Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Dosarul în care angajații Căminului din Mărășești își cer drepturile, amânat


   Dosarul în care mai mulți angajați ai Căminului pentru Persoane Vâstnice din Mărășești au acționat în judecată primarul, consiliul local și instituția angajatoare, a debutat cu o amânare. Următorul termen a fost stabilit pentru 21 octombrie, dată până la care reprezentantul reclamanților, respectiv Daniel Drăgan, trebuie să depună noi înscrisuri la dosar.
   Reamintim că10 angajați ai Căminului din Mărășești au acționat în judecată instituția angajatoare, Consiliul Local Mărășești, dar și pe primarul Valerică Chitic, pentru a obține anumite drepturi salariale, drepturi pe care le obțineau atunci când lucrau în cadrul fostului spital din localitate. Mai exact, angajații vor să obțină sporul de 11%, sporul de prevenție și prima de stabilitate. Aceste drepturi le-ar suplimenta veniturile cu aproximativ 2-300 lei pentru fiecare persoană.
   Daniel Drăgan, desemnat ca reprezentant legal al angajaților în instanță, ne-a precizat, atunci când acțiunea a fost introdusă pe rol, că a fost dat în judecată atât Consiliul Local, cât și primarul, deoarece primul stabilește, prin hotărâre, bugetul căminului, iar edilul este ordonator principal de credite. „Căminul pentru persoane vârstnice este instituția Consiliului Local Mărășești, înființată prin Hotărâre a Consilului Local Mărășești. Astfel, bugetul Căminului este aprobat de Consiliul Local Mărășești și este distribuit așa cum prevede Legea 500/2000, Legea Finanțelor Publice, de ordonatorul principal de credite, în speță primarul orașului Mărășești, către ordonatorul terțiar de credite, în speță directorul căminului. Astfel, cele trei instituții au calitate procesuală în acest litigiu, deoarece, în eventualitatea în care instanța hotărăște ca angajații căminului să își primească drepturile salariale, banii necesari pentru plata acestora vor fi alocați prin Hotărâre de Consiliu Local și distribuiți de ordonatorul principal de credite, în speță primarul orașului Mărășești, către căminul pentru persoane vârstnice. Acolo, directorul, în calitate de ordonator terțiar de credite, va face plătile către angajați”, spunea Daniel Drăgan.
   Cu aceeași ocazie, primarul Chitic a precizat că nu are nimic împotrivă să le acorde aceste drepturi salariaților, mai ales dacă instanta va fi de acord. El spune că angajații își merită aceste drepturi, mai ales că au salarii foarte mici. „Angajații au salariile foarte mici și muncesc mult. Nu e ușor să lucrezi cu bătrânii. Dacă legea va hotărâ să le dau acele drepturi, eu nu am nimic împotrivă. Eu voi aplica legea. Acum, bani nu sunt, dar vom încerca să cuprindem în bugetul de anul viitor și banii pentru aceste drepturi. Asta dacă legea va hotărâ că este legal să le dau”, a spus edilul.
   Căminul pentru persoane vârstnice „O nouă șansă” din Mărășești a fost înființat în urmă cu doi ani, în locul fostului spital din localitate, care a fost închis la data de 1 aprilie 2011, de fosta guvernare pedelistă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?