost informată cu privire la existența unei măsuri suficient de eficiente care să afecteze într-o mai mică măsură drepturile persoanelor vizate”, se arată într-un comunicat.
   În ceea ce privește prelucrarea amprentelor digitale, Curtea subliniază că amprentele digitale joacă un rol deosebit în domeniul identificării persoanelor în general. CJUE constată că regulamentul precizează în mod expres că amprentele digitale pot fi utilizate numai pentru a verifica autenticitatea pașaportului și identitatea titularului său. În plus, regulamentul nu prevede stocarea amprentelor digitale decât în pașaport, care rămâne în posesia exclusivă a titularului său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?