Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Virozele respiratorii, bolile începutului de şcoală


    Odată cu venirea toamnei, cu formarea colectivităților școlare, dar și cu scăderea temperaturilor, adulții, dar mai ales copiii sunt predispuși la diferite infecții ale căilor respiratorii. Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate de Publică Vrancea spun că imunitatea copiilor crește luptând cu o serie de  viruși și alte organisme în contextul îmbolnăvirilor din prima copilărie, precum și odată cu vârsta. „Fiecare răceală sau viroză ajută copilul să dezvolte imunitate la virusul care a cauzat-o. De asemenea, în jurul vârstei de șapte ani copilul dobândește imunitatea unui adult, de aceea, chiar și copiii mai bolnăvicioși încep să răcească mult mai rar, începând cu această vârstă. Odată cu venirea toamnei, diferența mare de temperatură între noapte și zi, și începerea grădiniței sau a școlii, copilul devine vulnerabil la bolile contagioase care de obicei se dezvoltă rapid în cadrul colectivităților”, precizează specialiștii DSP.
    Aceștia spun că cea mai bună metodă de prevenire a virozelor la copii o reprezintă igiena. De asemenea, foarte importante sunt alimentația, exercițiile fizice, respectarea timpului de somn, dar și aportul de produse naturale. „De cele mai multe ori, virozele respiratorii se transmit de la un copil la altul atunci când mâinile copilului vin în contact cu secrețiile nazale de la o persoană infectată, de aceea o bună igienă a mâinilor reprezintă cea mai potrivită metodă de prevenție. Legumele și fructele aduc un aport important de vitamina C, care ajută sistemul imunitar. În general, mișcarea ajută la fortificarea organismului, de aceea încă de la cele mai fragede vârste se recomandă mai ales pentru copiii cu probleme respiratorii începerea înotului, sport care ajută la fortificarea mușchilor respiratorii și la creșterea capacității pulmonare, schimbări care reduc semnificativ numărul de răceli. Momentan există în plafare și farmacii o serie de suplimente nutritive care prin conținutul lor în echinaceea, spirulină, cătină, măceș, afine, coacăze, propolis, ajută la creșterea imunității copiilor”, recomandă specialiștii DSP.
    Aceștia avertizează părinții să nu le administreze copiilor antibiotice în cazul unor simptome specifice virozelor și să îi ducă pe aceștia la medic, care  este cel mai în măsură să prescrie tratament specific.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?