Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Raluca Milea, ELIBERATĂ după şase luni de arest


   După șase luni de arest, Raluca Milea, judecată în dosarul afacerilor ilegale cu alcool ale lui Liviu Jitea, a fost pusă în libertate. Ieri, magistrații Curții de Apel Galați au admis recusul acesteia și au decis că poate fi judecată în libertate. Raluca Milea va trebui să se supună mai multor reguli pe perioada acestei eliberări. „Admite recursul declarat de inculpata Milea Raluca împotriva încheierii din data de 12.09.2013, pronunțată de Tribunalul Galați în dosarul nr. 6254/121/2013. Casează în totalitate încheierea recurată și, în rejudecare: Admite cererea de liberare provizorie sub control judiciar, formulată de inculpata Milea Raluca. Dispune punerea de îndată în libertate provizorie a inculpatei, dacă aceasta nu este arestată în altă cauză. Desemnează ca și organ de supraveghere a inculpatei, pe durata liberării provizorii, secția de poliție în circumscripția căreia inculpata își are domiciliul, care va întocmi un program de supraveghere”, se arată în soluția instanței gălățene.
    Instanța a decis ca Raluca Milea să se supună mai multor obligații pe perioada eliberării, respectiv  „să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea instanței; – să se prezinte la organele de urmărire penală, respectiv la instanța de judecată, ori de câte ori este chemată; – să se prezinte la organul de supraveghere mai sus desemnat, conform programului de supraveghere ce va fi stabilit de către acesta, sau ori de câte ori este chemată; – să nu își schimbe domiciliul fără încuviințarea instanței; – să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte nicio categorie de arme. Atrage atenția inculpatei că, în caz de încălcare – cu rea-credință – a obligațiilor care îi revin, se va lua față de ea măsura arestării preventive”.
    Unul dintre cei trei judecători care au soluționat cauza, a avut un alt punct de vedere în ceea ce privește soluționarea speței și a făcut opinie separată, în sensul că în accepțiunea sa se împunea respingerea recursului și menținerea stăriii de arest. Cum doi dintre judecători au opinat pentru eliberare, soluția a fost de admitere a recursului. Chiar dacă în conținutul soluției s-a făcut vorbire de o cerere de eliberare sub control judiciar, obiectul dosarului a fost o cerere de eliberare pe cauțiune, pentru care Milea a achitat suma de 25.000 de lei. În soluția de la Tribunalul Galați se arată că odată cu respingerea cererii se dispunea și restituirea cauțiunii achitate. Din moment ce instanța superioară a decis să admită recursul, banii nu vor mai fi restituiți.
    La sfârșitul lunii august, întreg lotul Jitea a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Galați. În total, 20 de inculpați vor da explicații în fața judecătorilor pentru „constituirea unui grup infracțional organizat specializat în afaceri ilegale cu alcool”. Liviu Jitea are cele mai multe capete de acuzare. Potrivit rechizitoriului, afaceristul este acuzat că a constituit un grup infracțional organizat, că a instigat la deținerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal și la folosirea unor conducte mobile sau canele amplasate înaintea contoarelor, prin care se pot extrage cantități de alcool. De asemenea, Jitea mai este acuzat de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani, modificarea sau blocarea echipamentului de măsurare a consumului natural de gaze și furt. Cu excepția infracțiunii de constituire de grup infracțional organizat, de toate celelalte este acuzată și societatea Trust LF Trade SRL.
    Raluca Milea este acuzată de procurorii DIICOT că a fost complice la deținerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal, a folosit acele canele amplasate înaintea contoarelor pentru a putea extrage alcool, fiind complice și la comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. De asemenea, mai este acuzată de spălare de bani și de modificarea echipamentului de furnizare a gazelor naturale.
    Procurorii spun că inculpații s-au aliat în scopul obținerii unor beneficii financiare considerabile din producerea și comercializarea de alcool, prin eludarea dispozițiilor fiscale privind producerea, deținerea și marcajul produselor accizabile. Membrii grupării ar fi montat instalații neautorizate înaintea contoarelor liniei de producție a alcolului dublu rafinat. Unii dintre inculpați mai sunt acuzați și de faptul că au participat la blocarea funcționării echipamentelor de măsurare a gazelor naturale, sustrăgând în mod ilegal gaz metan în valoare de 2.700.000 lei, gaz utilizat pentru funcționarea instalației ilegale de producție de alcool.
    Dosarul are termen de fond pe 10 octombrie, la Tribunalul Galați. Singurul care a rămas în arest din cei opt inculpați arestați inițial la data de 9 martie, se mai află în arest doar Liviu Jitea.   

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?