Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Camera pentru Agricultură – frumoasă, dar săracă


   Fermierii trebuie să se înscrie în Camera pentru Agricultură dacă vor să participe la alegerea conducerii acesteia. Decizia a fost luată, ieri, la ședința Comitetului de Inițiativă pentru alegerea Camerei Agricole. Cererile de înscriere în Cameră vor fi făcute personal de fiecare agricultor din județ, care va trebui să precizeze și localitatea unde își va exprima votul. Membrii Comitetului au stabilit ca fondurile pentru organizarea alegerilor să fie derulate prin contul Asociației Comunelor din România, filiala Vrancea. Finanțarea ar urma să fie asigurată din donații ale formelor asociative din agricultură și ale tuturor fermierilor care vor să contribuie la înființarea Camerei pentru Agricultură.

    Înființarea Camerei pentru Agricultură este mai dificilă decât credeau fermierii din cauza modificărilor succesive aduse legislației în ultimii ani. De la o instituție de stat, Camera pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, așa cum este noua denumire oficială, va deveni un ONG de utilitate publică, condus de fermieri și fără finanțare de la bugetul de stat. Însă procedurile sunt extrem de complicate și ambigue. Membrii Comitetului de Inițiativă au discutat peste două ore, ieri după amiază, pentru a încerca să descâlcească cine sunt țăranii care pot participa la alegeri, cum se asigură sursele de finanțare, dacă finanțările pot fi obținute din donații, sponsorizări, taxe de înscriere sau cotizații.
    Una dintre deciziile cele mai importante luate ieri este că nu toți țăranii aflați pe listele de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pot participa la vot. Astfel, pe listele electorale vor figura doar fermierii care solicită expres acest lucru și care, practic, vor fi viitorii membri ai acestei Camere. Modul în care se va face acest lucru va fi prezentat la o ședință care va avea loc marțea viitoare și unde vor fi convocați primarii și agenții agricoli, cei care răspund de Registrul Agricol de la nivelul localităților. Membrii Comitetului au mai stabilit să ceară Consiliului Județean și Primăriei Focșani un spațiu care să fie folosit ca sediu social la înregistrarea Camerei în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor.
    Principala problemă, care ar putea bloca primele alegeri la Camera pentru Agricultură, este cea a finanțării. Fiind un ONG, chiar și de utilitate publică, fondurile pentru organizarea alegerilor nu pot fi asigurate de la bugetul de stat. La propunerea președintelui Comitetului de Inițiativă, subprefectul Cristi Misăilă, se vor solicita donații din partea formelor asociative și, în cele din urmă, a tuturor fermierilor care vor să susțină financiar înființarea acestei Camere care va reprezenta interesele fermierilor. Banii vor fi gestionați prin contul Asociației Comunelor din România, filiala Vrancea, respectiv de primarul Vasile Vatră. S-a recurs la această variantă deoarece Comitetul de Inițiativă nu are personalitate juridică și nu poate solicita deschiderea unui cont la Trezorerie sau la o bancă.

Se pregătește înscrierea în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor

    În cadrul ședinței au fost stabilite secretariatul tehnic și persoanele care se vor ocupa de înscrierea Camerelor pentru Agricultură în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, pentru care beneficiază de mai multe facilități. Documentele necesare pentru înființarea Camerei pentru Agricultură sunt doar ordinul prefectului privind constituirea Comitetului, statutul cadru al Camerei și dovada sediului social. Camera pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală este o instituție nou înființată și va fi condusă doar de fermieri și reprezentanții acestora. Ea nu trebuie confundată cu Camera Agricolă Județeană Vrancea, o instituție care are atribuții mai mult în ceea ce privește activitate de consultanță agricolă. În plus, aceasta din urmă este în coordonarea Ministerului Agriculturii, de unde este asigurată și finanțarea. În ceea ce privește noua Cameră pentru Agricultură, aceasta este formată din fermierii care vor să fie membri și depun o cerere în acest sens. Formată după modelul Camerelor din Vestul Europei, această Cameră este considerată „autonomă, deschisă, neguvernamentală, apolitică, fără scop patrimonial, cu personalitate juridică, de utilitate publică”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?