Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

VIDEO şi GALERIE FOTO: Modele unice de icoane la standul Benoniei Vlăjie





   Înzestrat de Dumnezeu cu simțul veșniciei, sufletul conștientizează – măcar uneori – nevoia de dezlipire de cele pământești. Astfel, el va fi mereu dornic de desăvârșire, de a ajunge dincolo de hotarele timpului și stricăciunii… La asta te gândești când îi privești icoanele Benoniei Vlăjie, pe care le-a adus anul acesta la Târgul Meșterilor Populari. Prezențe tăcute și luminoase, icoanele sale dăruiesc sufletului o bucurie și o sensiblitate aparte…

    Dacă anul trecut a încântat vrâncenii cu explozia de culoare a jucăriilor sale din lemn, anul acesta, Benonia Vlăjie, de profesie restaurator și pictor, a venit tocmai din Sibiu ca să expună din nou, ceva mai…altfel: icoane pe lemn, pe sticlă, pe pânză, pe piatră, icoane care nu doar că sunt realizate din materiale inedite, ci reprezintă (două dintre ele) modele unice. „Una dintre acestea, care este și cea mai valoroasă, îi reprezintă pe Mihail, Gavriil și Rafael. Icoana are o ținută mai aparte, nu are lemn înnădit. Este făcută cu foiță de aur, am vernisat-o, patinat-o și ceea ce e special, este pe coajă de ou. Fata mea a venit cu această idee, de a face ceva special, ca să se diferențieze de toate celealte. Ne-am gândit inițial să folosim scoici, dar acestea sunt prea dure și greu de lipit. Apoi am rămas la coaja de ou, însă câțiva ani m-am chinuit să găsesc cu ce să le lipesc… Cea de a doua icoană îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe în poziție statică, cu balaurul la picioare și este mai aparte având și simbolul englez. Este de asemenea făcută pe coajă de ou”, a explicat Benonia Vlăjie. 
    Icoanele pe sticlă ale artistei ies și ele în evidență, pictura prelungindu-se pe ramele late ca și cum ar vrea să treacă, emoționant, dincolo de ele, spre tot cuprinsul lumii. Cu atât mai expresive cu cât reprezintă detalii decupate dintr-un întreg – chipul Maicii Domnului sau sfinți – icoanele acestea poartă în ele un fel de mister nedeslușit. „Am încercat, în aceste icoane, să nu copiez imaginea întru totul, ci să decupez detaliile. De exemplu, din icoana Maicii Domnului cu pruncul Iisus am pictat doar făptura măicuței, doar fața ei. Am lucrat cu rame mai late ca să mă pot extinde cu modelul, să nu fie închis, să ies din imagine și să-i dau deschidere pe bucata de lemn a ramei. Ramele sunt înnobilate cu motive tradiționale bisericești și motive din litografie”, a detaliat artista.
    Iar când a venit vorba de icoanele pe piatră, a mărturisit că-i sunt tare dragi și… „greu de cărat”, a completat, râzând. „Eu le adun, îmi mai aduce mama câteodată, îmi plac mai ales cele albe. În funcție de forma lor, aleg și imaginea pe care o pictez. Unele dintre ele le grunduiesc. Câteva sunt lucrări cu două fețe, două icoane pe aceeași piatră, făcute în miniatură. Nu am lucrat niciodată după tipare, toate sunt pictate manual, motiv pentru care niciuna nu este la fel ca alta”, a spus Benonia.
    La standul inscripționat cu numele său veți putea admira și farfurii, linguri din lemn, de diferite mărimi, câteva miniaturi de mobilier din același material, dar și oglinzi montate în rame late de lemn, inedit decorate. „Toate sunt pictate cu modele specific săsești, iar tehnica pe care am folosit-o este a temperei grase și vernisate cu rășină”, a explicat Benonia Vlăjie.
    Pe cât de frumoase și autentice, pe atât de accesibile sunt lucrările artistei sibience. Icoanele pe lemn au prețuri pornind de la 100 de lei, în funcție de mărime. Oglinzile se pot cumpăra cu 100-150 lei, miniaturile de mobilier cu 50 – 100 lei, farfuriile cu 60 lei, în timp ce lingurile costă între 15 și 18 lei. Cea mai valoroasă icoană, realizată pe coji de ou, este și cea mai scumpă (1000 lei), însă pentru cei ce știu să recunoască arta adevărată și să discearnă între banal și original, odată dusă acasă, ar deveni, cu siguranță, neprețuită!

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?