Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Marian Oprişan a vorbit despre regionalizare şi descentralizare la Palatul Parlamentului


   Președintele UNCJR, Marian Oprișan, a participat, ieri, la un seminar despre modelul polonez de descentralizare și regionalizare, dezbatere ce a avut loc la Palatul Parlamentului. În cadrul evenimentului, intitulat „Impactul procesului de regionalizare-descentralizare asupra absorbției fondurilor europene”, Marian Oprișan a vorbit despre descentralizare din perspectiva Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR).

   Seminarul „Impactul procesului de regionalizare-descentralizare asupra absorbției fondurilor europene” a fost organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, la Palatul Parlamentului, fiind prezidat de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, care este și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației publice, și de Elżbieta BieÅ„kowska, ministrul Dezvoltării Regionale din Polonia.
   Potrivit unui comunicat al UNCJR, în cadrul seminarului a fost semnat „Memorandumul de înțelegere pentru cooperarea în domeniile dezvoltării regionale și administrației publice între Ministerul Dezvoltării Regionale din Polonia și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice din România”. Documentul a fost semnat de Liviu Dragnea și Elżbieta BieÅ„kowska.
   Președintele UNCJR, Marian Oprișan, a declarat că descentralizarea, alături de regionalizare și modificarea Constituției, reprezintă una dintre temele prioritare din programul de guvernare. Potrivit acestuia, procesul de reformare a administrației publice și de descentralizare, deși început în anii precedenți, a fost încetinit de criza economică și financiară care a afectat și țara noastră. În anul 2013, însă, au fost luate decizii concrete în această privință. „Noi, președinții Consiliilor Județene, suntem cei care, de mâine, vom gestiona îndeaproape activitatea noilor structuri create, pentru a surprinde în timp real și nemijlocit nevoile populației din comunitățile păstorite, noi vom fi nevoiți să identificăm soluții în termene record pentru satisfacerea intereselor acestora fără a mai trebui să apelăm la «centru» și tot noi vom fi cei care vom purta răspunderea totală a banilor cheltuiți și a obiectivelor ratate”, a afirmat Marian Oprișan.

Mai multe competențe pentru primar și președinte de consiliu județean 

   Președintele UNCJR  a subliniat importanța modelelor pozitive de descentralizare, cum este cel polonez, însă a arătat că România are obligația „să adapteze sistemele preluate la caracteristicile și specificul poporului român în context geografic și istoric”. „Trebuie să avem în vedere diferențele de dezvoltare economică, realitățile istorice ale fiecărui ținut și diferențele culturale”, a spus el, subliniind că în acest proces un rol important îl are sprijinul popular. „Nu pot să nu constat și succesul modelului polonez de organizare administrativă, care s-a axat în principal pe absorbția de fonduri europene. Acest proces de descentralizare și regionalizare a fost, însă, realizat temeinic și rațional, fiind inițiat încă de la începutul anilor 1990 și fiind finalizat datorită mai multor reforme. Astfel, descentralizarea a fost făcută în contextul unei viziuni exacte a ceea ce avea să fie din anul 1998 regionalizarea, când s-a definitivat organizarea teritorială a statului polonez în municipalități, județe și voievodate – adică regiuni. Dar, așa cum se știe, cheia succesului în regionalizarea Poloniei a fost acordarea unui rol central în administrație, sistemului de fonduri europene, ceea ce va trebui, cu siguranță, să facem și noi”, a opinat Marian Oprișan.
   Liderul UNCJR a mai arătat că în procesul de descentralizare „este necesar ca primarul și președintele de consiliu județean să dobândească mai multe competențe, prin transferul unui plus de atribuții în sarcina acestora, etapizat și dând răgazul necesar implementării și conștientizării de către populație a acestor competențe”.

Cu sprijinul UNCJR, descentralizarea poate fi un succes

   Oprișan a susținut că este foarte important ca administrația locală și regională să fie exercitată de organe alese în mod democratic, responsabile față de cei ale căror voturi le-au primit. „Apropierea față de cetățeni a unei astfel de politici reprezintă valoarea adăugată a democrației locale și regionale, întrucât buna administrare și transparența conferă legitimitate structurilor locale și regionale și sporește încrederea cetățenilor în acestea”, a afirmat el, adăugând că are convingerea că și Romania poate să realizeze cu succes, beneficiind de sprijinul  UNCJR, procesul de descentralizare.
   Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a susținut o prezentare cu privire la stadiul pregătirilor pentru procesul de regionalizare-descentralizare din România. „În această perioadă proiectul este finalizat, toate structurile asociative l-au primit în studiu și îi invităm să trimită la minister observațiile lor. Vom organiza o întâlnire cu toate structurile asociative, reprezentative pentru autoritățile publice locale ca să luăm o hotărâre finală cu privire la acest proiect”, a declarat Dragnea. „Ca să vă dau un exemplu legat de finanțarea investițiilor locale: eu, personal, nu mai vreau să decid, dacă se finanțează sau nu o alimentare cu apă într-o comună; consider că nu e de competența ministrului să hotărască asta, ci de competența autorității locale. Nu putem determina un transfer serios de competențe către autoritățile locale fără să avem nivelul intermediar al regiunilor. Împreună cu dumneavoastră trebuie să realizăm acest concept de integrare-dezvoltare”, a continuat ministrul.
   La rândul său, Elżbieta BieÅ„kowska a precizat că descentralizarea e calea potrivită, pe care România trebuie să o urmeze. „Sper că ceea ce am prezentat azi este începutul unei frumoase colaborări la nivel regional și local. Mă bucur să putem împărtăși din experiența noastră, continuând astfel tradiția colaborării româno-polone, care are peste 20 de ani. Cred că descentralizarea e calea potrivită, iar experiența Poloniei demonstrează acest lucru. La noi, a fost evident că trebuie să creăm mai puține voievodate, pentru că cele care existau erau imposibil de administrat, nu aveau nicio putere financiară. Toate acestea, și nivelul de absorbție, și creșterea economică, sunt rezultatul reformelor pe care le-am derulat în anii trecuți”, a afirmat ministrul polonez.

   Puteți citi integral aici discursul lui Marian Oprișan, comunicatul UNCJR și agenda seminarului.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?