Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Plângeri penale împotriva firmelor care trimit muncitori în sclavie


    Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, sâmbătă, comentând cazul muncitorilor români repatriați din Libia, că autoritățile de la București au făcut plângeri penale împotriva acelor firme din România care, făcând angajări pentru străinătate, îi trimit de fapt în „sclavie” pe cei recrutați.
„Nu vă ascund că am făcut plângeri penale împotiva celor din România, a firmelor din România, care își bat joc de cetățenii români, îi duc la promisiuni, la mai bine, și de fapt acolo avem de-a face cu un act de sclavie”, a spus Corlățean, sâmbătă, la MAE, unde a a vut loc Ziua porților deschise.
    El a spus că spera ca săptămâna aceasta să fie rezolvată problema celorlalți muncitori din grupul celor repatriați recent din Libia. „Situția în cazul Libia sună în felul următor: a fost un litigiu între angajator, între compania respectivă… și aici o mare problemă a ridicat-o modul în care angajatorul din România, firma din România, s-a comportat. Vorbim până la urmă de scalvie, vorbim până la urmă de lucruri care încalcă flagrant legea. De altfel, noi am semnalat, am sesizat Parchetul, instituțiile statului, să facă astfel de investigație. Litigul comercial, cel de acolo, din Libia, nu implică statul român, dar, în mod evident am acționat prin ambasadă, prin serviciul consular, prin consulul nostru de acolo, pentru a facilita găsirea unei soluții”, a spus Corlățean.
    El a oferit câtva detalii legate de cazul grupului de muncitori români din Libia: „A fost o chestiune și de bani, a fost o chestiune și de pașapoarte, au fost returnate o parte dintre ele, cu viza acordată, am reușit să aducem deocamdată șase, mai sunt și alți români și în zilele săptămânii viitoare sperăm să rezolvăm toată această problemă”.
    Un grup de 14 muncitori români care au lucrat în Libia și au avut un conflict cu firma angajatoare au primit vize de ieșire din această țară în urma demersurilor Ambasadei României la Tripoli, șase dintre aceștia fiind repatriați joi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?